Νέα υπόθεση ψευτογιατρού: Δήθεν νευρολόγος έταζε θεραπείες για σκλήρυνση κατά πλάκας

84

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή, απόπειρες και σωματικές βλάβες, ασκήθηκε σε βάρος ψευτογιατρού στη Θεσσαλονίκη ο οποίος φέρεται να είναι υπεύθυνος για θανάτους ασθενών που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας, τους οποίους είχε πείσει να δοκιμάσουν μία «πρωτοποριακή θεραπεία» με ενέσεις βλαστοκυττάρων.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, εκτιμάται ότι τα τελευταία χρόνια εξαπάτησε δεκάδες ασθενείς, από τους οποίους αξίωνε μεγάλα χρηματικά ποσά για να τους χορηγήσει τις υποτιθέμενες «πρωτοποριακές» ενέσεις βλαστοκυττάρων. Αρκετοί φαίνεται πως πείστηκαν να σταματήσουν τις φαρμακευτικές αγωγές τους. Στην δικογραφία περιλαμβάνονται πέντε περιπτώσεις θανάτων.

Τα ποσά αντιστοιχούσαν σε 15.000 με 20.000 ευρώ ανά ένεση, ενώ, είναι χαρακτηριστικό ότι από μία μόνο ασθενή φέρεται πως απέσπασε περισσότερα από 150.000 ευρώ. Ο φυσιοθεραπευτής που παρίστανε τον γιατρό, ηλικίας περίπου 50 ετών, φαίνεται πως συνεργαζόταν με έναν ηλικιωμένο Γερμανό γιατρό που έχει έδρα το ομόσπονδο κρατίδιο της Βάδης- Βυρτεμβέργης.

Εκτεταμένη έρευνα στη Γερμανία, σε συγκεκριμένα σημεία που φαίνεται να είχε δράσει ο δεύτερος κατηγορούμενος για τη υπόθεση ψευτογιατρού στη Θεσσαλονίκη, έκαναν οι γερμανικές Αρχές, ενώ παράλληλα έχει ζητηθεί και η άρση του τραπεζικού απορρήτου από τη χώρα.

Και αυτό, γιατί έχει διαπιστωθεί από την έρευνα των Ελλήνων αστυνομικών ότι ο Έλληνας κατηγορούμενος και ο Γερμανός συνεργάτης του είχαν στήσει απάτη, υποσχόμενοι δήθεν θεραπείες σε ασθενείς, με το οικονομικό όφελος να έχει φτάσει σχεδόν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Πέντε από τα θύματα των απατεώνων, βρήκαν τραγικό θάνατο.

Πηγές αναφέρουν ότι αναζητούσαν τα υποψήφια θύματά τους ακόμη και σε εκκλησίες, ενώ εκτός από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα οι παθόντες εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Δείγματα φιαλιδίων που φέρεται να χορηγούσαν στάλθηκαν για εργαστηριακή ανάλυση και διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν απολύτως καμία φαρμακευτική ιδιότητα, όπως αναφέρεται στην πορισματική έκθεση.

Μερικά από τα ονόματα που χρησιμοποιούσε ο «ψευτογιατρός» για να δελεάσει τους πελάτες του ήταν αυτό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Αλέξη Τσίπρα, της Άννας ΒίσσηΛευτέρη Πανταζή, αλλά και σπουδαίων αθλητών, όπως οι διεθνούς φήμης τενίστες, Νόβακ Τζόκοβιτς και Ράφα Ναδάλ!