Διατροφή: Υδατάνθρακες που δεν παχαίνουν

118

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους γύρω από το αδυνάτισμα και την διατροφή είναι ότι οι υδατάνθρακες παχαίνουν.

Οι υδατάνθρακες δεν ευθύνονται για την αύξηση του σωματικού βάρους, μιας και είναι το αποτέλεσμα της κατανάλωσης, πάρα πολλών θερμίδων και όχι της κατανάλωσης υδατανθράκων.

Σε ποια σνακ υπάρχουν

Ακολουθούν ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που συνιστώνται από γιατρούς και διαιτολόγους που δεν πρέπει να φοβάστε να επιλέγετε:

Πατάτα και γλυκοπατάτα

Μην αποφεύγετε τις κλασικές πατάτες επειδή γνωρίζετε ότι οι τηγανιτές παχαίνουν. Για να μην αυξηθούν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αφού τις καταναλώσετε, μπορείτε να τις αφήσετε να κρυώσουν για λίγο πριν τις φάτε.

Όταν κρυώνουν μετατρέπονται σε «ανθεκτικό άμυλο», που σημαίνει ότι αντιστέκεται στην πέψη και δεν αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα. Επειδή το άμυλο τους δεν αφομοιώνεται στο λεπτό έντερο, τα βακτήρια του εντέρου σας το επεξεργάζονται.

Αυτό θα εξισορροπήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας και θα υποστηρίξει την υγιή χλωρίδα του εντέρου, τα οποία και τα δύο προάγουν την απώλεια βάρους.

Για να έχετε ποικιλία, δοκιμάστε και τις γλυκοπατάτες, που είναι γεμάτες με την αντιοξειδωτική βήτα καροτίνη, την οποία το σώμα μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Μόνο μια μερίδα έχει όλη τη βήτα καροτίνη που χρειαζόμαστε σε μια μέρα, αναφέρουν οι ειδικοί.

Κινόα

Όταν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε μια αμυλούχα τροφή, όπως ρύζι, για να συνοδευτικό, μπορείτε να δοκιμάσετε μια χορταστική μερίδα κινόα.

Αυτό το δημητριακό ολικής αλέσεως έχει πολλά οφέλη: Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης, που θα σας κρατήσει χορτάτους για ώρες και θα επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων (σακχάρων) στην κυκλοφορία του αίματός.

Μπανάνα

Μια άλλη τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι δεν θα σας παχύνει είναι οι μπανάνες.

Αρχικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο που μειώνει την αρτηριακή πίεση, επομένως μια μπανάνα την ημέρα μπορεί να προστατεύσει την καρδιά σας. Αν ανησυχείτε για την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τότε μπορείτε να επιλέξετε μια πράσινη.

Οι άγουρες μπανάνες έχουν λιγότερη ζάχαρη και, όπως οι κρύες πατάτες, έχουν «ανθεκτικό άμυλο» το οποίο βελτιώνει την αναλογία υγιών και ανθυγιεινών βακτηρίων στο έντερο.

Ρεβίθια και φακές

Ένα φλιτζάνι ρεβίθια περιέχει περίπου 12 γραμμάρια διαιτητικών ινών και περίπου 45 γραμμάρια υδατανθράκων, γεγονός που καθιστά αυτό το όσπριο υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους.

Τα όσπρια όπως τα ρεβίθια και οι φακές και όλα τα είδη φασολιών είναι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αλλά προτιμώνται καθώς περιλαμβάνουν και απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για τον οργανισμό.