Επεισόδια στο Σύνταγμα κατά το συλλαλητήριο για τα Τέμπη

Το συλλαλητήριο είχε ξεκινήσει ειρηνικά και με μεγάλη προσέλευση, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. ο αριθμό των συγκεντρωμένων έφτασε τις 12.000

120

Επεισόδια ξέσπασαν λίγο μετά τις 12:30 στο Σύνταγμα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μαζικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Η ένταση ξεκίνησε από την κάτω μεριά της πλατείας Συντάγματος και επεκτάθηκε σε όλη την περιοχή. Άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους έριξαν μολότοφ, με την Αστυνομία να απαντά με χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ αντίστοιχα άγνωστοι με καδρόνια κινήθηκαν μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» και προς το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Επεισόδια στο Σύνταγμα κατά το συλλαλητήριο για τα Τέμπη-1

Επεισόδια στο Σύνταγμα κατά το συλλαλητήριο για τα Τέμπη-2

Οι διαδηλωτές διασπάστηκαν: κάποιοι παρέμειναν στο Σύνταγμα, ενώ άλλοι κινήθηκαν προς την Πανεπιστημίου και τα Προπύλαια, όπου μεταφέρθηκε και η ένταση γύρω στις 12:45.

Μάλιστα, πήρε φωτιά μικρή μπουλντόζα του Δήμου Αθηναίων που εκτελεί έργα.

Επεισόδια στο Σύνταγμα κατά το συλλαλητήριο για τα Τέμπη-3

Επεισόδια στο Σύνταγμα κατά το συλλαλητήριο για τα Τέμπη-4

Στην συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε στη πλατεία Ομονοίας, όπου οι αστυνομικοί προχώρησαν πάλι σε χρήση χημικών καθώς δέχθηκαν επιθέσεις από ομάδες ατόμων.

Τέλος, οι άγνωστοι υποχώρησαν προς την οδό Πειραιώς, όπου σημειώθηκαν μικροεπεισόδια στην συμβολή της με την οδό Σωκράτους.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ η κατάσταση έχει αποκλιμακωθεί.

12.000 άτομα

Το συλλαλητήριο είχε ξεκινήσει ειρηνικά και με μεγάλη προσέλευση, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. ο αριθμό των συγκεντρωμένων έφτασε τις 12.000.

Επεισόδια στο Σύνταγμα κατά το συλλαλητήριο για τα Τέμπη-5

Επεισόδια στο Σύνταγμα κατά το συλλαλητήριο για τα Τέμπη-6

Κρατώντας μαύρα μπαλόνια και πανό με συνθήματα, πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων στο Σιδηρόδρομο, με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, εργατικών συνδικάτων, φοιτητικών, μαθητικών και εκπαιδευτικών συλλόγων και άλλων φορέων.

Επεισόδια στο Σύνταγμα κατά το συλλαλητήριο για τα Τέμπη-7

Επεισόδια στο Σύνταγμα κατά το συλλαλητήριο για τα Τέμπη-8

Στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, έδωσε το παρών και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε: «Τα κροκοδείλια δάκρυα και οι εκ των υστέρων συγγνώμες δεν συγκινούν πλέον κανέναν. Σήμερα, μετά από αυτήν την τραγική, την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, η μοναδική ίσως ελπίδα, ένας τόνος αισιοδοξίας είναι οι μεγάλες κινητοποιήσεις του εργαζόμενου ελληνικού λαού, είναι οι κινητοποιήσεις κυρίως της νεολαίας, των μαθητών, των φοιτητών, οι μεγάλες και συγκινητικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Έτσι μόνο δεν θα παραγραφούν οι ευθύνες, έτσι μόνο δεν θα ξεχαστεί αυτό το έγκλημα, έτσι μόνο “θα φτάσει το μαχαίρι ως το κόκκαλο”, για να αποδοθούν οι τεράστιες ευθύνες που υπάρχουν και στο κράτος, στον κρατικό μηχανισμό, στις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα όλες – της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ- στην ιδιωτική εταιρεία, στη μεγάλη αυτή μονοπωλιακή, ιταλική εταιρεία και βεβαίως στους άλλους, τους υπόλοιπους, όσους εμπλέκονται ατομικά σε αυτό το έγκλημα».

Σημειώνεται ότι Μετρό και ΗΣΑΠ πραγματοποιούν απεργία σήμερα, ωστόσο θα λειτουργούν μέχρι τις 4 το μεσημέρι για να διευκολύνουν όσους θέλουν να πάνε και να αποχωρήσουν από τη συγκέντρωση.