Την Κατερίνη «Με Άλλα Μάτια»….. αντίκρυσαν 1400 μαθητές & μαθήτριες (φωτό)

Με πρωτοβουλία του Δήμου Κατερίνης & σε συνεργασία με τη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας

123

Κώστας Κουκοδήμος: Δυνατά μηνύματα ζωής, πλούτος συναισθημάτων και βιωματικές εμπειρίες για τα παιδιά μας

Μέσα από έναν ελεύθερο διάλογο περισσότεροι από 1400 μαθητές και μαθήτριες της Πιερίας, ως ενεργοί αυριανοί πολίτες αφυπνίζονται, συνειδητοποιούν την αξία της αλληλοαποδοχής και αλλάζουν στάση και νοοτροπία σχετικά με την αναπηρία. Ο λόγος για το διήμερο δράσεων του  αδειοδοτημένου προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας «Δες τη Ζωή Με Άλλα Μάτια», το οποίο υλοποιήθηκε για δεύτερη φορά στην πόλη μας, στις 17 και 20 Φεβρουαρίου, στο ασφυκτικά γεμάτο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης.

Πιο συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του Δήμου Κατερίνης, σε συνεργασία με τη ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Κ, τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, η ομάδα της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» επισκέφτηκε την πόλη μας και έδωσε τη δυνατότητα  σε παιδιά και εκπαιδευτικούς, να ενημερωθούν για τη χρήση του λευκού μπαστουνιού.

Επιπλέον, για τις τεχνικές συνοδείας ατόμων με οπτική αναπηρία, τη γραφή Braille, τη χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών στη ζωή των τυφλών. Επίσης, για τη σημασία των σκύλων οδηγών στην αυτόνομη καθημερινότητα των ατόμων αυτών. Βιωματικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες προσέγγισαν την αναπηρία, καθώς σύμφωνα με τις τεχνικές συνοδείας μπήκαν στο ρόλο ενός τυφλού ατόμου και του συνοδού αυτού, ενώ τους δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδρομές με σκύλο οδηγό τυφλών και να αλληλεπιδράσουν σχετικά.

Παράλληλα, ο Βαγγέλης Αυγουλάς, τυφλός δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και η φιλόλογος, χειρίστρια σκύλου οδηγού και motivational speaker της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», Τζουλιάνα Μπούσι, μέσα από ελεύθερο διάλογο έλυσαν απορίες που διατυπώθηκαν και βοήθησαν τη σχολική κοινότητα της Κατερίνης, να πλησιάσει περισσότερο τις έννοιες της Συμπερίληψης και της Προσβασιμότητας.

Επίσης, πραγματοποίησαν επίσκεψη, στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Κ και στο κέντρο διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ΑμεΑ «Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης».

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρέστησαν: οι Βουλευτές Πιερίας, Ξενοφών Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΚ, Στάθης Κεραμιδιώτης, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, Αθανάσιος Μπαρμπαγεωργόπουλος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Πιερίας, Γιώργος Μακρής κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων, υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου και των εμπλεκομένων με τη διοργάνωση φορέων.

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κατερίνης και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας

Στο πλαίσιο του διημέρου, ο πρόεδρος της κοινωνικής επιχείρησης, Βαγγέλης Αυγουλάς, ως μέλος της επιτροπής κοινωνικής πολιτικής της ΚΕΔΕ και η Τζουλιάνα Μπούσι, συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο. Μαζί τους η Γιούνι, ένας εκπαιδευμένος σκύλος, που έχει συνοδέψει τη Τζουλιάνα σε περισσότερα από 30 ταξίδια στο εξωτερικό. Ο σκύλος οδηγός αποτελεί τα μάτια του χειριστή του και ενδυναμώνει τα άτομα με αναπηρία ώστε να συμμετέχουν στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

«Το διήμερο δράσεων του  αδειοδοτημένου προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας «Δες τη Ζωή Με Άλλα Μάτια» μετέδωσε σε  μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Κατερίνης, δυνατά μηνύματα ζωής, πλούτο συναισθημάτων και βιωματικές εμπειρίες. Παράλληλα, συνάντησε και τις δικές μας πρωτοβουλίες και προτεραιότητες  για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων  των ΑμεΑ» τόνισε στο περιθώριο της συνάντησης, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος.

Τέλος, ο κος Αυγουλάς, ως μέλος ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου συναντήθηκε και με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, Γεώργιος Κουκουσέλας.

Η ταυτότητα της ΑΜΚΕ

Υπενθυμίζεται, ότι, η  ΑΜΚΕ Με Άλλα Μάτια ιδρύθηκε το 2018 από μία αυτοοργανωμένη ομάδα αναπήρων, με σκοπό τη δράση για διεκδίκηση συμπερίληψης και προσβασιμότητας. Υλοποιήθηκε ως συνέχεια του προσβάσιμου portal meallamatia.gr με όραμα την εξάλειψη της υποεκπροσώπησης των αναπήρων στον δημόσιο λόγο.