Θεοδοσία (Γνωσούλα) Χαϊλατζίδου : Στεγάζουμε το μέλλον

82

Ένα φιλόδοξο και ρεαλιστικό σχέδιο αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης

Για να μπορέσει η νέα γενιά να ζήσει, να ονειρευτεί να σχεδιάσει το μέλλον της

                                               

Όταν οι νέοι άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν δουλειά και σπίτι, πώς θα μείνουν στη χώρα; Όταν τα νέα ζευγάρια αμείβονται με μισθούς των 500€, πώς θα πάρουν την απόφαση να κάνουν οικογένεια; Όταν η πολιτεία δεν μεριμνά για τα μεγάλα προβλήματα της νέας γενιάς, πώς μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον της χώρας με ασφάλεια;

Αυτά τα ερωτήματα με απασχολούν πολύ ως μητέρα, ως εκπαιδευτικό, ως πολίτη. Με απασχολούν ακόμα περισσότερο όσο βλέπω την κυβέρνηση της ΝΔ να αδιαφορεί για τους νέους. Δεν αδιαφορεί απλά, βάζει εμπόδια στη ζωή και στα όνειρά τους: Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια, δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά, αύξηση της στρατιωτικής θητείας, αδιαφορία για την αντιστροφή του brain drain, αδιαφορία για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης που πλήττει κυρίως τους νέους.

Τα ενοίκια ανεβαίνουν παντού, πολλά διαμερίσματα γίνονται AirBnB και οι μισθοί παραμένουν σταθεροί. Μια γενιά είναι αναγκασμένη να ζει μέχρι τα 30 (και βάλε) με τους γονείς της. Μια νέα γενιά δεν μπορεί να χειραφετηθεί από το παιδικό δωμάτιο και στερείται πολλές φορές τη χαρά της νεότητας. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε δημόσια την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης “Στεγάζουμε το μέλλον”. Μίλησε για την αναγκαία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800€, που με το μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής θα γίνουν 880€ για το 2023 (με τον πληθωρισμό στο 10%). Έκανε λόγο για διπλασιασμό της επιδότησης ενοικίου για νέους και ζευγάρια 24-44 ετών: στα 140€ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 280€ για ζευγάρι με ένα παιδί και 350€ για ζευγάρι με δύο παιδιά. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε για διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τους δικαιούχους.

Η ίδρυση της “Τράπεζας Στέγης” θα δώσει μακροπρόθεσμη λύση στη στεγαστική κρίση. Το δημόσιο θα αξιοποιήσει ανεκμετάλλευτα κτίρια του κράτους, των Δήμων και της Εκκλησίας, ενώ θα νοικιάζει και διαμερίσματα από ιδιώτες για 3,5 ή 8 χρόνια με σταθερό ενοίκιο. Τα διαμερίσματα αυτά θα αναβαθμίζονται ενεργειακά και θα ενοικιάζονται -σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς- σε πολίτες με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Η πρόσβαση των πολιτών σε προσιτή οικονομικά στέγη δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα. Το να έχουν οι νέες και οι νέοι το σπίτι που επιθυμούν για να μπορούν να ονειρευτούν και να ζήσουν ανεξάρτητα δεν είναι απλά δικαίωμα, είναι υποχρέωση της Πολιτείας.

Η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές θα βάλει ξανά τις νέες και τους νέους στο επίκεντρο. Με ένα πρόγραμμα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό, μία γενναία κρατική επένδυση στο αύριο της χώρας. “Στεγάζουμε το μέλλον” όχι για να κερδίσουμε ψήφους, αλλά για να μπορέσει να ζήσει η νέα γενιά με αξιοπρέπεια στη χώρα της. Είναι το όραμά μας, η δέσμευσή μας και η υποχρέωσή μας απέναντι στα παιδιά μας, που θέλουμε να ζήσουν καλύτερα από εμάς.

 

Θεοδοσία (Γνωσούλα) Χαϊλατζίδου