Δήμος Δίου-Ολύμπου: Οι προοπτικές ανάπτυξης στην παρολύμπια περιοχή παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του ΟΠΑΔΔΟ με ομιλητές τους Μ. Σπυράκη, Α. Νίκα και Ηρ. Τσιτλακίδη

108

Οι προοπτικές ανάπτυξης στη σκιά του Ολύμπου, δηλαδή την ευρύτερη παρολύμπια περιοχή, από τους παραδοσιακούς οικισμούς, τις κοινότητες έως τα 38 χλμ. ακτογραμμής του Δήμου Δίου-Ολύμπου συζητήθηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Οργανισμός Πολιτισμού-Αθλητισμού του Δήμου Δίου-Ολύμπου (Ο.Π.Α.Δ.Δ.Ο.) το απόγευμα του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου 2022 στη συνεδριακή αίθουσα του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου στο Λιτόχωρο.


Οι προσκεκλημένοι ομιλητές, Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ – δημοσιογράφος, Άρης Νίκας, πρόεδρος Δ.Σ. Olympus Marathon και πρώην πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και Ηρακλής Τσιτλακίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, παρουσίασαν τις θέσεις και απόψεις τους αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης, μέσα από την πολυετή τους εμπειρία στο περιβάλλον εργασίας τους.

Η κα Σπυράκη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις πετυχημένες πρακτικές βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που συναντούνται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρύτερα της Ευρώπης, που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στα δεδομένα και τις απαιτήσεις της παρολύμπιας περιοχής.

Ο Άρης Νίκας από την πλευρά του έκανε μία σύντομη παρουσίαση του διεθνούς μαραθωνίου δρόμου ορεινού τρεξίματος Olympus Marathon, που αποτελεί πλέον θεσμό σε παγκόσμιο επίπεδο στον χώρο των αγώνων ορεινού τρεξίματος και της προστιθέμενης αξίας που φέρνει στην τοπική οικονομία η διοργάνωση κάθε χρόνο (καλοκαίρι: Olympus Marathon, Olympus Ultra, Olympus Vertical, Κόψη των Αετών και Melindra Trail, χειμώνας: Χειμωνιάτικος Ενιπέας και Ολύμπια Μονοπάτια).

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας παρουσίασε την δυναμική της τουριστικής κίνησης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου βάσει της πληρότητας και των προκρατήσεων των τουριστικών επιχειρήσεων και της ανάγκης αντίστοιχης τόνωσης της τουριστικής κίνησης και τη χειμερινή περίοδο.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και οι βουλευτές Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και Σάββας Χιονίδης.

Την πρώτη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ο.Π.Α.Δ.Δ.Ο. άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Οργανισμού Νίκος Λαμπονίκος και το panel συντόνισε η Μαρία Αγοραστού, μέλος του Ο.Π.Α.Δ.Δ.Ο.

Πριν την ενημερωτική εκδήλωση έγινε ξενάγηση στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου από τον ξεναγό της Μονάδας Διαχείρισης, Σάββα Βασιλειάδη, κατά την οποία όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μία εικονική ανάβαση στον Όλυμπο, με προβολή 3D video και γνωρίζοντας, μεταξύ άλλων, τα σπάνια είδη χλωρίδας, την πανίδα του εμβληματικού Βουνού και την ιστορία των αναβάσεων στη διαδραστική έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης.