26 Ιανουαρίου: του Αγίου Ξενοφώντος

80

Ο Ξενοφών ο όσιος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη κατά τα τέλη του 5ου μ.Χ. αιώνα από πλούσια οικογένεια. Έγινε συγκλητικός και παντρεύτηκε μια επίσης πλούσια Κωνσταντινουπολίτισσα, τη Μαρία, με την οποία απέκτησε δύο γιους, τον Αρκάδιο και τον Ιωάννη.

Όταν οι γιοι του μεγάλωσαν αρκετά ώστε να σπουδάσουν, ο Ξενοφών τους έστειλε στη Βηρυτό της Φοινίκης, που ήταν τότε πόλη με σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα ειδικά για τη νομοδιδασκαλία που ενδιέφερε τον Ξενοφώντα για τα παιδιά του. Όμως το καράβι με το οποίο ταξίδευαν προς το σημερινό Λίβανο ναυάγησε. Ο Αρκάδιος και ο Ιωάννης κατάφεραν να σωθούν και να φτάσουν στα Ιεροσόλυμα όπου αποφάσισαν αντί να σπουδάσουν τα νομικά, να γίνουν μοναχοί.

Οι γονείς τους πληροφορήθηκαν τη βύθιση του πλοίου και αναχώρησαν από την Κωνσταντινούπολη (επί Ιουστιανιανού) για να αναζητήσουν τα παιδιά τους. Όταν τα βρήκαν ζωντανά, αποφάσισαν κι εκείνοι να αφιερωθούν στο μοναστικό βίο. Σύμφωνα με χριστιανικές παραδόσεις οι δύο γιοι είχαν σωθεί αλλά είχαν βγει σε διαφορετικά σημεία της ξηράς και δεν γνώριζαν τίποτα ο ένας για την τύχη του άλλου. Ο ένας έγινε μοναχός και πιθανόν κι ο άλλος, είτε αμέσως είτε όταν βρήκε τον αδελφό του να ασκητεύει. Σύμφωνα με την ίδια παράδοση οι δύο γονείς ταραγμένοι που δεν είχαν νέα από τα παιδιά τους επί δύο χρόνια, πήγαν στα Ιεροσόλυμα και εκεί μετά από περιπέτειες κατάφεραν να τα βρουν. Η εκκλησία τιμά την τετραμελή οικογένεια στις 26 Ιανουαρίου.