Μπιλ Γκέιτς: Επενδύει 883 εκατ. ευρώ σε διάσημη μπίρα… χωρίς να την πίνει

132

Αν και έχει δηλώσει στον παρελθόν ότι δεν είναι φαν της μπύρας, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς εξαγόρασε το 3,76% των μετοχών του ολλανδικού κολοσσού Heineken Holding.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο στοιχεία από την Αρχή Χρηματοοικονομικών Αγορών της Ολλανδίας (AFM), η αγορά του εν λόγω πακέτου μετοχών έγινε στις 17 Φεβρουαρίου. Η Heineken Holding κατέχει μερίδιο ελέγχου στη ζυθοποιία Heineken NV.

Σε ανακοίνωση, με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου, αναφέρεται ότι η FEMSA πούλησε και τα 18 εκατομμύρια μετοχές που κατείχε στη Heineken Holding. Ο Μπιλ Γκέιτς αγόρασε 10,8 εκατομμύρια μετοχές, αξίας 883 εκατ. ευρώ (939,87 εκατομμύρια δολάρια) σε τρέχουσες τιμές αγοράς, ενεργοποιώντας την απαίτηση γνωστοποίησης σύμφωνα με τους κανόνες του ολλανδικού χρηματιστηρίου.

Σε συνομιλία του 2018 στο «Ask Me Anything», στο Reddit, ο Μπιλ Γκέιτς αποκάλυψε τη σχέση του με το δημοφιλές ποτό.

Κάποιος τον ρώτησε «Μπιλ, ποια είναι η αγαπημένη σου μπύρα;» για να λάβει την εξής απάντηση: «Δεν είμαι και πολύ πότης της μπύρας. Όταν καταλήγω σε κάτι σαν παιχνίδι μπέιζμπολ, πίνω ελαφριά μπύρα για να έρθω στο ίδιο κλίμα με όλους τους άλλους που πίνουν μπύρα. Συγγνώμη που απογοητεύω τους πραγματικούς πότες μπύρας.»

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, το φιλανθρωπικό ίδρυμα που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο και την πρώην σύζυγό του, δεν προέβη σε κανένα σχόλιο.

Έπειτα από ένα πολύ καλό 2022, έτος κατά το οποίο η μπύρα κατέγραψε διψήφιο ποσοστό ανόδου, αλλά και τα πρώτα θετικά μηνύματα για την πορεία των τουριστικών ροών το 2023, οι προσδοκίες των ζυθοποιών είναι υψηλές, ωστόσο παραμένει το ερωτηματικό για την αντίδραση των καταναλωτών ως προς τις πληθωριστικές πιέσεις, που φαίνεται να συνεχίζονται και φέτος.