Η πολυκατοικία του ΣΥΡΙΖΑ με παλιούς και νέους ενοίκους

Οι νέοι και οι παλιοί «ένοικοι» που συνυπάρχουν στην Κουμουνδούρου και πλαισιώνουν την επιτελική ομάδα του προέδρου, τις ομάδες εκλογικής κρούσης, την επικοινωνιακή μηχανή, ακόμα και το βαθύ κόμμα

75

Η πολυκατοικία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μετακομίσεις και ανακατατάξεις ενόψει των εθνικών εκλογών, αλλά για πολλούς έχει και όλα τα χαρακτηριστικά του νέου κόμματος ή του επόμενου πολιτικού κύκλου. Εδώ συγκεντρώνεται όλη η επιτελική ομάδα του Αλέξη Τσίπρα, οι ομάδες εκλογικής κρούσης, η επικοινωνιακή μηχανή αλλά και το βαθύ κόμμα.
Ένα πρώτο ενδιαφέρον έχει να δούμε αυστηρά χωροταξικά την πολυκατοικία του ΣΥΡΙΖΑ όπως διαμορφώνεται σήμερα στην Κουμουνδούρου και που στην κεφαλή στον 7ο όροφό της έχει τον Αλέξη Τσίπρα. Εδώ νέα «ένοικος» δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι η εκπρόσωπος Τύπου Πόπη Τσαπανίδου, που με αναπληρωτές τους Στέργιο Καλπάκη και Τάνια Καραγιάννη, αλλά και σε συντονισμό με την επικοινωνιακή ομάδα του Τσίπρα, θα χαράζει και θα εξειδικεύει τη γραμμή του κόμματος στη σκληρή πόλωση που αναμένεται με τη Νέα Δημοκρατία.

Πλάι στον Τσίπρα πάντα βρίσκεται ο διευθυντής του γραφείου του Μιχάλης Καλογήρου, που με τους Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη αποτελούν παράλληλα την εκλογική task force που διαμορφώνει τα draft των ψηφοδελτίων αυτές τις ημέρες «ακούγοντας» τις οργανώσεις και αναμένοντας την ΠΓ και την ΚΕ του κόμματος που θα επικυρώσει το πρώτο πακέτο προσώπων. Σταθεροί συνομιλητές του Τσίπρα είναι στα διπλωματικά ο Βαγγέλης Καλπαδάκης με γραφείο στη Βουλή αλλά και σταθερές επισκέψεις στη «ροζ πολυκατοικία» της Κουμουνδούρου και στον 7ο όροφο, αλλά και η γραμματέας της ΚΟ του κόμματος και εξ απορρήτων του προέδρου Ολγα Γεροβασίλη. Εδώ έχει σημασία πως θα δοθεί έμφαση σε μια πιο συχνή συνεδρίαση του ΕΓ του κόμματος (Νάσος Ηλιόπουλος, Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης, Ολγα Γεροβασίλη, Εφη Αχτσιόγλου, Ρένα Δούρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου) αλλά και της ΠΓ του.

Η στρατηγική των εκλογών

Πάντα υπάρχει δε σταθερή επικοινωνία της ηγεσίας με κομβικά στελέχη για τις εκλογές (και τις αυτοδιοικητικές) όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, που έχει αναλάβει το προξενιό σε δήμους και περιφέρειες και την πραγμάτωση της γραμμής Τσίπρα για «έστω κοκκινοπράσινους δήμους». Ενα δύσκολο στοίχημα αφού οι εθνικές εκλογές προηγούνται των αυτοδιοικητικών και άρα η αλίευση προσώπων ή και η στήριξη σε άλλα, εξαρτάται και από τη μεγάλη μάχη και το πώς εξελίσσεται και εκεί η συριζαϊκή στρατηγική. Ενα μέρος της στρατηγικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν και ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, η Κατερίνα Νοτοπούλου και η Κατερίνα Κνήτου (μόνον η τελευταία εκ του ρεύματος της Ομπρέλας).

Σημαντικός δίαυλος της πολυκατοικίας με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος είναι βέβαια η Γεροβασίλη, αλλά και το σύνολο του διευρυμένου προεδρείου της ΚΟ με σημαίνοντα ρόλο του διευθυντή της ΚΟ Θανάση Θεοχαρόπουλου. Το βαθύ κόμμα υπάρχει προφανώς στην πολυκατοικία με την παρουσία και συνεχή δράση της γραμματέως της ΚΕ Ράνιας Σβίγκου και του αναπληρωτή Γιώργου Βασιλειάδη με καλή χημεία μεταξύ τους. Μεγάλο μέρος της στρατηγικής περνάει – και ακανθώδες βέβαια – στο πώς το όλο κόμμα θα διαταχθεί στη μάχη της κάλπης, αλλά και πώς τα νέα μέλη από το συνέδριο και μετά θα ενσωματωθούν στον σχεδιασμό. Οχι τυχαία μια παλιά γκρίνια για τον πλημμελή ρόλο του κόμματος από απλά μέλη πάντα υπάρχει, ενώ προσφάτως καταγράφηκε με την αιφνιδιαστική μεταγραφή στους ορόφους της Πόπης Τσαπανίδου.

O ρόλος του think tank

Ρόλο στην όλη στρατηγική έχουν οι τομεάρχες του κόμματος και της ΚΟ, ενώ φαίνεται πως τουλάχιστον ένα σκέλος των 30 προσώπων που απαρτίζουν το θινκ τανκ του κόμματος έχει απόλυτα εναρμονιστεί με το κόμμα και βρίσκεται σε συνεννόηση διά των Κώστα Γαβρόγλου και άλλων με τον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο ζωηρές είναι οι συσκέψεις με τα πρόσωπα του θινκ τανκ που απασχολούνται στο κομμάτι της Υγείας (Γρηγόρης Γεροτζιάφας και Οθωνας Ηλιόπουλος κ.ά.) και το ρεπορτάζ κάνει λόγο για καλή συνεργασία με τον Ανδρέα Ξανθό και τον Γιάννη Μπασκόζο που «βλέπουν» το όλο πεδίο από το κόμμα και την ΚΟ. Βέβαια όροφος για το θινκ τανκ δεν υπάρχει στην πολυκατοικία της Κουμουνδούρου λόγω του ότι πολλοί ή πολλές εξ αυτών διαμένουν στο εξωτερικό, αλλά το zoom είναι το συχνό εργαλείο για τις συσκέψεις αυτές.

Ν. Φαραντούρης

Πρόσωπο που επίσης έχει ενσωματωθεί πλήρως στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ο καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης που έχει επιστασία τα ενεργειακά, απ’ το κόμμα τα βλέπει ο τέως υπουργός και γνώστης Σωκράτης Φάμελλος. Επειδή οδεύουμε σε κάλπες έχει πυκνώσει την παρουσία του και το στελεχικό δυναμικό που ασχολείται με μετρήσεις, poll of polls και τάσεις, όπως ο Κώστας Πουλάκης και η Δανάη Κολτσίδα (από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς), παράλληλα με τις εταιρείες που συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και που επίσης μετρούν μια σειρά ποιοτικών στοιχείων κυρίως.

Στον Πολιτικό Σχεδιασμό συναντά κανείς τον Νίκο Μπίστη – υπέρμαχο των συγκλίσεων με προοδευτικές δυνάμεις και δη το ΠΑΣΟΚ – αλλά και σε έναν ευρύτερο ρόλο τον Στέφανο Τζουμάκα. Μέρος στον σχεδιασμό και γνώση του έχουν οι Νάσος Ηλιόπουλος και Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και ο Αλέκος Φλαμπουράρης που πάντα διατηρεί ειδική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα. Εδώ και κοντά στον Τσίπρα πάντα επίσης ρόλο έχει ο Τάκης Κορκολής στα οικονομικά και ο Δημήτρης Λιάκος.

Οι διαφωνίες και οι συγκλίσεις

Πολυκατοικία βέβαια της Αριστεράς χωρίς τσακωμό ή και έριδες δεν υφίσταται, αν και όλα δείχνουν πως τα εσωτερικά ρεύματα και τάσεις δεν επιλέγουν ανοιχτές συγκρούσεις αυτή την περίοδο και όσο πλησιάζουμε στη μάχη της κάλπης. Τελευταία τζαρτζαρίσματα αλλά χαμηλής έντασης ήταν το επίδομα για τους ενστόλους ή η επιλογή της Τσαπανίδου (που έθιξε το ευρύτερο θέμα των συλλογικών λειτουργιών).

Η πιο φασαριόζικη όμως Ομπρέλα δεν δείχνει σε αυτή τη συγκυρία πρόθεση αντιπαράθεσης, ενώ κορυφαία στελέχη της επίσης δίνουν τη μάχη του σταυρού και είναι στην πρώτη γραμμή αποδόμησης της κυβερνητικής πολιτικής (Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και βέβαια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος). Το ίδιο και τα πλειοψηφικά εντός ρεύματα όπως των πασοκογενών και προεδρικών, αλλά και των «γεφυροποιών» (Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μουζέλης κ.λπ.), που όμως διατηρούν μια πιο αυτόνομη ματιά και ατζέντα σε μια σειρά διακυβευμάτων, όπως οι συγκλίσεις με άλλες πολιτικές δυνάμεις, φίλιοι προφανώς προς το ΠΑΣΟΚ και με όραμα την ευρεία Κεντροαριστερά. Ατύπως αλλά ενόψει κάλπης και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα τζογάρει σε θέματα ηθικής και διαφθοράς έχει σημασία πως πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολυκατοικία έχει ο Παύλος Πολάκης στα εν λόγω θέματα αποκαλύψεων και τεκμηρίωσης.