Επιστροφή στο σχολείο με τρεις ιούς: Οδηγός επιβίωσης για μαθητές και γονείς

Πώς θα πρέπει να επιστρέψουν τα παιδιά μετά τις διακοπές στο σχολείο, τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν έχουν συμπτώματα. Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε χωρίς τεστ τη γρίπη από τον κοροναϊό και τον RSV. Τι συμβουλεύουν Έλληνες και Αμερικάνοι παιδίατροι.

135

Βήχετε, έχετε πυρετό, φτερνίζεστε συχνά και αισθάνεστε μια γρατζουνιά στον λαιμό. Είναι γρίπη, κοροναϊός ή RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός);

Τα περιστατικά από τη «σούπα» των αναπνευστικών ιώσεων που ταλαιπωρούν κυρίως τα παιδιά έχουν μειωθεί τις τελευταίες ημέρες, «κυρίως επειδή οι ιώσεις ξεκίνησαν νωρίς και τα περισσότερα παιδιά έχουν ήδη κάνει ανοσία και όχι επειδή έκλεισαν τα σχολεία για τις διακοπές», εξηγεί στο Magazine ο Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα συμπτώματα μεταξύ γρίπης, κοροναϊού και RSV είναι δυσδιάκριτα, γι’ αυτό και οι ίδιοι προτιμούν, στην περίπτωση που χρειαστεί, να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος στα παιδιά, με τον οποίο θα αποκαλυφθεί από ποιον ιό έχουν μολυνθεί.

«Το χειρότερο σε αυτή τη φάση είναι ότι οι γονείς κάνουν self test στα παιδιά. Κι αυτό διότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τα κάνουν σωστά, διότι δεν βάζουν τη μπατονέτα βαθιά πίσω στη μύτη. Έτσι, τα τεστ βγαίνουν αρνητικά», συμπληρώνει ο κ. Νταλούκας.

Ο ίδιος συμβουλεύει τους γονείς αν το παιδί είναι άρρωστο, να απευθύνονται στον παιδίατρο και η σύσταση, ειδικά αυτήν την εποχή, είναι τα παιδιά να εξετάζονται.

«Μπορεί το self test να βγει θετικό στη γρίπη, το παιδί να έχει πυρετό 38,5 με βήχα και ο γονιός να μείνει με την εντύπωση ότι απλώς έχει γρίπη και να μην παίρνει τηλέφωνο τον παιδίατρο. Ωστόσο, μπορεί ξαφνικά το παιδί να κάνει κάποια επιπλοκή, όπως πνευμονία και τότε να είναι αργά», λέει ο παιδίατρος.

Ακόμη όμως και ήπιο βήχα να έχει, ο οποίος μπορεί να κρύβει πίσω του ακροαστικά και ειδικά αν το παιδί βήχει και το βράδυ, θα πρέπει να το εξετάσει παιδίατρος, διότι μπορεί να χρειάζεται να λάβει από νωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Όπως εξηγεί ο ειδικός, ακόμη και με ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, ταυτόχρονο βήχα, εμετούς και διάρροιες, το παιδί δεν θα πρέπει να πάει στο σχολείο, αλλά να παραμείνει στο σπίτι.

ΜΕ ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Μπορεί τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας να μην έχουν ανακοινώσει ούτε προαιρετικά μέτρα, όμως οι παιδίατροι είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί.

Κι αυτό διότι αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν ούτε φάρμακα, ενώ στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία και τις κλινικές Παίδων επικρατεί συνωστισμός σε κάθε εφημερία.

«Κυρίως για τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, υπάρχει ισχυρή σύσταση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, να φορούν μάσκα στις σχολικές αίθουσες, όχι σε εξωτερικούς χώρους», λέει ο κ. Νταλούκας.

Επίσης, σύμφωνα με τις οδηγίες της ομοσπονδίας, ισχυρή σύσταση για μάσκα στη σχολική αίθουσα έχουν και τα παιδιά που διαμένουν στο ίδιο σπίτι με ηλικιωμένους ή με άτομα που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα και έχουν υψηλό κίνδυνο βαριάς νόσησης από τους ιούς του αναπνευστικού.

Για τα υπόλοιπα παιδιά υπάρχει προτροπή για χρήση μάσκας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, λέει ο κ. Νταλούκας.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΓΡΙΠΗΣ, ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ ΚΑΙ RSV

Σύμφωνα με αφιέρωμα της Wall Street Journal, υπάρχουν κάποια συμπτώματα που εκδηλώνονται συχνότερα σε κάποιες από αυτές τις λοιμώξεις, αν και δεν είναι εύκολο δίχως εργαστηριακό έλεγχο να τις ξεχωρίσουμε, ειδικά σε παιδιά.

RSV

Η τυπική του εικόνα είναι κατά την έναρξη να δίνει συμπτώματα όπως αυτά ενός ήπιου, απλού κρυολογήματος, τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες.

Στα μωρά (και στους ηλικιωμένους), ο RSV μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσηση και ένα από τα συμπτώματα που είναι πιο συχνά, είναι η δυσχαίρια στην αναπνοή.

Οι ασθενείς με RSV έχουν συχνά φλέματα και βλέννα, σύμφωνα με τη δρ Preeti Parikh, παιδίατρο από τη Νέα Υόρκη.

Μυϊκοί πόνοι και δυσφορία στο γαστρεντερικό σύστημα είναι λιγότερο συχνά συμπτώματα στον RSV.

Ο συριγμός (σφύριγμα) κατά την αναπνοή των βρεφών, μπορεί να εκδηλωθεί όταν έχουν φλεγμονή οι μικροί αεραγωγοί των πνευμόνων και η εξέταση από παιδίατρο είναι επιβεβλημένη.

Κοροναϊός και γρίπη

Ο πυρετός, οι πόνοι σε όλο το σώμα και οι πονοκέφαλοι είναι κοινά χαρακτηριστικά της γρίπης και του κοροναϊού, σύμφωνα με την δρ Parikh.

Συμπτώματα από το γαστρεντερικό μπορούν να εκδηλωθούν επίσης και με τους δύο ιούς, αλλά και με τον στρεπτόκοκκο.

Η έντονη κόπωση είναι πιο συχνή στη γρίπη, σύμφωνα με την Kristin Endglund, λοιμωξιολόγο στην κλινική Cleveland του Οχάιο στις ΗΠΑ.

Ο βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα και των τριών ιών του αναπνευστικού.

Η απώλεια όσφρησης και γεύσης είναι κυρίως σύμπτωμα του κοροναϊού.

«Το πόσο άμεσα και πόσο έντονα μπορεί να αισθάνεται κάποιος τα συμπτώματα μετά τη μόλυνση, μπορεί επίσης να είναι ένδειξη για διάκριση μεταξύ γρίπης, κοροναϊού και RSV», εξηγεί ο δρ Kuritzkes, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης.

Στη γρίπη τα συμπτώματα εκδηλώνονται τελείως απότομα, ενώ στην Covid και τον RSV έρχονται πιο αργά.

«Αν πάλι κάποιος είχε απότομη έναρξη των συμπτωμάτων και το τεστ δείχνει ότι είναι αρνητικός στον κορονοϊό, θα υπέθετα πρώτα ότι έχει γρίπη», τονίζει ο δρ. Kuritzkes.

Πάντως, οι ειδικοί εξηγούν σε κάθε περίπτωση, ότι όταν τα παιδιά νοσούν, θα πρέπει να τα εξετάζει παιδίατρος και να μην κάνουν οι γονείς δικές του εκτιμήσεις ή αυτοδιάγνωση.