Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί πασίγνωστου τηλεοπτικού παραγωγού για απάτη – μαμούθ 22 εκατ. σε βάρος του δημοσίου

218

Με εντολή του επικεφαλής της Αρχής κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος εκδόθηκαν διατάξεις δέσμευσης λογαριασμών πασίγνωστου τηλεοπτικού παραγωγού με πολυσχιδή τηλεοπτική δραστηριότητα, σειράς εταιριών του και πάνω από 5 συνεργατών του. Το ογκωδέστατο πόρισμα άνω των 90 σελίδων περιγράφει, σύμφωνα με πληροφορίες στο στήσιμο 15-16 εταιριών μαϊμού στο εξωτερικό με στόχο- όπως λέει, να φοροαποφεύγει και να ξεπλένει μαύρο χρήμα.

Το πόρισμα της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, που ήδη διαβιβάστηκε στις τράπεζες και την Οικονομική Εισαγγελία, εντοπίζει ίχνη διάπραξης απάτης σε βάρος του ελληνικού δημοσίου που αγγίζει τα 22 εκατομμύρια ευρώ και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Καταλήγει δε σε εντολή για δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και των εταιριών του αλλά και άνω των 5 στενών συνεργατών του. Αφορά δε το στήσιμο, κατά τις αναφορές των ελεγκτών, εικονικών- “μαϊμού” εταιριών στο εξωτερικό, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΦΠΑ

Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα που υπογράφει ο επικεφαλής της Αρχής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε. τ. Χαρ. Βουρλιώτης, ο παραγωγός φέρεται να είχε στήσει τις εικονικές εταιρίες ώστε να εμφανίζει ως συμβεβλημένους με αυτές τους συνεργάτες του και τους εργαζόμενους του. Με αυτό τον τρόπο δεν κατέβαλλε, όπως λέει το πόρισμα, ούτε φόρους, ούτε ασφαλιστικές εισφορές, ενώ παράλληλα μετάφερε μαύρο χρήμα το οποίο και τελικώς – κατά την Αρχή- ξέπλενε στην Ελλάδα. Δεν κατέβαλε επίσης ΦΠΑ, τον οποίο όμως εισέπραττε, επισημαίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές. Το (τυχόν) αδίκημα δεν αφορά εν μέρει και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού μέρος της “δράσης του” έγινε σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ενίσχυση

Παράλληλα, σύμφωνα με το πόρισμα, είχε καταφέρει να ενταχθεί σε πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων που τρέχει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και φέρεται να του είχε εγκριθεί χρηματοδότηση σχεδόν 10 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία όμως, πιθανότατα δεν έχει εκταμιευθεί ακόμα.

Το πολυσέλιδο πόρισμα πέραν των τραπεζών για να εφαρμοστούν οι διατάξεις περί δέσμευσης λογαριασμών έχει διαβιβαστεί και στον Οικονομικό Εισαγγελέα που- προφανώς- θα εκκινήσει με βάση αυτό την ποινική προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί η τυχόν διάπραξη κακουργηματικών πράξεων.