Tι αλλάζει στις εισφορές των επαγγελματιών το 2023

202

Έτος αλλαγών για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών θα είναι το 2023. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν τόσο τις τρέχουσες εισφορές, όσο και τις ληξιπρόθεσμες. Σε σχέση με τις τρέχουσες εισφορές, η μεγάλη αλλαγή είναι η αύξηση τους κατά 9,9% από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες εισφορές, δηλαδή τις παλιότερες οφειλές, η μεγάλη αλλαγή ισχύει από την 25η Νοεμβρίου 2022, αλλά θα “τρέξει” ουσιαστικά από το 2023 και δεν είναι άλλη από τη νέα πάγια ρύθμιση των 24 – 48 δόσεων.

Κατά τα άλλα, σημαντική διαδικασία ειδικά για τους παράλληλα απασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες, βάσει της εκκαθάρισης για το 2021, είναι η εξόφληση των χρεωστικών υπολοίπων, η οποία θα τρέξει κυρίως το 2023, αλλά και η επιστροφή των πιστωτικών υπολοίπων στις αρχές του 2023.

Εξάλλου, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της κατάργησης της εισφοράς υπέρ της ανεργίας (10 ευρώ/μήνα) για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πιο αναλυτικά, οι αλλαγές και διαδικασίες που θα “τρέξουν” το 2023 έχουν ως εξής:

Ρύθμιση οφειλών σε 24-48 δόσεις

Η ρύθμιση έχει τεθεί σε ισχύ από τις 25 Νοεμβρίου 2022 και είναι μόνιμα ‘’ανοιχτή”, δηλαδή δεν υπάρχει προθεσμία ένταξη και έτσι μπορεί να ενταχθεί οποιοσδήποτε οφειλέτης οποιαδήποτε στιγμή το αποφασίσει.

Ωστόσο, όποιος τη χάσει, δεν θα έχει δικαίωμα να εντάξει για 2η φορά την ίδια οφειλή στην ίδια ρύθμιση. Σε 24 δόσεις μπορεί να ενταχθεί κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή, ενώ στις 48 δόσεις μπορούν να ενταχθούν έκτακτες οφειλές οι οποίοι προέκυψαν μετά από ουσιαστικό έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ.

 Αύξηση εισφορών για όλους τους επαγγελματίες

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 αυξάνονται όλες οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών (κύριας ασφάλισης, υγείας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ) κατά 9,9%, δηλαδή κατά ποσοστό του πληθωρισμού το 2023.

Τα σχετικά ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν περί τα τέλη Φεβρουαρίου 2023 και θα είναι πληρωτέα το αργότερο από τις αρχές Μαρτίου 2023.

Εκκαθάριση εισφορών για τους παράλληλα απασχολούμενους επαγγελματίες

Η εκκαθάριση των εισφορών για τους επαγγελματίες με παράλληλη μισθωτή ή άλλη επαγγελματική δραστηριότητα έχει ολοκληρωθεί και έχουν αναρτηθεί τα σχετικά ειδοποιητήρια στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Όσοι έχουν χρεωστικά υπόλοιπα, θα πρέπει να τα εξοφλήσουν σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα.

Η 1η δόση, συγκεκριμένα, πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και η 6η και τελευταία έως τις 31 Μαΐου 2023. Όσον αφορά τα πιστωτικά υπόλοιπα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, θα ξοφληθούν μέσα – τέλη Φεβρουαρίου.