Australian Open 2023: “Βασίλισσα” στη Μελβούρνη η Sabalenka! (videos+highlights)

H Aryna Sabalenka επικράτησε της Elena Rybakina με 2-1 σετ έπειτα από έναν πολύ ωραίο τελικό στη Rod Laver Arena και έγινε η νέα "Βασίλισσα" του Australian Open, κατακτώντας τον πρώτο Grand Slam τίτλο της καριέρας της.

97

Μετά από μια σπουδαία μάχη 2,5 ωρών στη Rod Laver Arena, η Aryna Sabalenka επέστρεψε από σετ πίσω και επικράτησε της Elena Rybakina με 4-6, 6-3, 6-4, για να γίνει η νέα πρωταθλήτρια του Australian Open.

Η Sabalenka, η οποία έχασε για πρώτη φορά σετ στο 2023, ολοκλήρωσε τον τελικό με 17 άσσους, 51 winners και 28 αβίαστα λάθη, κάνοντας ακόμα έναν πολύ εντυπωσιακό αγώνα. Πολύ καλά στάθηκε και η Rybakina, η οποία είχε 31 winners και 25 αβίαστα λάθη.

Η 23χρονη Καζάκα, η οποία διεκδίκησε τον 2ο Grand Slam τίτλο της στο τελευταίο εξάμηνο, αφού τον Ιούλιο του 2022 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στο Wimbledon, μπήκε καλύτερα στο ματς και έκανε break στο 3ο game, για να πάρει “κεφάλι” με 2-1. Η Sabalenka κατάφερε να ισορροπήσει το σετ κάνοντας το 4-4, όμως στο αμέσως επόμενο game η Rybakina “έσπασε” εκ νέου το σερβίς της και ανέκτησε το προβάδισμα για το 5-4. Με love service game, ολοκλήρωσε στη συνέχεια και το σετ η Καζάκα, κάνοντας το 6-4.

Σε ένα πολύ σημαντικό σημείο του τελικού, η Sabalenka βρήκε μεγάλα σερβίς όταν τα χρειάστηκε και κατάφερε να επιστρέψει από το 15-40 στο 1ο game του 2ου σετ, για να αποφύγει να μείνει με σετ και με break πίσω, σε ένα σημείο που το momentum ήταν ξεκάθαρα για τη Rybakina.

Ανταυτού, η 24χρονη Λευκορωσίδα προηγήθηκε με 1-0 και αργότερα κράτησε ξανά δύσκολα το σερβίς της, για να κάνει και το 2-1. Στη συνέχεια βρήκε την ευκαιρία να απειλήσει το σερβίς της Rybakina και την εκμεταλλεύτηκε, για να κάνει το 3-1, ενώ στο επόμενο game έσβησε ξανά break point της Καζάκας και ενίσχυσε το προβάδισμά της στο 4-1.

Μετά απ’ αυτό το διάστημα η υπεροχή της Sabalenka στο court ήταν ξεκάθαρη, με τη Λευκορωσίδα να χάνει 3 break point για το double break και το 5-1 και να μην πτοείται πάραυτα, κρατώντας σχετικά εύκολα το σερβίς της για το 5-2. Παρότι έχασε νέες ευκαιρίες και διπλό set point στο 2-5, 15-40, η Sabalenka για μια ακόμα φορά σέρβιρε με ψυχραιμία και έλεγχο, για να κλείσει το σετ στο 9ο game.

Στο αποφασιστικό σετ και οι δυο φιναλίστ ξεκίνησαν καλά, με τη Rybakina να έρχεται πρώτη αντιμέτωπη με break point στο 5ο game και να το σβήνει για το 3-2. Η Sabalenka συνέχισε να είναι η πιο επικίνδυνη παίκτρια και τελικά έφτασε μέχρι το break που έκανε τη διαφορά, για να περάσει μπροστά στο 7ο game με 4-3.

Δεν είχε εύκολο έργο στη συνέχεια η Sabalenka, η οποία βρήκε και σθεναρή αντίσταση αλλά είχε και την πίεση στους ώμους της, ανταπεξήλθε όμως και κράτησε το σερβίς της μέχρι το τέλος. Στο 8ο game είδε το 40-15 να γίνεται 40-40, αλλά τελικά έκλεισε το game για το 5-3, ενώ στο 10o game χρειάστηκε το 4ο championship point της, αλλά και να σβήσει ένα break point, για να κάνει το 6-4 και να πανηγυρίσει τη σημαντικότερη νίκη της καριέρας της.

H τρομερή φέτος Sabalenka, βελτίωσε το ρεκόρ της στη φετινή σεζόν στο άψογο 11-0 νίκες! Σήμερα έχασε το πρώτο της σετ στο 2023 (22-1), ενώ αυτός ήταν ο πρώτος της Grand Slam τίτλος και ήρθε στον πρώτο της τελικό σε ένα major.

Συνολικά ήταν ο 12ος τίτλος στην καριέρα της (12-8 σε τελικούς), ήδη 2ος για τη φετινή σεζόν, αφού δυο εβδομάδες πριν είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια και στο 500άρι της Αδελαΐδας.

Μετά και το πολύ εντυπωσιακό της ξεκίνημα στη χρονιά, η 24χρονη Λευκορωσίδα θα βρίσκεται από μεθαύριο στο Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης, ισοφαρίζοντας το career high της. Φυσικά, η απόσταση ακόμα από το Νο.1 και την Iga Swiatek θα είναι πολύ μεγάλη, αφού η Πολωνή θα έχει 4.385 βαθμούς περισσότερους από την Sabalenka.

H Rybakina, η οποία ούτε τώρα κατάφερε να κερδίσει τη Sabalenka, από την οποία έχει χάσει 4 φορές σε ισάριθμες αναμετρήσεις που πήγαν στα 3 σετ, έπαιξε για 2η φορά μέσα σε 6 μήνες σε έναν τελικό Grand Slam, αποδεικνύοντας πως μόνο τυχαία δεν ήταν η πορεία της στο Wimbledon.

Θα μπει για 1η φορά στο Top 10 της παγκόσμιας κατάταξης η 23χρονη, που θα κερδίσει 15 θέσεις και θα ανεβεί στο Νο.10 του κόσμου τη Δευτέρα. Βεβαίως, αν μετρούσαν οι βαθμοί στο Wimbledon το 2022, θα ήταν ήδη στο Νο.5 του κόσμου!