Australian Open 2023: 22! GOAT NOLE στον θρόνο του ξανά! (videos)

O εξωπραγματικός Novak Djokovic κέρδισε τον Στέφανο Τσιτσιπά με 3-0 σετ στον τελικό του Australian Open και επέστρεψε στον "θρόνο" του στη Μελβούρνη, φτάνοντας τους 10 τίτλους στο Australian Open και τα 22 Grand Slams καριέρας!

90

Ο αδιανόητος, διαστημικός, φοβερός και τρομερός Novak Djokovic, το έκανε ξανά!

Σε κάτι λιγότερο από 3 ώρες αγώνα στη Rod Laver Arena, o Novak Djokovic επιβλήθηκε του Στέφανου Τσιτσιπά με 6-3, 7-6 (4), 7-6 (5) και επέστρεψε στον “θρόνο” του στη Μελβούρνη, γράφοντας τον ιδανικό επίλογο της απίστευτης περιπέτειας που βίωσε πέρσι στην Αυστραλία.

Αυτός ήταν ο 10ος τίτλος του στο Australian Open, όπου δεν έχει ηττηθεί από το 2018, καθώς και ο 22ος σε Grand Slam, ισοφαρίζοντας το σπουδαίο ρεκόρ του Rafael Nadal.

Τη Δευτέρα θα βρεθεί για 374η εβδομάδα στην καριέρα του στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης και αυτό τον κάνει ήδη να ηγείται στην κούρσα του GOAT, παρότι έχει ίσους major τίτλους με τον Ισπανό.

Στο αγωνιστικό κομμάτι o Novak Djokovic μπήκε από την αρχή με φόρα στον αγώνα, παίρνοντας προβάδισμα με 4-1 στο 1ο σετ και χωρίς να απειληθεί στη συνέχεια κατάφερε να το κλείσει με 6-3.

Στο 2ο σετ τα πράγματα κύλησαν πιο ομαλά, με τον Τσιτσιπά να παίζει πιο σταθερά. Οι 2 τενίστες δεν είχαν καμία απώλεια στα σερβίς τους, πέρα από ένα break point που είχε ο Στεφ -το οποίο μάλιστα ήταν και set point- στέλνοντας το σετ στο tie break.

Εκεί ο Djokovic ξεκίνησε παίρνοντας βραχεία κεφαλή με 4-1. Ο Στέφανος βρήκε τον τρόπο, πήρε πίσω τα 2 mini-break και ισοφάρισε σε 4-4. O Nole με τρομερή ψυχραιμία βρήκε τον τρόπο και με 2 κομβικούς πόντους κατάφερε να κλείσει και αυτό το σετ, με τελικό σκορ 7-6 (4).

Στο 3ο και τελευταίο σετ, ο Τσιτσιπάς ξεκίνησε πολύ δυνατά κάνοντας break στο 1ο μόλις game. Σε αυτή την αντεπίθεση όμως κατάφερε να αντεπεξέλθει ο Nole, ο οποίος στο αμέσως επόμενο game έκανε το break back ισορροπώντας το σετ.

Έκτοτε οι 2 τενίστες δεν είχαν άλλες απώλειες οδηγούμενοι για 2η φορά στον αγώνα σε tie break.

Ο Nole εκεί ήταν σίφουνας στο ξεκίνημα, παίρνοντας προβάδισμα με 5-0. Ο Στεφανος εξαπέλυσε μια μίνι αντεπίθεση, μειώνοντας σε 5-3, ωστόσο ο Djokovic ήταν και πάλι εξαιρετικά ψύχραιμος κερδίζοντας εν τέλει το σετ με 7-6 (4) και τον 22ο τίτλου του σε Grand Slam με αυτόν τον τρόπο.

Ο Novak Djokovic με αυτό τον τρόπο έφτασε κατάκτηση του τίτλου στην Μελβούρνη για 10η φορά, σε 10 παρουσίες του σε τελικό του Australian Open, παρατείνοντας το αήττητο σερί του στους τελικούς του Αυστραλιανού Major.

 

 

Αυτός ήταν ο 132ος τελικός στην καριέρα του, κερδίζοντας τον 93ο τίτλο του, ξεπερνώντας τον Rafa Nadal -όπου ισοβαθμούσαν με 92 τίτλους καριέρας- ενώ πλέον βρίσκεται μόνος πίσω από τους Jimmy Connors (109), Roger Federer (103) και Ivan Lendl (94) στη σχετική λίστα.

Αυτός ο τίτλος έχει και συναισθηματική αξία για τον Novak Djokovic, αφενός διότι έφτασε τα 22 Grand Slam που είναι και η κορυφαία επίδοση στο αντρικό τένις, αφετέρου επέστρεψε στη Μελβούρνη μετά από το 2021, καθώς πέρυσι λόγω της υπόθεσης του εμβολιασμού δεν του επέτρεψαν την συμμετοχή.

Επίσης στην Αυστραλία διεύρυνε το ρεκόρ του πιάνοντας τους 10 τίτλους, ανοίγοντας και άλλο την διαφορά του από τον 2ο σε κατακτήσεις Roger Federer με 6 τίτλους,.

Για τον Στέφανο Τσιτσιπά, αυτή ήταν η 2η παρουσία του σε τελικό Grand Slam, επιστρέφοντας μετά από το 2021 και τον τελικό στο Roland Garros, εκεί όπου είχε βρεθεί πάλι αντιμέτωπος με τον Novak Djokovic, γνωρίζοντας την ήττα με 3-2 σετ.

Η παρουσία του στη Μελβούρνη είναι εξαιρετική, καθώς τις 4 από τις 6 φορές που αγωνίστηκε στο Australian Open, βρέθηκε 3 φορές στον ημιτελικό και φέτος έφτασε για 1η φορά στον τελικό.

Αυτός ήταν ο 25ος τελικό στη καριέρα του Έλληνα τενίστα, ο οποίος μετράει μέχρι στιγμής 9 τίτλους.

Από αύριο ο Στεφ θα βρεθεί στο Νο.3 του κόσμου, κερδίζοντας μια θέση και ισοφαρίζοντας το Career High του.

Αυτή ήταν η 11η νίκη του Σέρβου απέναντι στον Τσιτσιπα, σε 13 αναμετρήσεις που έχουν βρεθεί οι 2 τενίστες. Ενώ επίσης για τον Nole αυτή ήταν η 10η σερί νίκη απέναντι στον Έλληνα τενίστα.

Η τελευταία φορά που κέρδισε ο Τσιτσιπάς τον Djokovic, ήταν στο Masters 1000 της Σαγκάης το 2019, στη προημιτελική φάση.