Σάββας Καλεντερίδης: “Μεταναστευτικό. Το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης” 23-1-2023

138

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης την Δευτέρα 23-1-2023 και ώρα 19:00 με επίσημο ομιλητή και καλεσμένο αξιωματικό Ε.Σ ε.α – Συγγραφέα – Εκδότη κ. Σάββα Καλεντερίδη.

Το θέμα της ομιλίας είναι «Μεταναστευτικό. Το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης».
Ο κ. Καλεντερίδης θα αναφερθεί στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος από την Τουρκία, στις γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Συρία και φυσικά στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η εκδήλωση γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Ποντίων Πιερίας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης θα ακουστούν χορωδιακά τραγούδια από το Τμήμα Χορωδίας Ένωσης Ποντίων Πιερίας.

Βιογραφικό

Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία απεφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και φοίτησε σε όλα τα σχολεία των τεθωρακισμένων και των καταδρομών. Επίσης, υπηρέτησε επί σειρά ετών σε κρίσιμες θέσεις και στο εξωτερικό. Τον Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Η παραίτησή του οφείλεται στη διαφωνία του με το χειρισμό από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης της “Υπόθεσης Οτζαλάν”, τον Ιανουάριο του 1999, στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Ο Σάββας Καλεντερίδης, που συνόδευε τον Κούρδο ηγέτη κατά τη διάρκεια της περιπετειώδους μετακίνησής του στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Κένυα, συνέγραψε το βιβλίο “Παράδοση Οτζαλάν: Η Ώρα της Αλήθειας” καταθέτοντας την ιστορική του μαρτυρία. Το βιβλίο έφθασε στην κορυφή των πωλήσεων, ξεπερνώντας τις 15 χιλιάδες αντίτυπα.
Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο “Ινφογνώμων” και από το 2008 το ιστολόγιο “Ινφογνώμων Πολιτικά”.

Από το 2011 είναι τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα Δημοκρατία και Κυριακάτικη Δημοκρατία, ενώ αναλύσεις και άρθρα του, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες.

Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά πλήθος βιβλίων. Έχει γράψει τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς “Ανατολικός Πόντος”, “Δυτικός Πόντος – Βιθυνία – Παφλαγονία” και “Κοζάνη – Στην αγκαλιά των βουνών”.

Για το συγγραφικό του έργο έχει βραβευθεί με το Χρυσό Μετάλλιο του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”.