Ένα πτυχίο χίλια κομμάτια θέλει η Ν. Κεραμέως

151

της Γνωσούλας Χαϊλατζίδου

 

Η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως απεχθάνεται τη δημόσια παιδεία, όπως φαίνεται από τα έργα της. Η απέχθειά της στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και στους φοιτητές βρήκε νέο τρόπο να εκδηλωθεί. Με το άρθρο 99 του νόμου 4957/2022 αποσυνδέει την κτήση διδακτικής επάρκειας των “καθηγητικών” σχολών από την απόκτηση του πτυχίου.

Ένα πρόβλημα των σχολών που “βγάζουν” εκπαιδευτικούς (Φιλοσοφική, Φυσικό, Μαθηματικό κλπ.) είναι η έλλειψη παιδαγωγικών μαθημάτων που προετοιμάζουν τους απόφοιτους για την τάξη. Αυτό προσπάθησε να λύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας παιδαγωγικά μαθήματα εντός των σχολών, για να έχουν οι απόφοιτοι την ικανότητα και το δικαίωμα να διδάξουν ως καθηγητές μόνο με το πτυχίο τους.

Η Ν. Κεραμέως αλλάζει αυτό το πλαίσιο. Δημιουργεί ετήσια προγράμματα παιδαγωγικών μαθημάτων εκτός σχολών τα οποία θα καταλήγουν στην απόκτηση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας. Στα προγράμματα αυτά θα εντάσσεται μόνον όποιος έχει περάσει τα μαθήματα των 3 πρώτων ετών! Η μεθόδευση αυτή της Ν. Κεραμέως διασπά τα πτυχία, αφαιρώντας τους την παιδαγωγική επάρκεια, και οδηγεί όσους θέλουν να γίνουν εκπαιδευτικοί σε ένα κυνήγι πιστοποιητικών και προσόντων πριν ακόμα πάρουν το πτυχίο τους. Επιπλέον, καθυστερεί την αποφοίτηση των φοιτητών, με όσα οικονομικά βάρη αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Για την κ. Κεραμέως και την ΝΔ το πτυχίο από μόνο του δεν αρκεί. Οι νέοι οφείλουν να κυνηγούν σεμινάρια και επιμορφώσεις όχι για να γίνουν καλύτεροι επιστήμονες και επαγγελματίες, αλλά για να μπορούν να δουλέψουν. Δημιουργούν με το ζόρι πελατεία για τα κολέγια, όπου όσοι έχουν χρήματα θα έχουν δικαίωμα να εργάζονται, ενώ όσοι δεν έχουν… ας είχαν.

O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαντά στην υποβάθμιση προτείνοντας ουσιαστική στήριξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Με διπλασιασμό του διδακτικού προσωπικού και κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, όπως εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας. Με προγράμματα σπουδών που θα εξασφαλίζουν τη διδακτική επάρκεια. Δεσμευόμαστε πως, όταν εκλεγούμε στην κυβέρνηση, μια τέτοια ρύθμιση θα αφορά όλους τους φοιτητές των σχολών που οδηγούν σε εκπαιδευτική εργασία. Μια τέτοια ρύθμιση θα περιλαμβάνει και πτυχιούχους των σχολών αυτών, που θα έχουν το δικαίωμα εξέτασης σε αυτά τα μαθήματα (Παιδαγωγική Επιστήμη, εκπαιδευτικός σχεδιασμός, οικονομία της εκπαίδευσης κ.α.) ώστε να ισχυροποιηθούν τα πτυχία τους.

Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο να είναι δωρεάν και για όλους. Η παιδεία για όλους είναι ζήτημα δικαιοσύνης. Και η δικαιοσύνη θα επιστρέψει παντού με εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης.

 

Θεοδοσία (Γνωσούλα) Χαϊλατζίδου

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πιερίας/εκπαιδευτικός