Στην Κατερίνη το 5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Παραδοσιακών Πολιτιστικών Συλλόγων

246

Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης

Θετική και αποδεκτή κρίθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων «Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδος», η υποβληθείσα πρόταση από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κατερίνης «Νοσταλγοί της Παράδοσης» για την φιλοξενία στην Πιερική πρωτεύουσα, τον προσεχή Σεπτέμβριο, το 5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Πολιτιστικών Συλλόγων της χώρας που εκφράζονται στην παράδοση (μουσική-χορός-ενδυμασία) και τη λαογραφία.

Αναμφίβολα αποτελεί μια σημαντική εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν εκατοντάδες χορευτές και μουσικοί από συλλόγους της Ελληνικής επικράτειας αλλά και του εξωτερικού, κυρίως από τις Παμμακεδονικές ενώσεις.  Η πρόταση και ο υποβληθείς σχετικός φάκελος των «Νοσταλγών της Παράδοσης» συζητήθηκαν στη φετινή γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων «Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδος» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη και έλαβε την ανάλογη έγκριση.

Για τον σκοπό αυτό τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε στην Κατερίνη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτριος Γιουματζίδης, ο οποίος συναντήθηκε με τη διοίκηση των «Νοσταλγών της Παράδοσης» όπου και έγινε η πρώτη διαδικαστική προσέγγιση μιας πρωτοβουλίας η οποία σίγουρα θα αφήσει το αποτύπωμά της στην Πιερία.

Στο πλαίσιο του Ανταμώματος το οποίο θα υλοποιηθεί στο Α΄ Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κατερίνης, καθότι λόγω της πληθώρας των χορευτών, μουσικών και συνοδών που θα συμμετάσχουν απαιτείται μεγάλος χώρος, ο έφορος δημοσίων σχέσεων του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κατερίνης «Νοσταλγοί της Παράδοσης», Ιωάννης Αδαμόπουλος, ήδη δραστηριοποιείται σε θέματα οργανωτικής προετοιμασίας πραγματοποιώντας παράλληλα συναντήσεις και επαφές με θεσμικούς φορείς της Πιερίας.

Ιωάννης Αδαμόπουλος

«Το Αντάμωμα, αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για την προβολή του Νομού μας, καθώς και τη γνωριμία με τις παραδοσιακές μουσικοχορευτικές και ενδυματολογικές ιδιαιτερότητες από κάθε γωνιά του Ελλαδικού κορμού. Στο περιθώριο των παράλληλων εκδηλώσεων, η ξενάγηση  των επισκεπτών στους ιστορικούς και αρχαιολογικούς τόπους καθώς και η γνωστοποίηση του παραδοσιακού ιστού της Πιερίας θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη της Μακεδονικής γης» επισήμανε ο κ. Αδαμόπουλος.

Είναι άξιο σχολιασμού ότι, η Ομοσπονδία είναι μέλος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ε.) και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων (Π.Σ.Ε.Ε.Ο.), αφήγημα που προσδίδει τη δέουσα δυναμική της.