Ο Άγγελος Συρίγος και ο Αλκιβιάδης Στεφανής την 30-1-2023 στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης

300

Ακριβώς εκατό χρόνια μετά την έναρξη των συνομιλίων για την Σύμβαση της Λωζάνης την 31η Ιανουαρίου 1923 η Σχολή Γονέων Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης.

έχει την εξαιρετική χαρά και τιμή να φιλοξενεί την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 στις 19:00 τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελο Συρίγο και τον σύμβουλο της κυβέρνησης επί Ακριτικών Περιοχών πρ. Υφ. Άμυνας και στρατηγό ε.α. κ. Αλκιβιάδη Στεφανή.

Το θέμα της εκδήλωσης είναι «30 Ιανουαρίου 1923… 100 χρόνια από τη Σύμβαση της Λωζάνης η οποία οδήγησε στην συνθήκη την 24-7-1923».

Η εκδήλωση γίνεται σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Κατερίνης «Ολύμπιος Ζεύς» της ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ.

Ζωντανά από την Λωζάνη θα μεταδοθεί μήνυμα του ιατρού Γεωργίου Σγούρδου προέδρου του Πολιτιστικού Φορέα Μέλισσα του Ελληνισμού που εδρεύει στην Λωζάνη και σκοπό έχει την προβολή του Οικουμενικού μηνύματος του Ελληνικού πολιτισμού.

 

Βιογραφικό Άγγελου Συρίγου

Άγγελος (Ευάγγελος) Συρίγος

  • Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης
  • Αν. Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Έχει εργασθεί στο Πανεπιστήμιο του Κείμπριτζ (1993-94), για το Συμβούλιο της Ευρώπη και ως δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Υπηρέτησε ως Γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Εσωτερικών αρμόδιος για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια (2012- 2015) και ως Ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (2007- 2009) αρμόδιος για τους ελληνόπαιδες εξωτερικού και τους μουσουλμανόπαιδες στη Θράκη.

Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής μειονοτήτων, διαφάνειας και τηλεπικοινωνιών.

Έχει βραβευθεί το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας τιμήθηκε με Έπαινο από το Δ’ Σώμα Στρατού στη Θράκη για υπηρεσίες προς τη μειονότητα της Θράκης και με Εύφημο Μνεία από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την συνεισφορά του στη δημιουργία πομακικού-ελληνικού λεξικού.

Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Σταματούδη και έχουν τρία παιδιά.

Έχει γράψει βιβλία για τις ελληνoτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, πρόσφατα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αρθρογραφεί τακτικά στον τύπο και σχολιάζει στα ΜΜΕ ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

 

Βιογραφικό Στεφανή Αλκιβιάδη

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής έλκει την καταγωγή του από την Αγιάσο. Είναι πρώην αρχηγός ΓΕΣ. Απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, παρακολούθησε όλα τα προβλεπόμενα Σχολεία Εκπαίδευσης Αξιωματικών Τεθωρακισμένων και το Προκεχωρημένο Σχολείο Αξιωματικών Τεθωρακισμένων στις ΗΠΑ (Army Armor School, Fort Knox, Kentucky). Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας (National Defense University-NDU) στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ όπου απέκτησε MBA σε «Στρατηγικές Ασφαλείας».

Στις 9 Ιουλίου 2019 ορκίστηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη .

Στις 23 Οκτωβρίου 2019 ανέλαβε «ειδικός συντονιστής για το προσφυγικό».

Στις 9 Μαρτίου 2022 με απόφαση του Πρωθυπουργού ορίστηκε Σύμβουλος της κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους.