Μπ.Σκούφα: «Η ώρα της κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής πλησιάζει. Η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει τον κατάπτυστο πτωχευτικό νόμο Μητσοτάκη»

Ομιλία της Βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για τη στεγαστική πολιτική

166

«Οι μέρες σας στη διακυβέρνηση ουσιαστικά τελειώνουν, και το πρώτο πράγμα που θα κάνει η νέα προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι να καταργήσει τον κατάπτυστο πτωχευτικό σας νόμο, να προστατεύσει πραγματικά την κύρια κατοικία των λαϊκών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων και φυσικά να φέρει αυτές τις πολυπόθητες 120 δόσεις, που εσείς ακολουθώντας το σχέδιο Πισσαρίδη για κατακρεούργηση διακοσίων πενήντα χιλιάδων επιχειρήσεων δεν έχετε φέρει», είπε χαρακτηριστικά η Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο της στεγαστικής πολιτικής.

Η στεγαστική κρίση στην Ελλάδα

Όπως ανέφερε η Βουλεύτρια Πιερίας, μετά τον προϋπολογισμό ο οποίος συνεχίζει την φορομπηχτική, φοροληστρική επιδρομή ενάντια στο σύνολο της κοινωνικής πλειοψηφίας και παραδίδει τα φορολογικά υπερέσοδα του κράτους βορά στην ολιγαρχία της ενέργειας, ήλθε το νομοσχέδιο για τη στεγαστική πολιτική, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης του συνόλου της κοινωνικής πλειοψηφίας. «Δεν είναι δυνατόν να φέρνετε ένα νομοσχέδιο το οποίο ως έναν από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες για την επίλυση δήθεν του στεγαστικού προβλήματος εισάγει τη χορήγηση δανείων με μεγάλο μέρος τους, το 25%, να διακινούνται μέσα από τις τράπεζες, τη στιγμή που επίσημα στατιστικά στοιχεία κάνουν λόγο όχι μόνο για όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και για ραγδαία εξάπλωση της φτώχειας και της φτωχοποίησης ακόμη και σε παιδιά και, φυσικά, σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα», επεσήμανε η κα Σκούφα ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της, τη στιγμή που η χώρα μας εκτός από την αρνητική πρωτιά που έχει στη τιμή της βενζίνης και της ενέργειας έχει πρωτιά και στη στεγαστική κρίση. Η βουλεύτρια Πιερίας κατηγόρησε την κυβέρνηση Ν.Δ ότι ήλθε υποσχόμενη να ανατάξει την καταναλωτική και αγοραστική δύναμη της ευρείας πλειοψηφίας, να στηρίξει τη μεσαία τάξη, να κάνει τους Έλληνες να παράγουν και να μη ζουν με τα επιδόματα, ενώ πράττει τα εντελώς αντίθετα. «Αυτή είναι η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, όταν ανερυθρίαστα έρχεται και λέει ότι θα δώσει 600 εκατομμύρια ευρώ για το “food pass”, φορολογώντας τα τρία δισεκατομμύρια υπερκέρδους των διυλιστηρίων», σημείωσε.

Όπως είπε η κα Σκούφα τα χαρακτηριστικά της στεγαστικής κρίσης στην Ελλάδα δεν είναι απλά αριθμοί, είναι άνθρωποι, οικογένειες, που το 45% των νοικοκυριών–τα μισά από τα νοικοκυριά στη χώρα μας- πληρώνουν τα μισά μηνιαία εισοδήματά τους μόνο σε έξοδα γύρω από το σπίτι.

Η αποτύπωση της πραγματικότητας και η αδιαφορία της κυβέρνησης

«Τι έχετε κάνει για τον τεράστιο κίνδυνο του “αφελληνισμού”, και της αλλαγής ιδιοκτησίας ακινήτων, τόσο σε επαγγελματική στέγη, όσο και σε σπίτια; Τι έχετε κάνει γι’ αυτό το τεράστιο κοινωνικό πλήγμα των επτακοσίων χιλιάδων «κόκκινων δανείων», ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκεται στα χέρια των funds; Τι έχετε κάνει για τις πενήντα χιλιάδες κατοικίες, που είναι ο στόχος, ο φετινός, των τραπεζών και των funds, για να βγουν στους πλειστηριασμούς; Τι έχετε κάνει, παρά τα πολλά και «παχιά» λόγια σας, για τα δάνεια των κατοικιών των παλιννοστούντων, που οι άνθρωποι δεν έχουνε δουλειές, βιώνουν στον μεγαλύτερο βαθμό την οικονομική κρίση, ενώ τους υποσχόσασταν ότι θα «μπει στη μέση» η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου; Και παίρνουν κατασχετήρια και ειδοποιητήρια για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς από τα funds, τη στιγμή που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα», τόνισε χαρακτηριστικά η Βουλεύτρια Πιερίας.

Η κα Σκούφα αναφέρθηκε ακόμη στην αύξηση τουλάχιστον κατά 32% των φοιτητικών κι όλων των ενοικίων μέσα σε ένα χρόνο, αύξηση η οποία κυρίως οφείλεται στη νεοφιλελεύθερης έμνευσης “αυτορρυθμιζόμενη αγορά”, με κύριο μοχλό τα AIRBNB. «Μας παραδίδετε όλους στο έλεος της έξωσης από τα σπίτια μας, ακόμη κι αν χρωστάμε 15.000 ευρώ», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ποια ελληνική οικογένεια έχει να διαθέσει αυτή τη στιγμή 15 με 50 χιλιάρικα προκαταβολή, που προτείνετε, για την αγορά σπιτιού στο παιδί της; Ποιος νέος και νέα στη χώρα μας μπορεί να διαθέσει, για τριάντα χρόνια, 400 ευρώ ως 500 ευρώ το μήνα; Αν χάσει δε μία δόση να κινδυνεύει να του πάρουν το σπίτι. Σε ποιους απευθύνεται αυτό το πρόγραμμα των δανείων; Απευθύνεται στην κοινωνία; Απευθύνεται στους νέους, που παίρνουν μισθό 500 ευρώ; Σε ποιους απευθύνεται; Στον νέο που παίρνει 750 ευρώ -τον κατώτατο που θεσπίσατε- και να δίνει 4 με 5 κατοστάρικα μηνιαίο ενοίκιο στο σπίτι που θα πάρει, αν το πληρώνει τριάντα χρόνια ανελλιπώς; Σε ποιους απευθύνεστε;».

Η περίφημη «κοινωνική αντιπαροχή»

Η βουλεύτρια Πιερίας αναφέρθηκε ακόμη στην περίφημη «κοινωνική αντιπαροχή», για την οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ακολουθείται σε ευρωπαϊκές χώρες. «Δεν έχουμε στοιχεία από καμία ευρωπαϊκή χώρα στην οποία να παραδίδεται χωρίς καμία αντιπαροχή για το δημόσιο, συνταγματικά κατοχυρωμένη δημόσια έκταση που ανήκει σε όλο τον λαό -όλοι είμαστε ιδιοκτήτες αυτής της έκτασης-, σε εργολάβους για να φτιάξουν σπίτια και κατοικίες από τις οποίες θα κρατήσουν κιόλας κάποιες “για τα έξοδά τους”. Και από την άλλη δεν έχουμε κανένα εχέγγυο για το ύψος των ενοικίων, για τον χρόνο ενοικίασης, για το ποιοι θα είναι αυτοί οι δικαιούχοι της συγκεκριμένης στέγης. Απαράδεκτα πράγματα», υπογράμμισε η κα Σκούφα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ώρα της κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής πλησιάζει.

Δείτε εδώ το βίντεο με την ομιλία – τοποθέτηση.