Ακίνητα: Ποιοι επένδυσαν 737 εκατ. ευρώ σε γραφεία και καταστήματα

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 68 συναλλαγές το 2022 - Πώς τα γραφεία νίκησαν τα καταστήματα

170

Με επενδύσεις 410 εκατ. ευρώ «έκλεισε» το 2022 η αγορά γραφείων αφήνοντας πίσω τα καταστήματα που αν και κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο συγκριτικά με το 2021 απέχουν ακόμη από τις προ covid επιδόσεις τους.

Η απορρόφηση γραφείων το 2022 αποτυπώνεται σε περισσότερα από 100.000 τ.μ. (46 συναλλαγές). Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με το 2021, αναφέρει σε σχετική ανάλυση της η Proprius, εταιρεία παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων και εκπρόσωπος της Cushman & Wakefield στην ελληνική αγορά.

Οι Core+ επενδύσεις γραφειακών χώρων συγκέντρωσαν τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών με ποσοστό 51%, ακολουθούμενο από τις value add και τις opportunistic.

Τα αντίστοιχα μεγέθη για κλάδο των καταστημάτων και εμπορικών κέντρων αφορούν επενδύσεις 327 εκατ. ευρώ (32 συναλλαγές), καταγράφοντας 200% ετήσια αύξηση συγκριτικά με το 2021.

Οι προβλέψεις για το 2023

Τα υψηλά ποσοστά απορρόφησης γραφειακών χώρων αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023, όπως επισημαίνεται.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κα Νίκη Σύμπουρα, επικεφαλή της Cushman & Wakefield Proprius, το στοίχημα πλέον να εστιάζεται στον ποσοστό των χρηστών που θα είναι πρόθυμοι να συμφωνήσουν μίσθωση γραφείων με μελλοντική παράδοση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις τους, και ταυτόχρονη δέσμευση με κλειστή περίοδο μίσθωσης (pre let).

Σημειώνεται πως τα υπό ανάπτυξη έργα που ολοκληρώνονται σε ορίζοντα τριετίας αντιστοιχούν σε 140.000 τ.μ., εκ των οποίων το 18% έχει ήδη προμισθωθεί.

Αισιοδοξία επικρατεί και για την αγορά των καταστημάτων, η οποία φαίνεται πως ανακάμπτει.

Μετά από μακρά περίοδο ύφεσης στον χώρο των καταστημάτων, το ενδιαφέρον των επενδυτών αλλά και των εταιρειών ανάπτυξης επανέρχεται στο χώρο, ενώ καταγράφεται αύξηση πωλήσεων και επισκεψιμότητας σε κεντρικές αγορές και στροφή προς την αναψυχή και την πειραματική διαδικασία αγορών.

Τα μεγάλα deals

Η μεγαλύτερη από τις συναλλαγές του 2022 είναι η επιλογή του σχήματος Dimand – Premia – EBRD ως προτιμητέου επενδυτή για το Skyline, το χαρτοφυλάκιο 575 ακινήτων (κυρίως γραφείων) της Alpha Bank. Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία αξίας 500 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται περίπου 50 ακίνητα «υψηλής προβολής».

Η συμφωνία της PwC να μισθώσει ένα νέο συγκρότημα γραφείων επί της Λ. Κηφισίας, το οποίο αναπτύσσει η Dimand Real Estate συγκαταλέγεται επίσης στα εμβληματικά deals της περσινής χρονιάς. Οι εργασίες για την ανέγερση του κτιρίου επί των οδών Διονύσου και Βλαχερνών και της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι, συνολικής επιφάνειας 22.550 τ.μ., έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν το 2024. Μεταξύ των δύο εταιρειών υπεγράφη δεσμευτικό προσύμφωνο μίσθωσης για 10 συν 10 χρόνια.

Πέρσι, το επενδυτικό fund Dromeus Capital προχώρησε στην απόκτηση κτιρίου στο 12ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας αντί ποσού 11,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το κτίριο του πρώην ΕΚΕΠ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκθέσεων και Προβολής) στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, με επιφάνεια ανωδομής της τάξεως των 14.868 τ.μ.

Μεταξύ των μεγάλων συναλλαγών του 2022 ήταν και πώληση από την Εθνική Τράπεζα ενός από τα μεγαλύτερα ακίνητά της στην Ακαδημίας 59 – 61 έναντι 9,5 εκατ. ευρώ. Στο κτίριο των 8.379 τ.μ. θα στεγαστεί κυρίως η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Άλλη μια συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε πέρσι αφορά την πώληση κτιρίου γραφείων της Hellenic Properties στην Everty. Πρόκειται για το κτίριο Art1 στην οδό Αρτέμιδος στο Μαρούσι.

Πριν το τέλος του έτους η Prodea προχώρησε στην αγορά των γραφείων του υπουργείου Τουρισμού στο Σύνταγμα 49 εκατομμυρίων, ενώ η Noval εξαγόρασε από τη Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) κτίριο γραφείων 6.636 τ.μ. στη λεωφόρο Κηφισίας, με τίμημα 11 εκατ. ευρώ.

Και στην αγορά καταστημάτων έγιναν αξιοσημείωτες κινήσεις.

Μεταξύ άλλων, εγκαινιάστηκε στον Πειραιά το 13ο κατάστημα Carrefour, η αλυσίδα Κωτσόβολος άνοιξε το πρώτο της «πράσινο» κατάστημα στην Καλλιθέα, σε ακίνητο 2.200 τ.μ., ενώ η πολωνική αλυσίδα Pepco έχει πραγματοποιήσει δυναμική είσοδο στην αγορά λιανικής με 10 καταστήματα.

Επιπλέον, εγκαινιάστηκε το νέο κατάστημα της γαλλικής μάρκας καλλυντικών Sephora στα Ματογιάννια της Μυκόνου, της Calvin Klein στην Πάτρα και της Molton Brown στην Κηφισιά.

Η Buzz άνοιξε κατάστημα στον Πειραιά και η Zakcret στα Ιωάννινα, ενώ η Diane Von Fürstenberg ανακοίνωσε το άνοιγμα νέου καταστήματος στη Γλυφάδα.

Η ALE συμφώνησε για τη μίσθωση εμπορικού καταστήματος στο εμπορικό κέντρο River West, η γαλλική La Redoute άνοιξε νέο κατάστημα στη Λ. Κηφισίας στο Χαλάνδρι, ενώ αλυσίδα αθλητικών ειδών και νεανικής μόδας JD Sports εγκαινίασε το πρώτο της κατάστημα στην Ελλάδα, επιλέγοντας το Smark Park.

Στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη υπογράφηκαν δύο νέες μισθώσεις για κατάστημα της αλυσίδας Γερμανός, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επέκταση του 5ου ορόφου στο Attica της οδού Πανεπιστημίου στο City Link, στο χώρο που βρίσκονταν μέχρι πρότινος γραφεία της τράπεζας Πειραιώς.

Επενδύσεις θεσμικών και εισροή ξένων κεφαλαίων

Σημειώνεται ότι οι εγχώριες AΕΑΑΠ επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια, στην αγορά εμπορικών ακινήτων το 2022.

Υπολογίζεται ότι οι επενδύσεις των θεσμικών ανήλθαν σε σχεδόν 400 εκατ. ευρώ εστιάζοντας κυρίως στους τομείς της φιλοξενίας, στα προνομιακά γραφεία και στις εξαγορές γης για ανάπτυξη.

Περίπου 380 εκατ. ευρώ αφορούν σε εισροή αμιγώς ξένων κεφαλαίων, σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα στα πλαίσια των παγκόσμιων αντίξοων οικονομικών συγκυριών.

Ρεκόρ επενδύσεων στα επαγγελματικά ακίνητα το 2022

Συνολικά οι επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα στην ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια του 2022, έφτασαν στο ποσό ρεκόρ των 1,65 δισ. ευρώ, με την πρώτη θέση να καταλαμβάνει η αγορά των ξενοδοχείων, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, με 36 καταγεγραμμένες συναλλαγές αξίας 620 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στη μέτρηση δεν συμπεριλαμβάνεται, η απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στον όμιλο Sani/Ikos από το διεθνές επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC, καθώς και η συμφωνία για την αγορά του χαρτοφυλακίου ακινήτων Skyline από την κοινοπραξία Dimand – Premia Properties.