19 αγαπημένοι Έλληνες που έφυγαν από κοντά μας το 2022 και για κάποιους δεν είχαμε ιδέα

149

Με σημαντικές απώλειες μας αφήνει το 2022, στη διάρκεια του οποίου έφυγαν από τη ζωή αρκετοί Έλληνες από το χώρο της τέχνης και του θεάματος.

Μερικές από τις απώλειες σόκαραν, άλλες ήταν αναμενόμενες λόγω προχωρημένης ηλικίας ωστόσο, όλες προκάλεσαν ανείπωτη θλίψη στα αγαπημένα τους πρόσωπα, τους συναδέλφους αλλά και το ευρύ κοινό.

Πάνος Νάτσης

Έλληνες

Τη θλιβερή… πρωτιά είχε ο Πάνος Νάτσης. Ο 31χρονος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο, όταν η μηχανή του συγκρούστηκε με φορτηγό. Το μοιραίο τροχαίο  σημειώθηκε στις 29 Ιανουάριου στη συμβολή των οδών Δεληγιώργη και Κεραμεικού στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, παραβιάστηκε το στοπ, με τη μηχανή να χτυπάει στην αριστερή πλευρά του φορτηγού που κινούταν επί της Δεληγιώργη κι ο Πάνος Νάτσης εκτοξεύτηκε στο κράσπεδο, όπου βρήκε ακαριαίο θάνατο. Πριν συμβεί το δυστύχημα, ο ηθοποιός ήταν στο πάρτι γενεθλίων της συναδέλφου και φίλης του, Αλεξάνδρας Ταβουλάρη.

Νίκος Αντύπας

Στις 31 Ιανουαρίου έφυγε από τη ζωή ο καταξιωμένος συνθέτης, ενορχηστρωτής και ντράμερ Νίκος Αντύπας, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Ενορχήστρωσε δίσκους των Χάρη & Πάνου Κατσιμίχα και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, ενώ στη δεκαετία του ’90 κυκλοφόρησε μια σειρά επιτυχημένων άλμπουμ με ερμηνεύτριες όπως η Χαρούλα Αλεξίου κι η Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου.

Μαριανίνα Κριεζή

Έλληνες

Θλίψη σκόρπισε στις αρχές Φεβρουαρίου η είδηση θανάτου της σπουδαίας στιχουργού Μαριανίνας Κριεζή. Το θλιβερό συμβάν γνωστοποίησε μέσω ανάρτησης στο Facebook η τραγουδίστρια Ελένη Δήμου. Η 75χρονη στιχουργός έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της ένα σπουδαίο έργο. Είχε γράψει τα τραγούδια της θρυλικής ραδιοφωνικής εκπομπής Εδώ Λιλιπούπολη κι είχε μεταφράσει/διασκευάσει διάφορα έργα με παιδικό περιεχόμενο. Επίσης, είχε συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας.

Σούλα Αθανασιάδου

Η Σούλα Αθανασιάδου έφυγε από τη ζωή λίγες μέρες πριν το Πάσχα, με την είδηση του θανάτου της να γίνεται γνωστή λίγους μήνες αργότερα. Η αγαπημένη ηθοποιός πέθανε σε ηλικία 92 ετών αθόρυβα, ενώ έπασχε από αλτσχάιμερ. Η τηλεοπτική «Μάχη» από τα Εγκλήματα αγαπήθηκε από το τηλεοπτικό κοινό με τους περισσότερους να τη θυμούνται από αυτόν τον ρόλο. Ωστόσο, είχε στο ενεργητικό της πολλές σημαντικές συνεργασίες κυρίως στο θέατρο και λιγότερο στην τηλεόραση.

Κώστας Γκουσγκούνης

Έλληνες

Την Παρασκευή 6 Μαΐου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, ο γνωστός ηθοποιός και πορνοστάρ, Κώστας Γκουσγκούνης έπειτα από ανακοπή καρδιάς. Ο ηθοποιός ήταν για ημέρες στο νοσοκομείο καταβεβλημένος, με την κόρη του Χαρούλα να μη φεύγει στιγμή από το πλευρό του. Υπήρξε ο απόλυτος θρύλος του ελληνικού πορνό για σχεδόν δύο δεκαετίες, με τις ατάκες από τις ταινίες του να έχουν γίνει… viral εκείνη την εποχή! Τα τελευταία αρκετά χρόνια είχε ανοίξει το δικό του φωτογραφείο.

Βαγγέλης Παπαθανασίου

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο προκάλεσε ο θάνατος του τεράστιου Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου στις 17 Μαΐου. Ο Vangelis κατέληξε σε νοσοκομείο της Γαλλίας όπου νοσηλευόταν με κορονοϊό. Ως μουσικός επηρέασε την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Μάλιστα, βραβεύτηκε με Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας Οι δρόμοι της φωτιάς το 1982. Επίσης επένδυσε μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά.

Δάκης

Έλληνες

Στις 29 Μαΐου έφυγε από τη ζωή ο Δάκης σε ηλικία 79 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ο γνωστός κι αγαπητός τραγουδιστής με τεράστιες επιτυχίες από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, νοσηλευόταν σε μεγάλο θεραπευτήριο της Αθήνας. Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή μέσω των social media η καλή του φίλη και σύζυγος του Μίμη Πλέσσα, Λουκίλλα Καρρέρ.

Κωνσταντίνος Τζούμας

Σε ηλικία 78 ετών απεβίωσε στις 25 Ιουνίου ο ηθοποιός, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός Κωνσταντίνος Τζούμας. Αποτέλεσε για περισσότερες από τρεις δεκαετίες μια από τις πλέον χαρισματικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου, δίνοντας τα τελευταία χρόνια μια σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Ντίνα Κώνστα

Έλληνες

Σε ηλικία 83 ετών άφησε την τελευταία πνοή της η ηθοποιός Ντίνα Κώνστα, που αγαπήθηκε από το κοινό για πολλές ερμηνείες της αλλά ιδιαίτερα για τον ρόλο της «Ντένης Μαρκορά» στη σειρά Δύο ξένοι, αλλά και το Δις Εξαμαρτείν. Λίγο καιρό πριν τον θάνατό της, έγινε γνωστό ότι νοσηλεύεται με άνοια και τη φροντίδα της είχε αναλάβει η αγαπημένη της ανιψιά.

Ρόμπερτ Ουίλιαμς

Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς με την κόρη του, Ιλένια /Φωτογραφία NDP Photo Agency

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο θρυλικός Έλληνας τραγουδιστής και συνθέτης Ρόμπερτ Ουίλιαμς. Ο καλλιτέχνης που έγινε γνωστός από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 ως μέλος των Poll, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τους τελευταίους μήνες, αφήνοντας την τελευταία του πνοή το πρωί της Κυριακής 21 Αυγούστου. Η κόρη του, παρουσιάστρια και τραγουδίστρια Ιλένια Ουίλιαμς, μίλησε για τη μεγάλη αυτή απώλεια.

Κώστας Καζάκος

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου «έφυγε» ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Καζάκος, σε ηλικία 87 ετών, με την είδηση του θανάτου του να σκορπάει θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο. Ο Κώστας Καζάκος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και το τελευταίο χρονικό διάστημα νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό. Το ΚΚΕ, στο οποίο υπήρξε σημαντικό μέλος, τον αποχαιρέτησε σε μια συγκινητική τελετή.

Ειρήνη Παπά

Έλληνες

Στο πένθος βυθίστηκε ο καλλιτεχνικός χώρος από την απώλεια της σπουδαίας Ειρήνης Παπά με τη διεθνή καριέρα, που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας σπουδαία παρακαταθήκη τις ερμηνείες της. Η ταλαντούχα ηθοποιός συμμετείχε σε πολλές χολιγουντιανές παραγωγές, ενώ πρωταγωνίστησε και στο θέατρο Μπρόντγουεϊ το 1967. Το 2000 τιμήθηκε με τον τίτλο Γυναίκα της Ευρώπης και το 2009 με τον Χρυσό Λέοντα Μπιενάλε του Θεάτρου της Βενετίας.

Μάρθα Καραγιάννη

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 82 ετών, άφησε στις 18 Σεπτεμβρίου η ηθοποιός Μάρθα Καραγιάννη. Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας στον Alpha, ο οποίος βρισκόταν στο πλευρό της μέχρι το τελευταίο λεπτό. Η μεγάλη σταρ του ελληνικού κινηματογράφου αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας λίγα χρόνια πριν τον χαμό της.

Ζάχος Χατζηφωτίου

Έλληνες

Δύο ημέρες μετά τα 99α γενέθλιά του, στις 30 Σεπτεμβρίου, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζάχος Χατζηφωτίου έφυγε από τη ζωή. Μερικές εβδομάδες πριν από τον θάνατό του, ο γνωστός μπον βιβέρ με τους πέντε γάμους, νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση στο ΝΙΜΤΣ. Έγινε ευρύτερα γνωστός τη δεκαετία του ’70 από την τηλεοπτική εκπομπή στην ΥΕΝΕΔ Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου, αλλά κι από τις στήλες του σε εφημερίδες και περιοδικά.

Σταμάτης Κόκοτας

Ο Σταμάτης Κόκοτας με τον γιο του, Δημήτρη Κόκοτα /Φωτογραφία NDP Photo Agency

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της 1ης Οκτωβρίου ο σπουδαίος λαϊκός ερμηνευτής Σταμάτης Κόκοτας, σε ηλικία 85 ετών. Ο Σταμάτης Κόκοτας νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο Ασκληπιείο της Βούλας όπου κατέληξε έπειτα από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Άφησε πίσω μια τεράστια παρακαταθήκη με λαϊκά τραγούδια που -όπως κι η φωνή του- αγαπήθηκαν όσο τίποτε άλλο!

Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Έλληνες

Ένας από τους θανάτους του 2022 που συγκλόνισε την κοινή γνώμη ήταν σίγουρα αυτός του Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Ο Ολυμπιονίκης έφυγε από τη ζωή στις 14 Οκτωβρίου σε ηλικία μόλις 43 ετών, αφήνοντας πίσω τη σύζυγό του Δώρα Τσαμπάζη και δύο μικρά παιδιά. Ο δημοφιλής αθλητής, τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του πάλευε με μια εξαιρετικά σπάνια μορφή καρκίνου. Συγκινητική ήταν η κίνησή του να πουληθούν τα μετάλλια του για φιλανθρωπικό σκοπό.

Νίτσα Μαρούδα

Τον περασμένο Νοέμβριο έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Νίτσα Μαρούδα σε ηλικία 87 ετών, από ανακοπή καρδιάς. Η «ναζιάρα» του ελληνικού κινηματογράφου τα τελευταία χρόνια είχε αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας. Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας. Η ηθοποιός ήταν πεθερά του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Μίνα Αδαμάκη

Έλληνες

Στις 11 Νοεμβρίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών η Μίνα Αδαμάκη, που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον ρόλο της στη σειρά Τρεις Χάριτες κι όχι μόνο. Η ηθοποιός απεβίωσε μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο. Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας. Λίγες ημέρες πριν τον θάνατό της υπήρξε έντονη φημολογία για την κατάσταση της υγείας της αγαπημένης ηθοποιού, η οποία νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο του Αμαρουσίου.

Γιάννης Διακογιάννης

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 91 ετών ο Γιάννης Διακογιάννης. Την είδηση του θανάτου του γνωστού δημοσιογράφου, συγγραφέα και παρουσιαστή αθλητικών εκπομπών της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου έκανε γνωστή η ΕΡΤ. Από πολλούς θεωρήθηκε ως ο κορυφαίος του είδους, λόγω των μεγάλων γνώσεών του πάνω στον κλασικό αθλητισμό αλλά και στο ποδόσφαιρο, ενώ χαρακτηριστικός ήταν ο τρόπος αναμετάδοσης των αγώνων, καθώς κι η γλαφυρότητά του.