8 Μαρτίου μέρα αφιερωμένη στη γυναίκα η σημερινή

76

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση της  μεγάλης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Στις μέρες μας που υποτίθεται ότι οι διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα δεν είναι τόσες όσες  παλιά, εντούτοις το ανδρικό φύλο κατέχει θέση ισχύος και η θέση της γυναίκας ακόμη και στα πιο προηγμένα κράτη σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης  υπολείπεται σε μεγάλο βαθμό από την πλήρη ισονομία και την χειραφέτηση όλων των γυναικών και των κοριτσιών

Άλλωστε, η νομοθετική  ισότητα σε καμία περίπτωση δεν προεξοφλεί από μόνη της ούτε και εξασφαλίζει την ουσιαστική ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα.

Το 2022 γίναμε μάρτυρες σοβαρών καταγγελιών  γυναικών του κινήματος me too που ευτυχώς τελικά κατάφεραν να φτάσουν ως τις δικαστικές αίθουσες.

Είναι λοιπόν κατανοητό από όλες μας πως ο δρόμος που έχουμε και πρέπει συντεταγμένα να διανύσουμε για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό της  κοινωνίας μας  για  ουσιαστική ισότητα, και ισότιμη παρουσία των γυναικών σε θέσεις λήψης  αποφάσεων και  την άρση των αποκλεισμών και της ανισότητας είναι μακρύς και δύσκολος και προϋποθέτει  και πρέπει να στοχεύει στην συνεργασία των γυναικών μεταξύ μας ξεπερνώντας τις από παραταξιακές μας διαφορές .