25 – 27 Αυγούστου 2023, το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης – Ανακοινώθηκε από τους συλλογικούς φορείς μαζί με το συνολικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το 2023

90

Μια συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2022 δείχνει πως όταν υπάρχει σύμπνοια και υπευθυνότητα μπορούν να υλοποιηθούν δράσεις και εκδηλώσεις που δίνουν ελπίδα στα χωριά της ορεινής Πιερίας

Στη Ρητίνη με πρωτοβουλία του Χιονοδρομικού Αθλητικού Ορειβατικού Συλλόγου και την συνεργασία του Τοπικού Συμβουλίου συγκροτήθηκε μαζί με τους εν ενεργεία φορείς του χωριού η Οργανωτική Επιτροπή που σχεδίασε και ανακοίνωσε την υλοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων για το 2023.

Η εκδήλωση – ορόσημο που ανοίγει νέους ορίζοντες είναι η πραγματοποίηση του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης το τριήμερο 25-27 Αυγούστου 2023, μαζί με το 1ο Αντάμωμα των Ρητινιωτών.

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, στην γεμάτη από Ρητινιώτες – σες αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Σχολικού Συγκροτήματος Ρητίνης ανακοινώθηκε η έναρξη της οργανωτικής διαδικασίας για το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης

Για την διαδικασία οργάνωσης του Συνεδρίου μίλησαν ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κος Γιώργος Κουκουλιάτας και το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής κος Ιωάννης Βελιτσιάνος, διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού.

Ήδη δόθηκε στη δημοσιότητα και κοινοποιήθηκε σε αρμόδιους φορείς και ερευνητές η αναλυτική προκήρυξη για το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης.  Κάθε ενδιαφερόμενος για την συμμετοχή ως εισηγητής στο συνέδριο μπορεί να ενημερωθεί αναλυτικά για την διαδικασία στο τηλ. 6977297221 (Γ. Κουκουλιάτας, πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής) ή στο email[email protected] για να λάβει την προκήρυξη.

Ακολούθησε η ανακοίνωση των άλλων εκδηλώσεων που προγραμματίστηκαν να γίνουν μέσα στο 2023 με πρώτη στο τριήμερο της Αποκριάς 25-27 Φεβρουαρίου 2023. Λεπτομέρειες για αυτήν την εκδήλωση τις επόμενες μέρες.

btr

Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας που ευλόγησε ο Πατήρ Γεώργιος Γκόλιας, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη, ο οποίος και μετέφερε τις ευχές του για ευόδωση του Συνεδρίου και των σχεδιαζόμενων εκδηλώσεων.

Προβλέποντας την αθρόα συμμετοχή στην εκδήλωση και για να πάρουν όλοι ένα κομμάτι βασιλόπιτας ετοιμάστηκαν και κόπηκαν τρεις μεγάλες βασιλόπιτες με τρία φλουριά που αντιστοιχούσαν σε τρία δώρα. Τυχερές ήταν η Ελένη Ρηντιάνη, η Ελένη Καραγιάννη και ο Γιάννης Καργιώτης.

Την εκδήλωση και το πλούσιο πρόγραμμα των δράσεων χαιρέτησαν ο Αντιδήμαρχος Δήμου Κατερίνης κος Δημήτριος Μορφακίδης ως εκπρόσωπος του δημάρχου κου Κ. Κουκοδήμου, ο πρώτος δήμαρχος Πιερίων κος Νικ. Καργιώτης.

Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί τον Δ/ντη του Δημοτικού Σχολείου Ρητίνης κο Αντώνιο Λιάββα, για την φροντίδα παραχώρησης και προετοιμασίας της αίθουσας για την εκδήλωση, τον φούρνο του χωριού (Λίτσα Ντασιοπούλου – Λάμπρο Κραγιόπουλο) για την προσφορά της εξαιρετικής νοστιμιάς βασιλόπιτας (τρεις συνολικά), τον Πάτερ Βασίλειο που πάντα συντρέχει στις προσπάθειές μας και τιμά τις εκδηλώσεις, καθώς και όλους και όλες που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Η Οργανωτική Επιτροπή 1ου Συνέδριου Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης

Το Δ.Σ. του Χιονοδρομικού Αθλητικού Ορειβατικού Συλλόγου Πιερίων.

 

Σημ. Η αναλυτική προκήρυξη του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης είναι αναρτημένη και στο facebook στη σελίδα «Ρητίνια το χωριό μας»