Πέθανε σε ηλικία 56 ετών ένα από τα κορυφαία σούπερ μόντελ των 90s

95

Πέθανε η Tatjana Patitz ένα από τα αυθεντικά σούπερ μόντελ των 90s σε ηλικία 56 ετών. «Ποτέ δεν πούλησα την ψυχή μου», είχε δηλώσει  το σούπερ μόντελ σε συνέντευξή του το 2020.

Γεννημένη στο Αμβούργο από μητέρα Εσθονή και πατέρα Γερμανό, μετακόμισε ,όταν ήταν αρκετά μικρή με την οικογένειά της σε μια ειδυλλιακή παραθαλάσσια πόλη στη Νότια Σουηδία. Το 1983, ως 17χρονο αγοροκόριτσο και ανταγωνιστική ιππέας, συμμετείχε σε διαγωνισμό Elite Model Contest στη Στοκχόλμη καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Το βραβείο ήταν ένα ταξίδι στο Παρίσι και ένα συμβόλαιο περιορισμένης διάρκειας.

Αλλά, όπως έγραψε η Vogue το 1988, «ένα αστέρι δεν γεννήθηκε γρήγορα. Η Τατιάνα δεν βρήκε δουλειά για ένα χρόνο».

Ο Peter Lindbergh, ήταν ο «νεραϊδονονός» και αυτός που δημιούργησε την καριέρα την Patitz. Ο Γερμανός φωτογράφος φωτογράφισε την Patitz για πρώτη φορά το 1988 για το εξώφυλλο ”Λευκά πουκάμισα: Six Supermodels, Malibu” και ξανά για το εξώφυλλο των supermodels της βρετανικής Vogue τον Ιανουάριο του 1990.

Όταν ο George Michael είδε αυτό το τεύχος, την κάλεσε να εμφανιστεί στο μουσικό του βίντεο κλιπ “Freedom ’90” μαζί με άλλα μοντέλα.

«Η Tatjana ήταν πάντα το ευρωπαϊκό σύμβολο της κομψότητας, σαν τη Romy Schneider-με τη Monica Vitti», ανέφερε η Anna Wintour, επικεφαλής περιεχομένου της Condé Nast και παγκόσμια διευθύντρια σύνταξης της Vogue. «Ήταν πολύ λιγότερο ορατή από τις συνομηλίκους της -πιο μυστηριώδης, πιο ώριμη, πιο απρόσιτη- και αυτό είχε τη δική του γοητεία».

Όπως δήλωσε η ίδια στη Vogue σε ένα προφίλ της το 1988, “Tatjana: Million Dollar Beauty”, «οι άνθρωποι πάντα έλεγαν ότι έμοιαζα ξεχωριστή, ότι δεν έμοιαζα με καμία άλλη. Και ότι θα τα κατάφερνα εξαιτίας αυτού».