Η σύγκριση και το τελικό δίλημμα: “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”;

121

“Κάθε πολίτης ο οποίος θα προσέλθει στην κάλπη στις εκλογές της άνοιξης θα σκέφτεται τι θα είχε συμβεί εάν κάποιος άλλος ήταν στο τιμόνι της χώρας και έπρεπε να διαχειριστεί τις μεγάλες κρίσεις που μας έτυχαν αυτά τα 3,5 χρόνια. Βλέπει, συνεπώς, καθαρά και σκέφτεται συνετά, συγκρίνει και κρίνει. Γυρίζει την πλάτη στον διχασμό και στη μιζέρια και είναι έτοιμοι οι πολίτες να απαντήσουν στο δίλημμα, το οποίο τελικά θέτει η ίδια η πραγματικότητα: θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα των επόμενων εκλογών”.

Με την προεκλογική περίοδο να αποκτά χαρακτηριστικά πόλωσης και σφοδρής ανταλλαγής πυρών ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός ανεβάζει τις στροφές στο οικοσύστημα της Νέας Δημοκρατίας και τοποθετεί στην πρώτη γραμμή των δημόσιων παρεμβάσεών του τα μεγάλα διλήμματα, επάνω στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες πίσω από το εκλογικό παραβάν. Η συζήτηση-πολιτική φωτιά στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε αργά χθες το απόγευμα και πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου βλέπουν μπροστά τους τον… καθαρό διάδρομο μέχρι την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Μέσα στις επόμενες ημέρες, άλλωστε, αναμένεται να κλείσουν εκκρεμότητες, όπως αυτές της στελέχωσης των “γαλάζιων” ψηφοδελτίων και της αποκρυστάλλωσης του προγράμματος για την επόμενη τετραετία και πλέον το βάρος θα πέσει στον επόμενο κύκλο των πρωθυπουργικών περιοδειών σε περιφέρεια και Αττική, αλλά και στο…ξεδίπλωμα της εκλογικής στρατηγικής, η οποία έχει ως…κεντρική σημαία το τρίπτυχο “καλύτεροι μισθοί, ανάπτυξη, νέες θέσεις απασχόλησης” και…DNA την κοινωνική διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής.

Αυτό είναι το “κλειδί”

Μετά την περιοδεία στην Κρήτη, στο σημειωματάριο της Ηρώδου Αττικού 19… κυκλώνονται οι περιφέρειες της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Το… βάρος των επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη πέφτει σε περιοχές-ορόσημο για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής, με τον πρωθυπουργό, μέσω μίας ειδικής αναφοράς στο Ηράκλειο, αλλά και μέσω του σκηνικού επάνω στο οποίο δόμησε τη χθεσινή ομιλία του στην Ολομέλεια, να δείχνει μία από τις βασικές πτυχές της εκστρατείας του. Και αυτή η πτυχή δεν είναι άλλη από τη σύγκριση. Τη σύγκριση των πεπραγμένων δύο τετραετιών. Της περιόδου 2015-2019, της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων και της περιόδου 2019-2023, της διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Κάπου εδώ… ακουμπούν και ορισμένα βασικά προεκλογικά συνθήματα, που κρατούν το τέμπο της μέχρι τώρα πορείας του Μεγάρου Μαξίμου και της οδού Πειραιώς στο δρόμο προς τις εκλογές. “Το είπαμε, το κάναμε”. “Συνέχεια, συνέπεια, σταθερότητα”. Πρόκειται για φράσεις-κλειδί, τις οποίες χρησιμοποιεί συχνά-πυκνά ο πρωθυπουργός στο λόγο του. “Τώρα που μπορούμε πια να κάνουμε έναν συνολικό απολογισμό τετραετίας, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι μειώσαμε όλους τους φόρους, τους οποίους είχαμε δεσμευτεί ότι θα μειώσουμε. Κάποιους τους μειώσαμε και περισσότερο από αυτό το οποίο είχαμε πει…Εάν έπρεπε να κάνω μία συνολική επισκόπηση, θα έλεγα πως, όταν έλεγα προεκλογικά ότι “ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως τη μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας”, ότι ήμασταν απολύτως συνεπείς σε αυτή μας τη δέσμευση”, διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι διαχωριστικές γραμμές

Η σύγκριση, λοιπόν, των πεπραγμένων δύο τετραετιών μετατρέπεται σε… όχημα προς το πολυπόθητο για τη Νέα Δημοκρατία “151+”. Όπως και οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην “πρόοδο και τη συντήρηση”, το “χθες και το αύριο”. Και αυτό που επισημαίνουν “γαλάζια” στελέχη είναι ότι, σε αυτόν τον πολιτικό μαραθώνιο των επόμενων τεσσάρων μηνών, τα όσα έπραξε η κυβέρνηση σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων θα συνοδεύουν την επικοινωνία των κεντρικών πόλων του προγράμματος 2023-2027. “Θα μιλάμε για τις αλλαγές που φέραμε στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψηφιακή μετάβαση του κράτους, την καθημερινότητα των πολιτών, την εξωτερική πολιτική και την Άμυνα”, σχολιάζουν παράγοντες.

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται όχι μόνο η συσπείρωση του “γαλάζιου” εκλογικού κοινού, αλλά και η προσέλκυση ψηφοφόρων πέρα από τα… τείχη τους οδού Πειραιώς. Με το βλέμμα στους νέους, τις γυναίκες, τους εργαζόμενους. Από κοντά έρχεται και το… απεταξάμην στη “χαλαρή ψήφο” ή στην αποχή. Με το κάλεσμα Μητσοτάκη να είναι σαφές. “Η πρώτη κάλπη είναι αυτή που θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα την επόμενη ημέρα. Εκεί θα εκφραστεί η πραγματική μας βούληση… Ειλικρινά, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία έχει πραγματικά η χώρα την πολυτέλεια για πειράματα; Για πολιτικές Βαβέλ, ασυνεννοησίας και παρατεταμένης αστάθειας; Μπορούν οι κινήσεις, οι επιλογές μίας κυβέρνησης να χάνονται στους διαδρόμους κομματικών παζαριών; Αυτή η ταραγμένη παγκόσμια συγκυρία, οι εθνικές συνθήκες, απαιτούν καθαρές λύσεις και καθαρούς ορίζοντες”, τονίζει.

Το ερώτημα

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η προεκλογική εκστρατεία που… τρέχει πλέον με ένταση η Νέα Δημοκρατία έχει ένα κεντρικό πρόσωπο και πρωταγωνιστή. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά και ένα ισχυρό αποτύπωμα. Το μέλλον και το σχέδιο για την επόμενη τετραετία.

“Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια. Όχι μία “δεύτερη φορά στη συμφορά”, αλλά μία “δεύτερη εντολή στην προκοπή”. Για  αυτό, άλλωστε, σε όλο το επόμενο διάστημα λίγα πραγματικά θα έχουμε να πούμε με τους εκπροσώπους του χθες. Γιατί όλα πλέον είναι καθαρά: οι πολίτες έχουν βιώσει μία τετραετία ψεμάτων και φόρων. Και πιστεύω ότι εκτιμούν τα χρόνια της οικονομικής ανάσας αλλά και της εθνικής αξιοπρέπειας που ακολούθησαν”, σημειώνει ο πρωθυπουργός, αποτυπώνοντας τη συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής, εφόσον οι πολίτες δώσουν μία ακόμα τετραετία στη Νέα Δημοκρατία.

Η αποδοχή που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων του Κέντρου θα είναι ένα από τα… πολιτικά βέλη στη φαρέτρα της οδού Πειραιώς. Εκεί, άλλωστε, στρέφεται το τελικό και, συνάμα, μέγιστο, όπως σχολιάζουν οι “γαλάζιοι” δίλημμα. Το “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”. Ή, όπως το έχει θέσει ήδη από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. “Ξέρουμε πια ποιος μπορεί να διαχειρίζεται και να ξεπερνά κρίσεις. Και ξέρουμε ποιοι μένουν πάντα χαιρέκακοι θεατές. Για αυτό και, όταν έρθει η ώρα, δε θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση, αλλά και κυβερνήτη του τόπου”.