Φαρμακευτικός Σύλλογος Πιερίας: Σοβαρές και άνευ προηγουμένου ελλείψεις φαρμάκων

107

Το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη είναι τεράστιος. Κοντά στα 400 σκευάσματα λείπουν από την ελληνική αγορά φαρμάκου. Φάρμακα που αφορούν όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, καρδιολογικά αντιδιαβητικά, αντιβιώσεις, αντιικά, αντιεπιληπτικά, νευροληπτικά, αντικαταθλιπτικά, οφθαλμολογικά, βρογχοδιασταλτικά, φάρμακα για την οστεοπόρωση, εμβόλια και πολλά άλλα. Οι ελλείψεις είναι τόσες πολλές που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην εκτέλεση των συνταγών.

Οι φαρμακοποιοί καθημερινά ψάχνουν φάρμακα για να εξασφαλίσουν τις ανάγκες των ασθενών τους καθώς οι ποσότητες που παραλαμβάνουν τόσο από τις αποθήκες όσο και απευθείας από τις εταιρίες είναι πολύ μικρές έως ανύπαρκτες. Σε πολλές περιπτώσεις ασθενείς φεύγουν άπραγοι από τα φαρμακεία , ψάχνουν απεγνωσμένα τα φάρμακα τους από φαρμακείο σε φαρμακείο , αναγκάζονται να  αντικαταστήσουν ή να αναστείλουν τη θεραπεία τους.

Το πρόβλημα εντείνεται κατά τη διάρκεια των εφημεριών , ασθενείς που χρήζουν άμεσης θεραπείας και ανάμεσα σε αυτούς παιδιά που έχουν ανάγκη από αντιπυρετικά και κορτιζόνη δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Οι αιτίες πολλές. Πρώτα από όλα , τα ελληνικά φάρμακα έχουν την χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης που τα κάνει ελκυστικά για εξαγωγή σε αγορές που η τιμή είναι πολλαπλάσια. Το αυξημένο clawback (επιστροφή του υπερβάλλοντος ποσού του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής Δαπάνης από τις εταιρίες) επηρεάζει τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην αγορά. Ο ελλιπής έλεγχος των αποθηκών, οδηγεί στο να μην διατηρείται το ελάχιστο απόθεμα που ορίζει ο νόμος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως υπάρχουν ιδιωτικές αποθήκες που εξάγουν τη συντριπτική πλειοψηφία των φαρμάκων που διαθέτουν.

Η βραχυπρόθεσμη απαγόρευση των εξαγωγών δεν είναι λύση. Η απαγόρευση θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ετήσια διάρκεια ώστε να αποθαρρύνει την αποθήκευση και εξαγωγή σε δεύτερο χρόνο. Οι εξαγωγές θα πρέπει να ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο από τους αρμόδιους φορείς. Αντικείμενο ελέγχου θα πρέπει να είναι και το ελάχιστο απόθεμα των αποθηκών.

H καθημερινή μάχη των φαρμακοποιών θέλει σύμμαχο την πολιτεία ! Η προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών δείχνει να μη λειτουργεί ! Οι έλεγχοι του Ε.Ο.Φ οφείλουν να εντατικοποιηθούν ! Το φάρμακο πρέπει επιτέλους να αποτελέσει ένα αγαθό επαρκές και προσβάσιμο σε όλους.