Πλοίο ελληνικών συμφερόντων με 4,5 τόνους κοκαΐνη «πιάστηκε» στην Ισπανία

164

Οι ισπανικές αρχές εντόπισαν 4,5 τόνους κοκαΐνης σε φορτηγό πλοίο υπό ελληνική διαχείριση στα ανοιχτά των Καναρίων Νήσων.

Ειδικότερα, το Blume (κατασκευής 2005) ακινητοποιήθηκε την Τρίτη (17/1) 193 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφε, την πρωτεύουσα των Καναρίων Νήσων, ανέφερε ο ιστότοπος Eldia es Tenerife και επιβεβαίωσε ο έγκυρος ιστότοπος Trade Winds.

Το πλοίο με σημαία Τόγκο φέρεται να έπλεε με απενεργοποιημένο το σήμα εντοπισμού AIS. Η τελευταία ενημέρωση έγινε στις 17 Ιανουαρίου. Το Blume είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Σάντος στη Βραζιλία, στις 20 Δεκεμβρίου.

Ακινητοποιήθηκε μετά από κοινή επιχείρηση της Αστυνομίας, και των τελωνειακών αρχών, κοντά στα Κανάρια Νησιά καθώς διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 4.5 τόνους κοκαΐνης -αν και αρχικά υπολογίστηκε ότι επρόκειτο για 3 τόνους κοκαΐνης, αφού ζυγίστηκαν τα δέματα διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 4.5 τόνους- ενώ έπλεε από τις ακτές της Νότιας Αμερικής προς την Ευρώπη.

Συνελήφθησαν 15 άτομα

Σύμφωνα με το ισπανικό δημοσίευμα συνελήφθησαν συνολικά 15 άτομα. Η παρέμβαση κατέστη δυνατή χάρη στις υπηρεσίες πληροφοριών της ισπανικής αστυνομίας, και συγκεκριμένα του Κέντρου Ναυτικής Ανάλυσης και Επιχειρήσεων για τη Διακίνηση Ναρκωτικών (MAOC). Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από πράκτορες της Μονάδας Ναρκωτικών και Οργανωμένου Εγκλήματος (Udyco) της Εθνικής Αστυνομίας της Santa Cruz de Tenerife, της Ομάδας Οργανωμένου Εγκλήματος (ECO-Canarias) της Πολιτικής Φρουράς και επαγγελματίες της φορολογικής διοίκησης, καθώς και από κεντρικές μονάδες των δυνάμεων ασφαλείας.