Qatargate: Ημέρα κρίσης για την Εύα Καϊλή – Παραμένει φυλακή ή επιστρέφει σπίτι με «βραχιολάκι»;

101

Ημέρα κρίσης σήμερα για την Εύα Καϊλή η οποία κρατείται εδώ και 40 μέρες στις βελγικές φυλακές κατηγορούμενη για εμπλοκή της στο Qatargate, ένα σκάνδαλο που έχει τραντάξει τα θεμέλια του ευρωκοινοβουλίου.

Τη στιγμή που ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης με το «μαύρο χρήμα» από το Κατάρ, Αντόνιο Παντσέρι αποφάσισε να δώσει τους πάντες προκειμένου να πέσει στα μαλακά, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου διατρανώνει την αθωότητά της.

Για αυτόν τον λόγο, σήμερα Πέμπτη 19/1 θα αποφασιστεί η τύχη της κ. Καϊλή, η οποία θα βρεθεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου που θα αποφανθεί αν θα αφεθεί προσωρινά ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ή θα παραμείνει προφυλακισμένη έως τη διεξαγωγή της δίκης της για το Qatargate.

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες, που άπτονται διαφθοράς, ξεπλύματος χρήματος και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Tι θα υποστηρίξει

Το «κλίμα» είναι αρνητικό για την ίδια. Πάντως και οι δύο δικηγόροι της θα είναι μαζί της στην δικαστική αίθουσα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ και πληροφορίες από τους δικηγόρους της Εύας Καϊλή θα επιμείνει στην ίδια υπερασπιστική γραμμή.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη βαλίτσα με τα χρήματα και ότι δεν έχει καμία σχέση με το κύκλωμα διαφθοράς. Μένει να φανεί αν η εισαγγελία θα επηρεαστεί με την συνεργασία του Παντσέρι με τις βελγικές Αρχές και τι έχει ήδη πει.

«Κελαηδάει» ο Αντόνιο Παντσέρι

Παράλληλα, εξελίξεις στο σκάνδαλο Qatargate δημιουργεί η απόφαση του φερομένου ως εγκεφάλου, Αντόνιο Παντσέρι, να συνεργαστεί με τις βελγικές Αρχές δίνοντας ονόματα και διευθύνσεις όλων των εμπλεκόμενων, με αντάλλαγμα ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.

Συγκεκριμένα, το μνημόνιο προβλέπει ποινή φυλάκισης 5 ετών με αναστολή υπό την προϋπόθεση ότι θα εκτίσει ένα χρόνο της ποινής είτε στην φυλακή είτε με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ένα πρόστιμο ύψους 80.000 ευρώ με αναστολή για τα 4/5 αυτού του ποσού και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν και που έχουν ήδη κατασχεθεί που προς το παρόν εκτιμώνται σε ένα εκατομμύριο ευρώ.

Κι ενώ ο πρώην ευρωβουλευτής φέρεται να έχει ομολογήσει τον χρηματισμό του Βέλγου ευρωβουλευτή Ταραμπέλα με 140.000 ευρώ, ο κύκλος των εμπλεκόμενων διευρύνεται αφού στο Μιλάνο συνελήφθη και η λογίστριά του που φέρεται να συμμετείχε στο ξέπλυμα χρηματικών ποσών.

Ο Μαρκ Έιτζελ στην θέση της Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο

Στο μεταξύ, σε μυστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε χθες (18/1), ο Μαρκ Έιντζελ από τους Σοσιαλιστές του Λουξεμβούργου, έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία επί των εγκύρων ψήφων και εξελέγη στο αξίωμα του πέμπτου αντιπροέδρου στο Ευρωκοινοβούλιο, αντικαθιστώντας την Εύα Καϊλή, που κατηγορείται για διαφθορά.