Φονικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία – πολλοί νεκροί και τραυματίες

96

Τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Χαλέπι, στη Χάμα και στη Λαττάκεια από τον ισχυρότατο σεισμό 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου την κεντρική Τουρκία.

Σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέβει στους 76, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες. Επίσης υπάρχουν εκατοντάδες εγκλωβισμένοι.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο στη Σανλιούρφα, στη πόλη του κατέρρευσαν 16 κτίρια. Αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας μίλησε για 17 κτίρια που κατέρρευσαν στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, προσθέτοντας πως κάτοικοι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Οσμάνιγε έκανε λόγο για 34 κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε πως κινητοποιούνται πόροι για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες, κάνοντας λόγο για εκτεταμένες καταστροφές και καλώντας όσους βρίσκονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές να απομακρυνθούν αμέσως από αυτά εάν μπορούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού τόνισε ότι η προτεραιότητα είναι να προσφερθεί βοήθεια σε όσους έχουν παγιδευτεί και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε 26 χλμ δυτικά βορειοδυτικά της Γκαζιαντέπ και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Ο σεισμός είχε πολύ μεγάλη διάρκεια, περισσότερη του ενός λεπτού.

Δέκα λεπτά αργότερα σημειώθηκε νέος ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ με επίκεντρο 37 χλμ δυτικά βορειοδυτικά της Οσμανίγιε.

Στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζουν να σημειώνονται μετασεισμοί από 5 έως 5,6 Ρίχτερ

Προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ιταλία

Μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Τουρκία, η ιταλική Πολιτική Προστασία προειδοποίησε τους κατοίκους νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας για κίνδυνο να χτυπήσει τσουνάμι.

Συνέστησε στους κατοίκους των περιοχών αυτών να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να απομακρυνθούν προσωρινά από παραθαλάσσιες περιοχές, να καταφύγουν σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Η ιταλική Πολιτική Προστασία θύμισε πως ακόμη κι ένα κύμα ύψους μισού μέτρου μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες πλημμύρες και ισχυρά ρεύματα. Πρόσθεσε πως θα συνεχίσει να ενημερώνει τους πολίτες για την εξέλιξη της κατάστασης.