Μητσοτάκης από Τέμπη: Θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί

72

Στον τόπο της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη, μετέβη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο κ. Μητσοτάκης είδε από κοντά τις εικόνες καταστροφής μετά την σύγκρουση των δύο τρένων και τις επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης αγνοουμένων, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί στο πεδίο είναι 38, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 66.

Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η σκέψη μας είναι πρώτα και πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων και να περιθάλψουμε τους τραυματίες, να ταυτοποιήσουμε τις σορούς. Ένα μπορώ να εγγυηθώ. Θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».

Στη σύλληψη του σταθμάρχη Λάρισας ως βασικού υπαίτιου για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, έχει προχωρήσει η Τροχαία Λάρισας που έχει αναλάβει την προανάκριση για την τραγωδία.

Σημειώνεται ότι οι υπεύθυνοι για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τους δεκάδες τραυματίες είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρότατα αδικήματα τα οποία τιμωρούνται από πρόσκαιρη κάθειρξη δέκα ετών μέχρι και ισόβια κάθειρξη.

Οι έρευνες για τα αίτια και τους υπευθύνους του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη βρίσκονται σε εξέλιξη, με τη συνεργασία δικαστικών και αστυνομικών αρχών.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, στον οποίο έχει ανατεθεί η εποπτεία του συνόλου των ερευνών μεταβαίνει επί τόπου προκειμένου να έχει προσωπική εποπτεία των ερευνών.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, ερευνάται μάλιστα η τέλεση βαρύτατων αδικημάτων. Συγκεκριμένα, βάσει των τελευταίων αλλαγών στο Ποινικό Κώδικα το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη. Στο πλαίσιο της προανάκρισης ερευνάται και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, βαρύτατο κακούργημα και αυτό το οποίο τιμωρείται επίσης με ισόβια κάθειρξη. Μόλις ολοκληρωθεί η προανάκριση, οι εισαγγελικές αρχές θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στην άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση και σε βάρος ποιων προσώπων.