Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Αντικατάσταση αναχρονιστικών όρων στα νομοθετικά κείμενα για τα Άτομα με Αναπηρία

Απών από την ψηφοφορία ο Σύριζα. Ομιλία στην Ολομέλεια.

327

Η κυρία Μάνη υποστήριξε τις σπουδαίες παρεμβάσεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τους συμπολίτες μας με Αναπηρία.

Μεταξύ άλλων, την επικαιροποίηση και αναδιατύπωση όρων που συνιστούν στερεότυπα όπως «κουφός», «κωφάλαλος», «άλαλος», αλλά και την εξάλειψη εκφράσεων όπως «πάσχω από», «παράφρονας».

Όπως επίσης και την επέκταση της νομικής βοήθειας στα άτομα με Αναπηρία, χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο, χωρίς κανέναν περιορισμό, μία αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας.

«Κανείς φυσικά δεν θριαμβολογεί και σίγουρα απομένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Όμως, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έτυχε της απόλυτης αποδοχής των φορέων του αναπηρικού κινήματος. Και θα έπρεπε συνεπώς σήμερα να τύχει και της απόλυτης αποδοχής όλων των κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου, σχολίασε χαρακτηριστικά η κυρία Μάνη.

Και συνέχισε αναφέροντας: «Παρ’ όλ’ αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει και δεν ψηφίζει ούτε καν αυτές τις ευεργετικές διατάξεις για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Δεν ψηφίζει τις διατάξεις για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητάς τους στα δικαστήρια, για την ισότιμη πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη.

Συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, το άρθρο 2 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου είναι πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, για εμάς είναι θεμελιώδης διάταξη και το αποδεικνύουμε στην πράξη. Εσείς μην ψηφίζετε, μείνετε στο περιθώριο, εκεί που επιλέξατε να είστε. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα συνεχίσει το έργο της θα συνεχίσει να νομοθετεί για το καλό των συμπολιτών μας με αναπηρία, για το καλό όλων των Ελλήνων πολιτών».

Παρακολουθήστε εδώ τη σχετική τοποθέτηση: