Μουντιάλ 2022: Το όγδοο θαύμα, το Μαρόκο πέταξε έξω την Πορτογαλία και προκρίθηκε στα ημιτελικά

121

Το Μαρόκο αποδεικνύεται η ομάδα των θαυμάτων στο Κατάρ αφού μετά από την Ισπανία στους “16”, υπέταξε και την Πορτογαλία στους “8”, με τον Εν Νεσιρί να υπογράφει το 1-0 που έστειλε τους Βορειοαφρικανούς στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Απίστευτο και όμως ποδοσφαιρικό και δη Μουντιαλικό! Το Μαρόκο είχε προειδοποιήσει με την εκπληκτική πορεία του στον 8ο όμιλο (τερμάτισε πρώτο, αφήνοντας δεύτερη την Κροατία και τρίτο το Βέλγιο) και με την επικράτησή του επί της Ισπανίας στα πέναλτι στη φάση των “16”, όμως η Πορτογαλία δεν συνειδητοποίησε το απίστευτο μέγεθος του κινδύνου και το βράδυ του Σαββάτου ήταν η σειρά της να υποκλιθεί στο απίστευτο σύνολο του Βαλίντ Ρεγκραγκί.

Μουντιάλ 2022, Μαρόκο - Πορτογαλία 1-0: Ο Εν Νεσιρί υπέγραψε το όγδοο θαύμα που εκτόξευσε τους Μαροκινούς στους "4"

Οι Βορειοαφρικανοί έπαιξαν υποδειγματικά στην άμυνα για ένα ακόμα παιχνίδι (έχουν δει την εστία τους να παραβιάζεται μόλις μία φορά σε πέντε ματς, και μάλιστα με αυτογκόλ) και με τον Εν Νεσιρί να βρίσκει δίχτυα στο 42ο λεπτό πήραν μία τεράστια νίκη με 1-0, που τους έστειλε για πρώτη φορά σε ημιτελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου όπου θα περιμένουν μία εκ των Γαλλία ή Αγγλία.

Μάλιστα, τα “λιοντάρια του Άτλαντα” έγραψαν ιστορία αφού έγιναν η πρώτη ομάδα της αφρικανικής ηπείρου που φτάνει στους “4” του Μουντιάλ (το Καμερούν το 1990, η Σενεγάλη το 2002 και η Γκάνα το 2010 σταμάτησαν στα προημιτελικά), με την Πορτογαλία από την πλευρά της να αποτυγχάνει να βρεθεί στα ημιτελικά για τρίτη φορά στην ιστορία τους, έπειτα από τους νικηφόρους προημιτελικούς του 1966 και του 2006.

Το ματς

Η Πορτογαλία μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του “Αλ Τουμάμα” με τον αέρα του φαβορί έχοντας και ως “προίκα” την εντυπωσιακή εξάρα απέναντι στην Ελβετία, ενώ το Μαρόκο με τον γνώριμο ρόλο του αουτσάιντερ, που τον υπηρέτησε άριστα στη νοκ-άουτ φάση των “16” απέναντι στην Ισπανία.

Το γεγονός πως οι Βορειοαφρικανοί δεν είχαν στις τάξεις τους δύο από τα τέσσερα βασικά στελέχη της γρανιτένιας άμυνάς τους (έμειναν εκτός αποστολής ο στόπερ Αγκέρντ και ο αριστερός μπακ Μαζραουί) δημιούργησε στα χαρτιά μία ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση υπεροχής των Ευρωπαίων, η οποία όμως δεν επικυρώθηκε στο χορτάρι.

Η ομάδα του Σάντος είχε μεν την πρώτη καλή στιγμή, μόλις στο 5′ με την σκαστή κεφαλιά του Φέλιξ που υποχρέωσε τον Μπόνο σε επέμβαση, με τους Μαροκινούς να “απαντούν” όμως με την κεφαλιά του Εν Νεσιρί που έφυγε άουτ και τη συνέχεια να βρίσκει τους Ίβηρες να έχουν μεν κατοχή μπάλας κοντά στο 70% αλλά να δυσκολεύονται να βρουν ελεύθερους διαδρόμους για να διασπάσουν την πολυπρόσωπη άμυνα των αντιπάλων τους.

Ως απόρροια της εκπληκτικής δουλειάς των Μαροκινών, με τα αδιάκοπα τρεξίματα και τις άψογες τοποθετήσεις, χρειάστηκε να περάσει το ημίωρο για να απειλήσει εκ νέου η Πορτογαλία, με το δυνατό σουτ του Φέλιξ να βρίσκει στο σώμα του Γιαμίκ και να φεύγει κόρνερ, ενώ στο τελευταίο δεκάλεπτο το ματς “πήρε φωτιά”.

Οι Αμαλάχ και Φέλιξ δεν βρήκαν στόχο με φιλόδοξα σουτ εντός περιοχής στο 35ο και στο 39ο αντίστοιχα, για να έρθει το 42ο λεπτό και γίνει έκρηξη στις εξέδρες από τους πολυάριθμους φίλους του Μαρόκου που έκαναν τους παίκτες του Ρεγκραγκρί να παίζουν εντός εντός έδρας από την αρχή του ματς.

Ο Αλάχ έκανε τη σέντρα από τα αριστερά και ο Ντιόγκο Κόστα “έπιασε αέρα”, με τον Εν Νεσιρί να μη λέει όχι στο απίστευτο δώρο της άμυνας των Πορτογάλων και να παίρνει την κεφαλιά προς την ανυπεράσπιστη εστία, για να γράψει το 1-0 και να γίνει ο κορυφαίος σκόρερ του Μαρόκου σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (3 γκολ).

Παρά το σοκ του εις βάρος της γκολ η Πορτογαλία άγγιξε την ισοφάριση στο 45′, με το απίστευτο γυριστό δεξί σουτ του Φερνάντες να στέλνει τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι, ενώ η τελευταία φάση στο πρώτο μέρος ήταν το άστοχο σουτ του Αλάχ, όπου δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει ιδανικά αντεπίθεση της ομάδας του.

Η έναρξη του δευτέρου μέρους βρήκε το Μαρόκο να απειλεί στο 49′ και να χρειάζεται μία εξαιρετική επέμβαση του Κόστα σε κεφαλιά του Γιαμίκ για να κρατήσει το σκορ στο επίπεδο του 1-0, με τον Σάντος να βάζει στο 51′ τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Ζοάο Κανσέλο για να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του και τη συνέχεια να βρίσκει τους Ίβηρες να ασκούν μεγάλη πίεση με στόχο την ισοφάριση.

Στο 58′ ο Γκονσάλο Ράμος είχε κεφαλιά από πλεονεκτική θέση που έστειλε τη μπάλα έξω από το αριστερό δοκάρι του Μπόνο και έξι λεπτά αργότερα το δυνατό σουτ του Φερνάντες έστειλε τη μπάλα ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, με τον Σάντος να προχωράει σε νέο σετ αλλαγών στο 69′ για να δημιουργήσει κατάσταση πολιορκίας στα καρέ των Μαροκινών, με τους Λεάο και Βιτίνια να είναι τα νέα πρόσωπα από τη μέση και μπροστά.

Ως αποτέλεσμα, η Πορτογαλία κέρδιζε μέτρα όσο περνούσε η ώρα όμως το Μαρόκο συνέχιζε να αμύνεται υποδειγματικά παρά τις όποιες αντιξοότητες (από το 58′ χωρίς τον τον αρχηγό του Σαΐς, που αποχώρησε τραυματίας), με το 83ο λεπτό να βρίσκει τον Φέλιξ να αγγίζει την ισοφάριση με εκπληκτικό φαλτσαριστό σουτ αλλά τον Μπόνο να τον σταματάει, κάνοντας ενδεχομένως την σπουδαιότερη απόκρουση του φετινού Μουντιάλ.

Με την κλεψύδρα του χρόνου να αδειάζει η πίεση των Πορτογάλων άρχισε να γίνεται ακόμα πιο έντονη, ειδικά μετά από την αποβολή του Τσεντίρα στο 90+3′ με δεύτερη κίτρινη κάρτα, ωστόσο στο 90+5′ λίγο έλειψε να γίνει το 2-0, με τον Ντιόγκο Κόστα να σταματάει σε τετ α τετ τον Αμπουκλάλ.

Στο 90+7′ ο Πέπε έχασε τεράστια ευκαιρία να γίνει ήρωας για την Πορτογαλία με την κεφαλιά του από το ύψος της μικρής περιοχής να στέλνει τη μπάλα ελάχιστα άουτ, με τη φάση να βάζει ταφόπλακα στις ελπίδες των Ιβήρων για την ισοφάριση και να υπογράφει μία μεγαλειώδη και συνάμα ιστορική πρόκριση του Μαρόκου στους “4” του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Μουντιάλ 2022, Μαρόκο - Πορτογαλία 1-0: Ο Εν Νεσιρί υπέγραψε το όγδοο θαύμα που εκτόξευσε τους Μαροκινούς στους "4"

ΜΑΡΟΚΟ: Μπόνο, Χακίμι, Ελ Γιαμίκ, Σαΐς (58′ Ντάρι), Αλάχ, Ουναχί, Άμραμπατ, Αμαλάχ (65′ Τσεντίρα), Ζιγές (82′ Αμπουκλάλ), Εν Νεσιρί (65′ Μπενούν), Μπουφάλ (82′ Τζαμπράν)

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Κόστα, Νταλότ (79′ Όρτα), Πέπε, Ντίας, Γκερέιρο (51′ Κανσέλο), Οτάβιο (69′ Βιτίνια), Νέβες (51′ Ρονάλντο), Μπερνάρντο Σίλβα, Φερνάντες, Ράμος (69′ Λεάο), Φέλιξ