Μετά τον κοροναϊό και τη γρίπη έρχεται ο “ιός της καμήλας”

Ματίνα Παγώνη: Ο εν λόγω ιός επανήλθε στο προσκήνιο καθώς οπαδοί του ποδοσφαίρου επιστρέφουν από το Κατάρ

193

«Η γρίπη μας ανησυχεί περισσότερο από τον κοροναϊό, αυτήν την περίοδο», είπε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Η γιατρός αναφέρθηκε και στον «ιό της καμήλας», λέγοντας πως είναι γνωστός από το 2012. Μεταδίδεται είτε από επαφή με καμήλα, είτε δια μέσου της αναπνευστικής οδού. «Δεν μεταδίδεται εύκολα, αλλά ο ένας στους τρεις που κολλάει τον ιό, καταλήγει» τόνισε.

Ο εν λόγω ιός επανήλθε στο προσκήνιο καθώς οπαδοί του ποδοσφαίρου επιστρέφουν από το Κατάρ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο όσοι επιστρέφουν από το Παγκόσμιο Κύπελλο καλούνται να προσέχουν για τα σημάδια της γρίπης των καμηλών.

Πρόκειται για μια δυνητικά θανατηφόρα αναπνευστική ασθένεια, τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και εμετό. Το λεγόμενο αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (Mers) μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής με καμήλες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο οργανισμός έχει προειδοποιήσει τους κλινικούς γιατρούς του Ηνωμένου Βασιλείου να «είναι σε εγρήγορση» στην προοπτική επιστροφής οπαδών του Παγκοσμίου Κυπέλλου που εμφανίζουν συμπτώματα ασθένειας, αναφέρουν οι Times.

Ένα ενημερωτικό σημείωμα αναφέρει: «Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει τον κίνδυνο για την υγεία των ασθενών. Ο κίνδυνος λοιμώξεων για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ χαμηλός, αλλά μπορεί να είναι υψηλότερος σε όσους έχουν εκτεθεί σε συγκεκριμένους παράγοντες εντός της περιοχής , όπως σε καμήλες».

Έξαρση ιώσεων

Η κα Παγώνη αναφέρθηκε στην έξαρση των ιώσεων και σχολίασε πως πάντα μετά τον Νοέμβριο παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, αλλά φέτος είναι εντονότερο, γιατί τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω του κοροναϊού λαμβάναμε μέτρα ασφαλείας κι αυτό είχε ως συνέπεια να προστατευόμαστε κι από ιώσεις κάτι που φέτος δεν γίνεται.

Η κυρία Παγώνη ζήτησε από τους πολίτες το εμβόλιο για την γρίπη και τόνισε πως δεν πρέπει οι γονείς να στέλνουν σχολείο τα παιδιά ακόμη και με ήπια συμπτώματα.

Καθησύχασε τους γονείς για τον «στρεπτόκοκκο Α», κι είπε ότι δεν πρέπει να μας ανησυχεί, και πρόσθεσε πως το μόνο που χρειάζεται είναι έγκαιρη διάγνωση για να δοθεί έγκαιρα η αντιβίωση.

Είπε πάντως πως μετά τις 25 του μηνός θα έχουμε έξαρση και στη γρίπη και στον στρεπτόκοκκο μέχρι τέλη Φλεβάρη.

Τέλος, η κυρία Παγώνη, ερωτηθείσα για το αν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, προσθέτοντας πως πάντα ήταν μέλος της ΝΔ.