ΗΠΑ: Πάγωσαν σε σημεία οι καταρράκτες του Νιαγάρα – Πρωτοφανείς εικόνες

Οι καταρράκτες δεν παγώνουν ποτέ εντελώς λόγω του τεράστιου όγκου του νερού που αναβλύζει και τις υψηλής πίεσης.

155
Getty images

Σε μαγική εικόνα μετατράπηκαν οι καταρράκτες του Νιαγάρα, αφού όσοι επισκέφτηκαν το σημείο τις τελευταίες ώρες, αντίκρισαν ομίχλη και πάγο να καλύπτουν σημεία του εμβληματικού τουριστικού προορισμού στα σύνορα της Νέας Υόρκης και του Οντάριο.

Η φονική χιονοθύελλα που έπληξε τις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες με θερμοκρασίες πολύ υπό το μηδέν, δεν άφησε ανεπηρέαστο το διάσημο αξιοθέατο.

Getty images

Οι καταρράκτες δεν παγώνουν ποτέ εντελώς λόγω του τεράστιου όγκου του νερού που αναβλύζει και τις υψηλής πίεσης, ωστόσο φέτος πάγωσαν πολλά τμήματα, προσφέροντας ένα πρωτοφανές θέαμα στους επισκέπτες.

Σημειώνεται ότι ένας τεράστιος αριθμός 3.160 τόνων νερού ρέει πάνω από τους καταρράκτες του Νιαγάρα κάθε δευτερόλεπτο με τεράστιες ταχύτητες, σύμφωνα με το κρατικό πάρκο της Νέας Υόρκης, συνεπώς είναι σχεδόν αδύνατο να παγώσουν ολοκληρωτικά.

Όμως, η αμερικανική πλευρά των καταρρακτών έφτασε στο σημείο να παγώσει πέντε φορές, όταν ο πάγος εμπόδισε τη ροή του νερού πιο πάνω στον ποταμό – δημιουργώντας ουσιαστικά ένα φράγμα και μειώνοντας τον όγκο του νερού, ενώ το 1964 εγκαταστάθηκαν χαλύβδινοι πάγοι για την αποφυγή μεγάλων συσσωρεύσεων πάγου.

Getty images

Η παγωμένη εμφάνιση των καταρρακτών προκαλείται από το επιφανειακό νερό και την ομίχλη που μετατρέπεται σε πάγο, δημιουργώντας ένα επίστρωμα στη βάση τους.  Σε ιδιαίτερα κρύους χειμώνες, ο πάγος και το χιόνι σχηματίζονται συνήθως πάνω από το τμήμα του ποταμού Νιαγάρα στη βάση των καταρρακτών δημιουργώντας έτσι μια «γέφυρα πάγου».

Μέχρι το 1912, τουρίστες και ντόπιοι περνούσαν τον ποταμό μέσω αυτής της γέφυρας, προκειμένου να απολαύσουν τη μοναδική θέα των καταρρακτών από κάτω, ακριβώς στη βάση του νερού που πέφτει. Μικροπωλητές, έστηναν μικρά κιόσκια  στη γέφυρα πάγου, όπου πουλούσαν τα πάντα, από αναμνηστικά από τους καταρράκτες, μέχρι ουίσκι.

 

Ωστόσο, οι αρχές απαγόρευσαν την περιήγηση στη γέφυρα, όταν τρία άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο, μετά από το σπάσιμο μεγάλων κομματιών πάγου στις 4 Φεβρουαρίου 1912, τα οποία τους έριξαν μέσα στον ποταμό.