Ο γρίφος Μητσοτάκη για τον Όλυμπο και ο Απρίλιος που πρωταγωνιστεί στα σενάρια για την πρώτη κάλπη

87

Κ. Μητσοτάκης: Θέλω πάω στον Όλυμπο, τον Μάιο…

Κ. Μητσοτάκης: Μετά τις εκλογές, μετά τις εκλογές θα ανέβουμε…

Μια συζήτηση του πρωθυπουργού με κάτοικο του Κορυδαλλού για την ορειβασία, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο πρότυπο Κέντρο Ψηφιακής Εκπαίδευσης του δήμου, ρίχνει…νερό στο μύλο της σεναριολογίας όσον αφορά στο πολιτικό Momentum που θα επιλέξει, τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στηθεί η κάλπη της απλής αναλογικής στη χώρα. Από νωρίς χθες το μεσημέρι, οι συζητήσεις σε δημοσιογραφικά και βουλευτικά…πηγαδάκια σχετικά με τις δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου “φουντώνουν”, παρά το γεγονός ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού σπεύδουν να…χαμηλώσουν τον πήχη της σημασίας του συγκεκριμένου διαλόγου.

Η λύση στον πολιτικό γρίφο του… ενός εκατομμυρίου ευρώ βρίσκεται, έτσι κι αλλιώς, στα χέρια του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι, κατά κύριο λόγο, η 9η Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) έχει…κυκλωθεί ως μία στρατηγική ημερομηνία για τις εκλογές, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το κεντρικό αφήγημα της Ηρώδου Αττικού 19 σχετίζεται με την οικονομία και την κοινωνική διάσταση των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων.

” Από το Φεβρουάριο θα τεθεί σε εφαρμογή το “Market Pass”. Θα δώσουμε τη δυνατότητα επιστροφής έως 10% για τις αγορές τις οποίες κάνετε στο σούπερ μάρκετ. Με εισοδηματικά κριτήρια που θα καλύψουν, πιστεύω, όλες και όλους αλλά και με μια παρέμβαση της πολιτείας πολύ σημαντική για να απορροφήσουμε ουσιαστικά όλη την επίπτωση του πληθωρισμού στο καλάθι του νοικοκυριού.

Από 1ης Απριλίου θα έχουμε τη νέα μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού…Εάν την πρώτη τετραετία το στοίχημα ήταν οι χαμηλότεροι φόροι και ξέρετε πια ότι όλοι πληρώνουμε χαμηλότερους φόρους, το στοίχημα της δεύτερης τετραετίας θα είναι οι καλύτεροι μισθοί για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα, πρωτίστως για τα νέα παιδιά τα οποία τώρα μπαίνουν στην αγορά εργασίας”, ήταν η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που…έστρωσε το χαλί των επόμενων κινήσεων του Μεγάρου Μαξίμου όσον αφορά στο επόμενο κύμα μέτρων στήριξης της νέας γενιάς, αλλά και των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας. Δύο κοινά επάνω στα οποία εκτείνεται, όπως επισημαίνουν στελέχη, ένα ευρύ φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής στρατηγικής και η προσέλκυσή τους αποτελεί ένα από τα “κλειδιά” για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας, στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής.

Οι πρώτες εβδομάδες του Απριλίου, λοιπόν, θεωρούνται από πολλούς εντός του “γαλάζιου” οικοσυστήματος ως το ιδανικό σημείο της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Καθώς, θα έχει προηγηθεί η νέα “σημαντική”, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αύξηση στον κατώτατο μισθό, παράλληλα, θα τρέχει το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, που σχετίζεται με την παροχή φθηνής στέγης σε νέους και νέα ζευγάρια, ενώ θα έχει περάσει και ο δύσκολος ενεργειακά χειμώνας, με τα μέτρα στήριξης απέναντι στην κρίση και το κυβερνητικό επιτελείο θα έχει πλήρη εικόνα του δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος ανοίγεται, προκειμένου να…τρέξει ένας νέος κύκλος παροχών προς την κοινωνία.

Ο Μητσοτάκης στο Νταβός

Τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, εν μέσω διαχείρισης αλλεπάλληλων κρίσεων και της ενεργειακής-πληθωριστικής αναστάτωσης έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στόχος της οποίας παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν, κατά τις επαφές που θα έχει σήμερα και αύριο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους επιχειρήσεων από τους τομείς της τεχνολογίας (ανάμεσά τους με τον CEO της Intel) της εκπαίδευσης και των τραπεζών. Σε αυτές, όπως αναφέρουν στελέχη, θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει πώς η Ελλάδα “που αναδείχθηκε από τον Economist ως η οικονομία του ΟΟΣΑ με τις καλύτερες επιδόσεις το 2022, αλλά και ως η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος από το 2019 μέχρι σήμερα” πέτυχε όσα έχει πετύχει, εν μέσω εξωγενών μεγάλων κρίσεων. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει:

– Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

– Τις κινήσεις της Ελλάδας στο κέντρο της συνδιαμόρφωσης των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

– Τις πρωτοβουλίες για λύσεις στην ενεργειακή κρίση και την ενεργειακή ασφάλεια και τον ρόλο της ως δύναμης αξιοπιστίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή σε μια κρίσιμη συγκυρία, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προσκεκλημένος σε κύκλους συναντήσεων, όπου εκτός από εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων, συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες από τους χώρους των Μέσων Ενημέρωσης, της πολιτικής και της διπλωματίας.