Δερματολόγοι: Μην κάνετε μπότοξ σε μη πιστοποιημένα κέντρα – Γυναίκες μπορεί να υποστούν ακόμη και τύφλωση

89

Για νεκρώσεις δέρματος, παραμορφώσεις προσώπου και μη αναστρέψιμες βλάβες, όπως τύφλωση, προειδοποιεί η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, όσους επιλέγουν να κάνουν μπότοξ σε μη εξειδικευμένους γιατρούς.

Με αφορμή καταγγελίες που έγιναν στον φορέα για επεμβάσεις σε κέντρα αισθητικής στην Πάτρα, οι οποίες επέφεραν παραμορφώσεις, οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση προς τους ενδιαφερόμενους να μην εμπιστεύονται ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με την Δερματολογία και την Πλαστική Χειρουργική. Ανάλογες καταγγελίες και αναφορές για παράνομη και επικίνδυνη άσκηση ιατρικών αισθητικών επεμβάσεων, έχουν δεχθεί και οι Ιατρικοί Σύλλογοι πολλών μεγάλων πόλεων, όπως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης της Πάτρας, του Ηρακλείου Κρήτης κ.α.

Για να αποκαταστήσουν τις βλάβες οι συγκεκριμένοι ασθενείς, απευθύνθηκαν στη συνέχεια σε ιδιώτες δερματολόγους και σε γιατρούς της πρωτοβάθμιας υγείας του ΕΣΥ.

Ακόμη και τύφλωση

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής εταιρείας Ιωάννης Μπάρκης, είναι αδιανόητο «να εφαρμόζονται ιατρικές πράξεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα αισθητικής δερματολογίας από «επαγγελματίες» ομορφιάς με καμία εκπαίδευση, σε χώρους μη αδειοδοτημένους, σε επιχειρήσεις με τον ανύπαρκτο και μη αναγνωρισμένο τίτλο Ιατρικής Αισθητικής, όπως επίσης σε κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, «νυχάδικα», ακόμη και σε σπίτια».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι τις δυσμορφίες και τις παρενέργειες των πράξεων αυτών καλούνται να θεραπεύσουν στην συνέχεια οι δερματολόγοι, εφόσον βέβαια αυτό είναι εφικτό.

Εξυγίανση

Ο κ. Μπάρκης δηλώνει ότι «η ΕΔΑΕ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί δημόσια για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Αισθητικής Δερματολογίας, ένας κλάδος, βασικός πυλώνας της ειδικότητας μας, που αντιμετωπίζει ή προλαμβάνει παθήσεις αισθητικής φύσεως, είτε είναι επιπλοκές είτε είναι συμπτώματα δερματολογικών νοσημάτων. Με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, όπως είναι απόλυτα αντιληπτό, οι μόνοι που έχουν την ανάλογη εκπαίδευση και μπορούν με γνώση, με αξιοπιστία και κυρίως με ασφάλεια να ασχολούνται είναι οι Δερματολόγοι και οι Πλαστικοί Χειρουργοί».

Ο ίδιος, επισημαίνει την υποχρέωση των γιατρών να μάχονται και να συνεργάζονται συστηματικά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξυγίανση του χώρου της αισθητικής Δερματολογίας και για την προάσπιση της δημόσιας Υγείας.

«Είναι σημαντικό να ενώσουμε όλοι τη φωνή μας, δημοσιογράφοι, Δημόσιοι Φορείς και γιατροί, για να ενημερώσουμε τον κόσμο και κατ’ επέκταση να τον προφυλάξουμε», καταλήγει ο Ιωάννης Μπάρκης.