Κυριακή του Ασώτου Υιού

101

Η παραβολή του Ασώτου Υιού που διαβάζεται, σήμερα , τη δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου, από το Ευαγγέλιο του Λουκά διδάσκει τη μετάνοια και τη συγχώρεση.

Σύμφωνα με αυτήν, ένας πατέρας είχε δύο γιους. Ο νεότερος από αυτούς ζήτησε το μερίδιό του από την περιουσία, έφυγε μακριά και έκανε άσωτη ζωή. Παρ’ όλα αυτά, τα χρήματά του τελείωσαν, έπεσε λιμός εκεί που ζούσε και έτσι έγινε χοιροβοσκός. Προσπαθούσε να χορτάσει από τα ξυλοκέρατα.

Εντούτοις, θυμήθηκε τη ζωή που έκανε στο σπίτι του και σκέφτηκε πως ακόμα και οι δούλοι του πατέρα του έκαναν καλύτερη ζωή από εκείνον.

Έτσι, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο σπίτι του και ζήτησε από τον πατέρα του να τον προσλάβει ως δούλο. Εκείνος, όμως, τον δέχθηκε πίσω ως γιο του και «ἐνέγκαντες τὸν μόσχον τὸν σιτευτὸν θύσατε, καὶ φαγόντες εὐφρανθῶμεν», όπως αναφέρει και ο Ευαγγελιστής.

Την εβδομάδα του Ασώτου γίνεται «κατάλυση στα πάντα» όλες τις ημέρες, εκτός της Τετάρτης και Παρασκευής, οπότε ακολουθείται αυστηρή νηστεία, όπως τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας  υπάρχει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, κατά το οποίο καταναλώνονται αφειδώς κρεατικά, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα. Την τελευταία ημέρα της εβδομάδας τιμώνται οι ψυχές των τεθνεώτων, στο πρώτο από τα δύο Ψυχοσάββατα, που αναγνωρίζει η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.