Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 912 οι νεκροί

114

Πάνω από 912 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία μετά το φονικό «χτύπημα» του Εγκέλαδου, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε, επίσης, ότι υπάρχουν 5.385 τραυματίες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης.

Διεθνή ΜΜΕ εκφράζουν φόβους ότι ο δραματικός απολογισμός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς αρκετοί από τους τραυματίες είναι σοβαρά.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, στη Συρία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 320 άνθρωποι λόγω του σεισμού και οι τραυματίες είναι 1.000.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή του αιώνα, μετά από το σεισμό του 1939 Ερζίντζαν, όταν σκοτώθηκαν 32.968 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 100.000.

Ο σημερινός φονικός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην Τουρκία, τόσο ισχυρός όσο αυτός που συνέβη πριν από περισσότερα από 80 χρόνια.

Ο σεισμός και οι αρκετές μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Υπήρξαν περισσότεροι από 40 μετασεισμοί, σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας.

Το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε πως η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας) και υπολόγισε πως το εστιακό βάθος ήταν 17,9 χιλιόμετρα.

Το επίκεντρό του βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.