Πέλεκας:  Οι τοπικοί άρχοντες αδιαφορούν ή είναι απλά ανεπαρκείς;

168

Της Γνωσούλας Χαϊλατζίδου

 

Ολημερίς τα έχτιζαν, το βράδυ με την πρώτη βροχή γκρεμιζόταν τα έργα στη γέφυρα Ανδρομάχης στον Πέλεκα. Μετά τις μεγάλες πλημμύρες του 2017 και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ξεκίνησε έργα για να στηρίξει τα βάθρα της γέφυρας και να προστατεύσει τα πρανή (όχθες). Τα έργα ξεκίνησαν το 2020 και (φαίνεται να) ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 2021.

Τον περσινό χειμώνα, όταν ο Πέλεκας φούσκωσε από τις βροχές, διαβρώθηκε έντονα η κοίτη του ποταμού προς την πλευρά της Ανδρομάχης. Το καλοκαίρι του 2022 είδαμε εκ νέου συνεργεία να πραγματοποιούν έργα στήριξης στο σημείο, αφού πιθανότατα υπήρξε αστοχία στο έργο. Την προηγούμενη εβδομάδα, όταν φούσκωσε ξανά ο Πέλεκας, ξεκίνησε να διαβρώνεται έντονα η όχθη προς την πλευρά της Κατερίνης. Τα νερά είχαν περάσει πάνω από τα έργα και, αντί να κατευθύνονται στο κέντρο της κοίτης, “έγλειφαν” και έπαιρναν μαζί τους την όχθη. Έχει καταρρεύσει μεγάλο κομμάτι της όχθης και πλέον απειλείται ο πεζόδρομος που βρίσκεται εκεί.

Το θέμα με την προστασία του Πέλεκα από τις πλημμύρες δεν είναι καινούριο. Το Νοέμβριο του 2019 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος και “έδειξε” την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Τον Απρίλιο του 2020, όταν είχαμε αντίστοιχη κατάσταση πλημμύρας και διάβρωσης, είχα αρθρογραφήσει θέτοντας ερωτήματα προς την Αντιπεριφερειάρχη κα Μαυρίδου, η οποία στηρίζεται από το κόμμα της ΝΔ. Λίγες μέρες αργότερα, η περιφερειακή παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” είχε θέσει εγγράφως αυτά τα ερωτήματα.

Η Αντιπεριφερειάρχης απάντησε τότε ότι “πρόκειται να εκπονηθεί μελέτη, προϋπολογισμού 700.000€, για την οποία έχει ήδη εγκριθεί χρηματοδότηση”. Σχεδόν τρία χρόνια μετά βλέπουμε ότι έργα υλοποιούνται, αποτυγχάνουν, μπαλώνονται, και αποτυγχάνουν ξανά. Και βλέπουμε ότι τις μεγάλες προοπτικές ανάπλασης του Πέλεκα “τις παίρνει το ποτάμι” με την πρώτη δυνατή βροχή.

Η παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” επανήλθε με νέα ερώτηση στις 27/1/2023, όπου ζητάει απαντήσεις για το τι έκανε και τι προτίθεται να κάνει η Αντιπεριφέρεια Πιερίας για να δώσει λύση στο πρόβλημα, πριν αυτό γίνει ακόμα μεγαλύτερο. Δεν ξέρω αν έχουμε να περιμένουμε κάτι ουσιαστικό από μία Αντιπεριφέρεια που διοικεί 12 χρόνια το νομό και φαίνεται να αδιαφορεί ή να είναι απλά ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει τα σημαντικά.

Η Πιερία μας χρειάζεται ένα ολιστικό σχέδιο διαχείρισης υδάτων, που θα δίνει λύση τόσο στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης οι οποίες θα γίνονται πιο έντονες, αλλά και στο μεγάλο πρόβλημα της άρδευσης αγροτικών περιοχών του νομού. Η παρούσα κυβέρνηση, η παρούσα Αντιπεριφερειάρχης και οι 3 παρόντες Δήμαρχοι, οι οποίοι προέρχονται όλοι από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, δεν θέλουν ή δεν μπορούν να το υλοποιήσουν. Χρειαζόμαστε λοιπόν αλλαγή προσώπων και πολιτικών, για το καλό της Πιερίας μας.