Πορτογαλία: 4.815 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς τα τελευταία 70 χρόνια

70

Μια έκθεση που βασίζεται σε μαρτυρίες στην Πορτογαλία, αλλά και από Πορτογάλους στο εξωτερικό, κάνει λόγο για τουλάχιστον 4.815 παιδιά τα οποία φέρονται να κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς. 

Οι 4.815 ανήλικοι φέρονται να κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από μέλη της καθολικής εκκλησίας της Πορτογαλίας στο διάστημα των τελευταίων 70 χρόνων.

Την έρευνα διεξήγαγε ανεξάρτητη επιτροπή επί σχεδόν ένα χρόνο, βασιζόμενη σε περισσότερες από 500 μαρτυρίες. «Οι μαρτυρίες αυτές μας επέτρεψαν να φτάσουμε σε ένα δίκτυο θυμάτων πολύ μεγαλύτερο, το οποίο εκτιμάται ότι είχε το λιγότερο 4.815 θύματα», δήλωσε ο συντονιστής της επιτροπής ειδικών, ο παιδοψυχίατρος Πέδρο Στρεχτ στη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης.

«Θέλουμε να αποτίσουμε ειλικρινή φόρο τιμής σε όσους ήταν θύματα κακοποίησης στη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας και τόλμησαν να δώσουν φωνή στη σιωπή», πρόσθεσε. «Είναι κάτι περισσότερο από ένα στατιστικό στοιχείο», τόνισε ο Στρεχτ.

Τα περισσότερα από τα εγκλήματα που κατήγγειλαν τα θύματα έχουν παραγραφεί, όμως 25 μαρτυρίες, παραδόθηκαν στην εισαγγελία, διευκρίνισε ο ίδιος. Το 77% των δραστών των κακοποιήσεων ήταν ιερείς και τα περισσότερα θύματα αγόρια, σημείωσε ο Στρεχτ, ενώ πρόσθεσε ότι κακοποιήθηκαν σε καθολικά σχολεία, σε σπίτια ιερέων και σε εξομολογητήρια, μεταξύ άλλων.

Οι καταγγελίες για τις κακοποιήσεις προήλθαν από ανθρώπους που δεν μοιράζονταν το ίδιο κοινωνικό υπόβαθρο, τόσο από κάθε επαρχία της Πορτογαλίας όσο και από Πορτογάλους πολίτες από άλλες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της αμερικανικής ηπείρου. Η ανεξάρτητη επιτροπή ξεκίνησε την έρευνά της τον Ιανουάριο του 2022, αφού έκθεση που δημοσιεύθηκε στη Γαλλία αποκάλυψε ότι περίπου 3.000 ιερείς και άλλοι θρησκευτικοί αξιωματούχοι κακοποίησαν σεξουαλικά περισσότερα από 200.000 παιδιά.

Από την πλευρά της η πορτογαλική καθολική εκκλησία ζήτησε από τον Στρεχτ να συστήσει επιτροπή για να εξετάσει το φαινόμενο των σεξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών στους κόλπους της.