Τέλος εποχής για το Άμστερνταμ – Απαγορεύουν την χρήση κάνναβης στα «Κόκκινα Φανάρια»

139

Το κάπνισμα κάνναβης στους δρόμους στην διάσημη περιοχή με τα κόκκινα φανάρια του Άμστερνταμ θα είναι σύντομα παράνομο, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο, σε μια απόφαση που σίγουρα θα φέρει… αντιδράσεις.

Το σχέδιο για το… “μαριχουάνα στοπ” είναι μέρος μιας σειράς νόμων που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν τις υπερβολές των τουριστών και να κάνουν τη ζωή πιο υποφερτή για τους απελπισμένους ντόπιους.

Με περισσότερους από 18 εκατομμύρια επισκέπτες να συνωστίζονται στους στενούς δρόμους του 17ου αιώνα μέσα στο 2022, οι κάτοικοι του Άμστερνταμ παραπονιούνται εδώ και καιρό ότι τα πιο πολυσύχναστα σημεία του κέντρου της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του De Wallen – της συνοικίας με τα κόκκινα φανάρια – έγιναν αβίωτα.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το συμβούλιο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους στο κέντρο της πόλης θα τεθεί εκτός νόμου από τα μέσα Μαΐου, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμο να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης της απαγόρευσης και στις ταράτσες των «καφετεριών» κάνναβης, εάν χρειαστεί.

Τα μαγαζιά με στριπτίζ θα πρέπει να κλείνουν στις 3 π.μ. αντί στις 6 π.μ., ενώ τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν στις 2 π.μ. αντί στις 3 π.μ. τις καθημερινές και στις 4 π.μ. τις Παρασκευές και τα Σάββατα, χωρίς να επιτρέπεται η είσοδος νέων πελατών μετά τη 1 π.μ.

Οι κάτοικοι απηύδησαν με την κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών στον δρόμο

«Οι κάτοικοι της παλιάς πόλης υποφέρουν πολύ από τον μαζικό τουρισμό και την κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών στον δρόμο», είπε το συμβούλιο. «Οι τουρίστες προσελκύουν επίσης πλανόδιους εμπόρους ναρκωτικών, οι οποίοι με τη σειρά τους προκαλούν έγκλημα και ανασφάλεια. Ειδικά τη νύχτα, η ατμόσφαιρα μπορεί να γίνει ζοφερή».

Η εφημερίδα του Άμστερνταμ Het Parool χαρακτήρισε τα μέτρα «ιστορικά», σημειώνοντας ότι για δεκαετίες το Άμστερνταμ ήταν παγκοσμίως γνωστό ως η πόλη «όπου όλα ήταν δυνατά και όλα επιτρεπόμενα – συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος κάνναβης στο δρόμο».

Πιο πρόσφατα, ωστόσο, πρόσθεσε, ο «υπερτουρισμός» είχε καταστήσει το κέντρο της πόλης ανυπόφορο. Οι ξένοι τουρίστες και οι εγχώριοι επισκέπτες «κάνουν πολύ θόρυβο, ουρούν στο δρόμο, κάνουν εμετό και αντιμετωπίζουν τη συνοικία με τα κόκκινα φανάρια ως λούνα παρκ, όχι ως κατοικημένη περιοχή».

Σχεδόν ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο υποστηρίζει τα νέα μέτρα, ανέφεραν ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία θα είναι ανοιχτά για διαβούλευση για έναν μήνα.