Στον Δήμο Κατερίνης το παλαιό εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου στα Σκοτεινά (Μόρνα) Πιερίων

Υπεγράφη το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής

157

Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Αμυράς: «Η παραχώρηση προσωπικό στοίχημα του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου που πέτυχε»

Παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργου Αμυρά, από τον Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, Γιώργο Μαυρίδη υπεγράφη σήμερα το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής της παραχώρησης  – κατά χρήση –  στον Δήμο Κατερίνης, των δασικών κτιρίων του «Παλαιού Εργοστασίου Ξυλείας», στον οικισμό Σκοτεινών (Μόρνα), της Τοπικής Κοινότητας Φωτεινών. Σκοπός της κατά χρήση παραχώρησης  που έρχεται να ικανοποιήσει ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι η αξιοποίηση του χώρου και των εγκαταστάσεων με την δημιουργία Μουσείου Περιβάλλοντος και δασικών εργασιών, Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ξενώνα, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, έκθεσης τοπικών οικολογικών προϊόντων κ.α.

ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΕ

«[…]Τα εύσημα ανήκουν στον Δήμαρχο Κατερίνης, Κώστα Κουκοδήμο για την επιμονή του, την «πίεση» που άσκησε, την  συγκροτημένη αυτή πρότασή του, προς όφελος όχι μόνο της Κατερίνης, της Πιερίας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής. Ήταν πράγματι ένα προσωπικό στοίχημα του Δημάρχου που πέτυχε και ανοίγει το δρόμο, προκειμένου ο συγκλονιστικός αυτός χώρος, να παραδοθεί στους νέους μας, στους φοιτητές, σε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό  […]» τόνισε μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, στη διάρκεια τοποθέτησής του, επισημαίνοντας ότι «θα γίνουν θαύματα στην περιοχή που θα δώσουν τη δυνατότητα σε φορείς, συλλόγους και το κοινό να έρθουν σε εντονότερη επαφή με το δασικό περιβάλλον και την περιβαλλοντική εκπαίδευση».

ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση του Υφυπουργού στο αίτημα που διατύπωσε ο Δήμος, τα στελέχη της Διεύθυνσης Δασών για την εποικοδομητική συνεργασία, ενώ όπως τόνισε: «O εμβληματικός αυτός χώρος που επί δεκαετίες ερήμωνε – φιλοδοξούμε να αποτελέσει και πάλι ορόσημο για την Κατερίνη, την Πιερία και την ευρύτερη περιοχή. Ένας χώρος που θέτει στο επίκεντρο την αναψυχή, περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση των επισκεπτών, καθώς και την ευαισθητοποίησή τους στις ιδιαίτερες αξίες του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος».

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, οι εν λόγω κτιριακές εγκαταστάσεις και η έκταση που είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου και ανήκουν στην Δ/νση Δασών Πιερίας, βρίσκονται σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 5.287,67 τ.μ. και αποτελούνται: α) από το πριονιστήριο-ξυλοπριστήριο (ισόγειο λίθινο κτίριο) εμβαδού 561,83 τ.μ., το ξηραντήριο (ισόγειο λίθινο κτίριο) εμβαδού 131,95 τ.μ. κ.α. Η διάρκεια παραχώρησης της χρήσης στο Δήμο Κατερίνης, ορίζεται σε είκοσι (20) έτη από την υπογραφή του πρωτοκόλλου, με δικαίωμα ανανέωσης, ενώ η παραχώρηση γίνεται άνευ ανταλλάγματος.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι είναι ήδη σε επικοινωνία με φορέα που μπορεί να αναλάβει τη χρηματοδότηση δράσεων στις εγκαταστάσεις που παραχωρήθηκαν, ενώ και ο Υφυπουργός έκανε λόγο για συνδρομή του Υπουργείου με χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και για επιτάχυνση των διαδικασιών προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ο κος Αμυράς αναφέρθηκε στην πρόσκληση που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα για τη χρηματοδότηση Δήμων σχετικά με ανάδειξη – ανάπτυξη μονοπατιών και  ορεινών διαδρομών, διαδρομών ορεινής ποδηλασίας, διαδρομών για ΑμεΑ κ.α.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Στη λιτή τελετή υπογραφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κατερίνης, χαιρετισμό απεύθυναν: οι Βουλευτές Πιερίας, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Σάββας Χιονίδης, Ελισσάβετ Σκούφα, η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Αναστάσιος Μανώλας.

Παρέστησαν επίσης: ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, π.Μιχαήλ Κουρσιουμπάς, εκπρόσωπος του Βουλευτή Φώντα Μπαραλιάκου, ο διοικητής του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Κατερίνης, Θεμιστοκλής Αδαμίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, Θεοφάνης Τερζόπουλος, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Γιώργος Μακρής, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α. εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.

Στην εισαγωγή της εκδήλωσης έγινε συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή της Μόρνας και του Εργοστασίου Ξυλείας, ενώ αμέσως μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής του Εργοστασίου Επεξεργασίας Ξύλου, ακολούθησε μετάβαση στα Σκοτεινά (Μόρνα) Πιερίων και περιήγηση στις εγκαταστάσεις και στον περιβάλλοντα χώρο.