Καστοριά: Νεκρά πουλιά από το κρύο – Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

106

Δημοσιεύοντας τη φωτογραφία ενός νεκρού από το κρύο κοκκινολαίμη, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέλος της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, υπενθυμίζει ότι “ο χειμώνας είναι δύσκολος για όλους” και μπορούμε, με μερικές απλές κινήσεις, να βοηθήσουμε τα μικρά πουλιά, τα οποία δεν έχουν αποθηκευμένη ικανή ποσότητα λίπους, για να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες συνθήκες.

Με το θερμόμετρο να παραμένει σταθερά κάτω από το μηδέν τις τελευταίες ημέρες στην Καστοριά, ο κ. Παναγιωτόπουλος εντόπισε νεκρά πολλά μικρά πουλάκια, όπως ο κοκκινολαίμης της φωτογραφίας, ο οποίος όπως λέει “μπορεί να άντεξε ένα ταξίδι εκατοντάδων χιλιομέτρων και πέθανε στην Ελλάδα από το κρύο”.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, δεν είναι δύσκολο να βοηθηθούν τα μικρά πουλιά: “Εκεί στο παράθυρο που κοιτάζουμε έξω , στην άκρη στο πρεβάζι τοποθετούμε λίγους σπόρους η και κομματάκια μικρά από φρούτα.

Στην αυλή μας τοποθετούμε μερικά πιατάκια με σποράκια από ωδικά πτηνά και στα δένδρα της αυλής, κρεμάμε αυτοσχέδιες ταΐστρες από μπουκάλια πλαστικά η Tetra Pak χάρτινες συσκευασίες (βλέπουμε κατασκευές στο διαδίκτυο). Ακόμη, μπορούμε να κρεμάσουμε και παστέλια με σουσάμι η ξηρούς καρπούς” αναφέρει, επισημαίνοντας πως “καλό θα είναι, τροφές να προμηθευόμαστε από καταστήματα που εμπορεύονται και είναι εξειδικευμένα σε τροφές πτηνών ή από παντοπωλείο, όπου πωλούνται τροφές για ωδικά πτηνά”.