Πώς θα “γεννηθούν” 201.000 νέες θέσεις απασχόλησης

96

Με 201.000 νέες θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα θα συμβάλει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, τέως ΟΑΕΔ) στην επίτευξη του κυβερνητικού στόχου μείωσης της ανεργίας κάτω από το 10% το 2024.

Τόσο το πλήθος των νέων θέσεων, όσο και ο στόχος μείωσης της ανεργίας εξαγγέλθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις “Ημέρες Καριέρας”, που διοργανώθηκαν προ δύο εβδομάδων στην Αθήνα από τη ΔΥΠΑ.

Το μεγάλο μέτωπο στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, αφορά δύο πτυχές:

– “Το πρώτο είναι πώς θα καλύψουμε ανάγκες σε γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους, όπως ο τουρισμός, όπου ήδη βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εξεύρεσης δυναμικού”.

– “Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι η επανακατάρτιση και η απόκτηση πρόσθετων δεξιοτήτων σε μια αγορά εργασίας η οποία αλλάζει συνέχεια”.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε, ειδικά για τις “Ημέρες Καριέρας”, ότι από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα “έχουν γίνει 14 τέτοιες εκδηλώσεις με συμμετοχή 700 μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν προσφέρει 18.000 θέσεις εργασίας”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην ίδια εκδήλωση ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, σε διάστημα 42 μηνών, από τις αρχές Αυγούστου 2019 έως τα τέλη του φετινού Ιανουαρίου, έχουν γίνει περισσότερες από 109.000 προσλήψεις χάρη σε προγράμματα και πρωτοβουλίες της ΔΥΠΑ, αριθμός-ρεκόρ, ο οποίος αντιστοιχεί σε σχεδόν 2.600 προσλήψεις ανά μήνα.

Τα νέα προγράμματα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα νέα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης θα έχουν προϋπολογισμό πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, το πλάνο για τη δημιουργία 201.000 νέων θέσεων επιδοτούμενης απασχόλησης το αμέσως επόμενο διάστημα θα “τρέξει” ως εξής:

– Οι 68.000 νέες θέσεις (συνολικού προϋπολογισμού 482 εκατ. ευρώ) θα δημιουργηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα:

– Οι 30.000 θέσεις εξ αυτών αφορούν προγράμματα τα οποία έχουν ανοίξει από τον Δεκέμβριο του 2022. Πρόκειται για το πρόγραμμα για 10.000 άνεργους νέους 18-30 ετών για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, το πρόγραμμα για 10.000 μακροχρόνια ανέργους και το πρόγραμμα για 10.000 ανέργους οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην επανένταξη στην αγορά εργασίας.

– Οι υπόλοιπες 38.000 νέες θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης – μεταξύ άλλων – θα αφορούν πιλοτικά προγράμματα για τέσσερις πόλεις της χώρας και πρόγραμμα επιδότησης απασχόλησης για ανέργους 25-45 ετών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

– Οι 22.000 νέες θέσεις αφορούν παλιότερα προγράμματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά, όπως εκείνο που αφορά τους ανέργους 55-67 ετών για πρόσληψη στην παραγωγή λιγνίτη.

– Οι υπόλοιπες 111.000 εντελώς νέες επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης (συνολικού προϋπολογισμού 1,266 δισ. ευρώ) θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ και θα έχουν στο επίκεντρο τις ακόλουθες ομάδες ανέργων: τις γυναίκες, τους μακροχρόνια ανέργους και τους νέους 18-29 ετών.

Επίσης, θα δοθεί έμφαση στους κλάδους της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΔΥΠΑ έχει υποβάλει τις προτάσεις της και περιμένει την τελική έγκρισή τους από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να δρομολογήσει άμεσα τα νέα προγράμματα.

Τέλος η κοινωφελής απασχόληση

Αρμόδια στελέχη της ΔΥΠΑ αναφέρουν ότι στο σκεπτικό της κυβέρνησης είναι να μπει τέλος στα προγράμματα της κοινωφελούς απασχόλησης στους δήμους και τις περιφέρειας της χώρας, έπειτα από πάνω από 10 χρόνια εφαρμογής τους. Το εν λόγω πρόγραμμα ήταν το μακροβιότερο και μαζικότερο πρόγραμμα απασχόλησης στο ευρύτερο Δημόσιο.

Έτσι, σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο, το τρέχον 8μηνο πρόγραμμα για περίπου 20.000 ανέργους, το οποίο έχει λάβει 4μηνη παράταση, θα είναι και το τελευταίο, καθώς δεν υπάρχει προγραμματισμός για νέο τέτοιο πρόγραμμα. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Ωστόσο, μπορεί να παραμείνουν και να ενισχυθούν άλλα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης στους δήμους τα οποία αφορούν στοχευμένες ηλικιακές ομάδες ανέργων, οι οποίες δύσκολα μπορούν να απορροφηθούν από τον ιδιωτικό τομέα, όπως εκείνο που αφορά τους ανέργους ηλικίας 55-67 ετών.

Συγκεκριμένα, αρχικά είχαν ανοίξει 8.500 θέσεις, έπειτα άνοιξαν επιπλέον 6.500 –συνολικά δηλαδή 15.000−, εκ των οποίων οι 11.000 έχουν καλυφθεί.

“Μετεξέλιξη”

Όπως δηλώνει ο κ. Πρωτοψάλτης, “μετά το ιστορικό ρεκόρ των 109.000 προσλήψεων σε 3,5 χρόνια και του υπερτριπλασιασμού του ρυθμού απορρόφησης των προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), συνεχίζουμε να επενδύουμε σε αποτελεσματικές ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για τη δημιουργία 201.000 νέων θέσεων εργασίας συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ.

Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για τη μετεξέλιξη της ΔΥΠΑ από έναν εσωστρεφή επιδοματικό οργανισμό σε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό φορέα απασχόλησης, όπου στο επίκεντρο βρίσκεται η ταχύτερη δυνατή επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, η αναβάθμιση δεξιοτήτων ανέργων και εργαζομένων και η σύζευξη προσφοράς και ζήτησης.

Με νέες δράσεις και εργαλεία, αυξημένους πόρους και συνεχή ψηφιοποίηση, στόχος μας είναι να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί και να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες και ταχύτερες υπηρεσίες στους πολίτες και στις επιχειρήσεις”.