Δήλωση της βουλεύτριας Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) Ε. Σκούφα για την με καθυστέρηση καταβολή de minimis στους καστανοπαραγωγούς.

236

“Η καταβολή de minimis είναι μεν θετικό βήμα, το οποίο όμως δεν αντιμετωπίζει ριζικά το πρόβλημα των συνεχιζόμενων και πολλαπλών ασθενειών της Καστανοκαλλιέργειας”

Μετά από πολλές παρεμβάσεις μου, κατάθεση απλών αλλά κι επίκαιρων κοινοβουλευτικών ερωτήσεων, δημόσιες δηλώσεις  και συναντήσεις με καστανοπαραγωγούς, ανοιχτή επιστολή προς τον ΥΠΑΑΤ, όλους τους αρμόδιους φορείς, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, ενημερώθηκα ότι επιτέλους υπογράφηκε από τον ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντά η έγκριση χορήγησης ποσού 590.000 ευρώ για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) προς τους καστανοπαραγωγούς της Π.Ε Πιερίας.

Ελπίζω και εύχομαι τα χρήματα να πιστωθούν στους καστανοπαραγωγούς πριν τα Χριστούγεννα ώστε να μπορέσουν να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους.

Μετά από 3 πολύ δύσκολα χρόνια με ελάχιστη έως και μηδενική παραγωγή και άρα χωρίς εισόδημα, θα πάρουν μια “μικρή ανάσα”.

Δυστυχώς όμως, εξακολουθεί να μην υπάρχει ούτε ψήγμα ενημέρωσης και πολύ περισσότερο δράσης σε σχέση με την χρηματοδότηση της αναγκαιότατης επιστημονικής έρευνας για την καταπολέμηση της φαιάς σήψης του καστάνου. Όσες φορές απευθύνθηκα, τόσο εγώ προσωπικά όσο και το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πιερίας, εντός κι εκτός βουλής προς τον προκάτοχο αλλά και τον νυν ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντά, δεν έλαβα συγκεκριμένη απάντηση.

Καλώ τον Υπουργό άμεσα να ενημερώσει τους καστανοπαραγωγούς αν θα χρηματοδοτηθεί η συνέχιση της έρευνας από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα ώστε επιτέλους να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης της φαιάς σήψης και οι καστανοπαραγωγοί να μπορούν να εμπορεύονται τα πολύ ποιοτικά κάστανα που παράγουν σε αξιοπρεπείς τιμές.

Συμπερασματικά : η καταβολή de minimis είναι μεν θετικό βήμα, το οποίο όμως δεν αντιμετωπίζει ριζικά το πρόβλημα των συνεχιζόμενων και πολλαπλών ασθενειών της καστανοκαλλιέργειας.

Αναμένοντας τη σχετική απάντηση και πολύ περισσότερο τις απαιτούμενεςδράσεις του Υπουργείου και προσωπικώς του Υπουργού κ. Γεωργαντά, θα συνεχίσω και εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Πιερία να στηρίζουμε και να αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο συμπαραστεκόμενοι στα δίκαια αιτήματα των καστανοπαραγωγών και των υπόλοιπων αγροτών – κτηνοτρόφων της Πιερίας.