Κατερίνη: Αγωγή κατά της δημοτικής αρχής για τις πλημμύρες ετοιμάζουν ξενοδόχοι και έμποροι στην Παραλία

277

Ομαδική αγωγή κατά του δήμου Κατερίνης, είναι έτοιμα να καταθέσουν τα μέλη τεσσάρων Ενώσεων και Συλλόγων της Παραλίας στην Πιερία, λόγω των επανειλημμένων καταστροφών που έχουν υποστεί κατά το παρελθόν από τις πλημμύρες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο, ήταν την 1η Δεκεμβρίου.

 

«Υπάρχει ένα έντυπο αίτησης το οποίο όποιος θέλει το συμπληρώνει έτσι ώστε να μπουν δύο εντεταλμένοι δικηγόροι για να τρέξουν την υπόθεση. Εμείς ως Ενώσεις δεν μπορούμε να κινηθούμε εναντίον της δημοτικής αρχής, γιατί πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία. Τα μέλη που θέλουν όμως, μπορούν να το κάνουν και οφείλουμε να τα βοηθήσουμε με τον ορισμό δικηγόρων που θα χειριστούν τις αιτήσεις» τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας, Συμεών Συμεωνίδης.

Ο τελευταίος συμπληρώνει δε, ότι «γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, πως γι’ αυτή την κατάσταση δεν ευθύνεται εξ ολοκλήρου η νυν διοίκηση του δήμου, η οποία βρίσκεται στο τιμόνι τα τελευταία τρία χρόνια. Τώρα μάλιστα γίνονται και κάποια έργα. Θα τους κρίνουμε εάν ολοκληρωθούν και δεν αποδώσουν. Ωστόσο, μιλάμε για μια χρόνια κατάσταση με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι έπειτα από κάθε κακοκαιρία. Μόνο το ισόγειο του δικού μου ξενοδοχείου, έχει πλημμυρίσει πέντε-έξι φορές. Τον Οκτώβριο του ’21 έβγαλα 40 πόντους νερό».

Αγανάκτηση από την αδιαφορία

Την ίδια δυσάρεστη εικόνα για τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα, αλλά και τα καταστήματα μετά από κάθε κακοκαιρία περιγράφει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Παραλίας, Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης.

«Υπάρχουν ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταστημάτων οι οποίοι πραγματικά έχουν αγανακτήσει με την κατάσταση αλλά και με την αδιαφορία που υπάρχει ως προς την επίλυση του ζητήματος. Διότι αυτό δε συνέβη μόνο την 1η Δεκεμβρίου. Συμβαίνει σχεδόν κάθε φορά που βρέχει λίγο παραπάνω από το συνηθισμένο. Και όχι μόνο τον χειμώνα, αλλά και το καλοκαίρι. Τότε οι επαγγελματίες αυτοί αναγκάζονται να βγάλουν μεγάλες ποσότητες νερού από τις ιδιοκτησίες τους» υπογραμμίζει ο κ. Βεϊδαμενίδης.

«Όσες αιτήσεις συγκεντρωθούν θα δοθούν σε δικηγόρους μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου αν χρειαστεί να κινήσουν τις διαδικασίες» συμπληρώνει.

Έλλειψη υποδομών

Στην έλλειψη υποδομών για όμβρια ύδατα εντοπίζει το βασικό πρόβλημα που προκαλεί πλημμύρες σε μια μεγάλη απόσταση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ολυμπιακής Ακτής, Θωμάς Τουργαΐδης.

«Το μεγάλο ζήτημα είναι πως δεν υπάρχουν υποδομές για τα όμβρια ύδατα. Και αυτό δεν αφορά την τωρινή διοίκηση. Είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Κάθε φορά που βρέχει η περιοχή μας πλημμυρίζει. Δρόμοι ολόκληροι μετατρέπονται σε ποτάμια. Όλα τα ισόγεια καταστήματα γεμίζουν νερό. Για να μη μιλήσω για τις ανυπολόγιστες ζημιές. Αρκεί να σημειώσω, ότι έπειτα από μια τέτοια πλημμύρα «κάηκε» ο ανελκυστήρας που έχω στο δικό μου κατάλυμα. Όλα αυτά είναι πράγματα που στοιχίζουν ακριβά και συχνά καλούμαστε να πληρώσουμε από την τσέπη μας για την αποκατάσταση ή την επιδιόρθωση τους, για να ξαναβρούμε μπροστά μας μετά από λίγους μήνες» σημειώνει ο κ. Τουργαΐδης.

Χρόνια πρόβλημα, έλλειψη σεβασμού

Στο κείμενο που συνέταξαν η Ένωση Ξενοδόχων Παραλίας, ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Παραλίας, ο Σύλλογος Ελευθέρων Επιχειρηματιών «Κερδώος Ερμής» και ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ολυμπιακής Ακτής, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «μπροστά σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα», τα μέλη των Ενώσεων και των Συλλόγων εισέπραξαν την «αδιαφορία των δημοτικών Αρχών καθώς επίσης και την έλλειψη σεβασμού».

Αναλυτικά το κείμενο που έχει σταλεί στα μέλη έχει ως εξής:

Συμπολίτες μας,

Οι 3 σύλλογοι της Παραλίας, Ένωση Ξενοδόχων Παραλίας, Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Παραλίας, Σύλλογος Ελευθέρων
Επιχειρηματιών “Κερδώος Ερμής” σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Ολυμπιακής Ακτής προτίθενται να προβούν σε ομαδική αγωγή κατά του δήμου Κατερίνης για την πρόσφατη καταστροφή που υπέστησαν οι επιχειρήσεις και οι κατοικίες μας από την νεροποντή στις 01/12/2022.

Η πλήρης αδιαφορία των δημοτικών αρχών στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και η παντελής έλλειψη σεβασμού προς τους επιχειρηματίες του
παραλιακού μετώπου του δήμου, που σημειωτέον αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων του δήμου και του νόμου λόγω της τουριστικής δραστηριότητας, μας οδηγεί αναπόφευκτα στην λήψη δραστικών μέτρων και στην απόφαση για κίνηση νομικής διαδικασίας.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν αίτηση ενδιαφέροντος για την συμμετοχή τους στην ομαδική αγωγή, με υπολογισμένο το κόστος καταστροφής τους κατά προσέγγιση, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την ενημέρωση μηχανικού για την επίσημη αποτίμηση των ζημιών και την πρόσληψη δικηγόρου για την σύνταξη της αγωγής.

Παρακαλείστε να απευθυνθείτε άμεσα στο γραφείο του συλλόγου για την περαιτέρω ενημέρωση σας. (τηλ. επικοινωνίας 2351063350 από τις 9 π.μ. έως 4 μ.μ.)

Εκ των Δ.Σ. των συλλόγων

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας
ΒΕΙΔΑΜΕΝΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Πρόεδρος Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Παραλίας
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Πρόεδρος Συλλόγου Ελευθέρων Επιχειρηματιών “Κερδώος Ερμής”
ΤΟΥΡΓΑΙΔΗΣ ΘΩΜΑΣ Πρόεδρος Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Ολυμπιακής Ακτής