Ο Πάπας «εθνικοποίησε» την περιουσία του Βατικανού

137

Υπό τον άμεσο έλεγχο της Αγίας Έδρας πέρασε με απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου η ακίνητη περιουσία και άλλοι πόροι που κατέχουν τα υπουργεία του Βατικανού, όπως και άλλα νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με αυτό.

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία χαρακτηρίζονται πλέον «εθνική κληρονομιά» που ανήκουν στην Αγία Έδρα και δεν μπορούν να ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Τα αρμόδια τμήματα θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτή την περιουσία, αλλά για τους σκοπούς της Εκκλησίας.

Τηρουμένων των αναλογιών, είναι ένα είδος «εθνικοποίησης» της εκκλησιαστικής δημόσιας περιουσίας.

Το Associated Press επισημαίνει ότι η κίνηση του Πάπα, που περιγράφεται σε διάταγμα που εκδόθηκε την Πέμπτη, είναι μέρος της πρωτοβουλίας του για καλύτερη διαχείριση της περιουσίας της Αγίας Έδρας, έπειτα από μεγάλο διάστημα κακοδιαχείρισης και ατασθαλιών.

Με προηγούμενες αποφάσεις, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε αφαιρέσει από το υπουργείο Εσωτερικών την ευθύνη διαχείρισης πόρων αξίας 600 δισ. ευρώ έπειτα από σκάνδαλο απάτης για το οποίο κατηγορούνται 10 άτομα, μεταξύ τους και ένας καρδινάλιος. Επιπλέον μπήκε μια τάξη στους προϋπολογισμούς και τα λογιστικά των υπουργείων, αλλά τέθηκαν και κανόνες που επιβάλλουν επενδύσεις μόνο σε εταιρείες υπέρ του κοινού καλού.