Μουντιάλ 2022: η ασύλληπτη Κροατία πέταξε έξω το φαβορί την Βραζιλία (videos)

Το ξανάκανε! Η συγκλονιστική Κροατία ισοφάρισε στο 117' της παράτασης τη Βραζιλία και στα πέναλτι αποδείχθηκε ξανά επτάψυχη! Η απόκρουση του Ντόμινικ Λιβάκοβιτς και το δοκάρι του Μαρκίνιος έστειλαν την παρέα του Λούκα Μόντριτς με 4-2 στα ημιτελικά του Μουντιάλ 2022.

83

Ο Ντόμινικ Λιβάκοβιτς έκανε ρεκόρ επεμβάσεων για τερματοφύλακα από την πατρίδα του, η Κροατία δεν είχε πρόβλημα να παίξει ακόμα μια παράταση, την όγδοη στα τελευταία εννέα νοκ άουτ της σε μεγάλη διοργάνωση και τελικά, όταν έστειλε τον αγώνα στα πέναλτι, δικαιώθηκε! Η Βραζιλία λύγισε και οι Κροάτες με 4-2 προκρίθηκαν στα ημιτελικά του Μουντιάλ 2022.

Ο Μπρούνο Πέτκοβιτς στο 117′ ισοφάρισε το γκολ του Νεϊμάρ στο 105′ του εξτρά χρόνου, με τη Σελεσάο να έχει τις ευκαιρίες με το μέρος της, αλλά όχι και τον εκπληκτικό Λιβάκοβιτς.

Ο Κροάτης τερματοφύλακας έπιασε σχεδόν τα πάντα, έκανε άλλη μια επέμβαση στα πέναλτι (στον Ροντρίγκο) και μαζί με το δοκάρι του Μαρκίνιος, έστειλε τη χώρα του στους 4.

 

Πλέον, η Κροατία περιμένει στα ημιτελικά το νικητή του βραδινού προημιτελικού μεταξύ Ολλανδίας και Αργεντινής, τον οποίο θα αντιμετωπίσει την Τρίτη στις 21:00 ώρα Ελλάδας.

Μουντιάλ 2022, Κροατία - Βραζιλία 4-2 πέν. (1-1): Η ασύλληπτη παρέα του Μόντριτς πέταξε έξω τη Σελεσάο
OPTA

Ο Ζλάτκο Ντάλιτς δεν προχώρησε σε πολλές αλλαγές. Η επιλογή του για τρεξίματα και διαρκή κίνηση οδήγησε τον Μάριο Πάσαλιτς στην ενδεκάδα αντί του Μάρκο Λιβάγια. Στον αντίποδα, ο Τίτε δεν είχε λόγο να κάνει πειραματισμούς σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια στη διοργάνωση και η ενδεκάδα του ήταν η αναμενόμενη.

Οι Κροάτες έμοιαζαν να έχουν το πάνω χέρι από τα πρώτα λεπτά του αγώνα, κυρίως όσον αφορά στο τέμπο του παιχνιδιού. Αργό και εύκολα ελέγξιμο, ιδανικό για ορισμένους παίκτες της σε πιο μεγάλη ηλικία, αλλά και για τον Γιόσιπ Γιουράνοβιτς, που έβρισκε πολλούς χώρους από την πλευρά του, μιας και οι Βινίσιους και Νεϊμάρ δεν ήταν ιδιαίτερα… προσηλωμένοι στα αμυντικά καθήκοντά τους.

Οι κούρσες από δεξιά δεν οδήγησαν σε μεγάλες ευκαιρίες των Κροατών, παρά μόνο σε κάποια άσχημα σουτ, την ώρα που ούτε οι προσπάθειες του Βινίσιους άνοιξαν την κροατική άμυνα με τους παίκτες να μην αφήνουν αποστάσεις μεταξύ τους. Όταν δε ο ακραίος της Ρεάλ βρέθηκε σε θέση βολής, ένα μπλοκάρισμα του στέρησε ένα καλό τελείωμα.

Το 2ο ημίχρονο άρχισε με ίδιες ενδεκάδες, αλλά διαφορετική εικόνα. Η Βραζιλία ήταν πιεστική και προκάλεσε κινδύνους στην περιοχή του Ντόμινικ Λιβάκοβιτς. Αρχικά, ο Κροάτης τερματοφύλακας απέκρουσε προβολή του… Γιόσκο Γκβάρντιολ που παραλίγο να βάλει αυτογκόλ και στη συνέχεια έπιασε τετ α τετ του Βινίσιους, σε μία φάση που υπήρχε χέρι του Γιουράνοβιτς, όμως ένα οφσάιντ που προηγήθηκε υπερκάλυψε τα πάντα.

Η Κροατία έδειχνε φοβισμένη και δεν ανοίχτηκε ξανά φεύγοντας στην επίθεση, κάτι που ουσιαστικά προσκάλεσε τους Βραζιλιάνους έξω από την περιοχή της. Νεϊμάρ και Βινίσιους δεν βρέθηκαν σε καλή μέρα, σε αντίθεση με τον Λιβάκοβιτς που βρισκόταν στη σωστή θέση ακόμα και σε τετ α τετ, πότε με τον αρχηγό της “σελεσάο”, πότε με τον Λούκας Πακετά.

Ο Τίτε δεν δίστασε να βγάλει σταδιακά όλη την επίθεσή του, όμως τα δεδομένα του αγώνα δεν άλλαξαν. Μία πολυπρόσωπη και σχετικά καλή αμυντική λειτουργία συμπληρωνόταν από τον εξαιρετικό Λιβάκοβιτς που με σωστές τοποθετήσεις απέκρουσε μακρινά σουτ αλλά και τετ α τετ χωρίς καμία δυσκολία.

Ο Ντάλιτς έριξε στη μάχη τους Νίκολα Βλάσιτς και Μπρούνο Πέτκοβιτς, όμως δεν πήρε τίποτα πίσω από αυτούς, αφού οι Κροάτες… αρνήθηκαν να επιτεθούν στο 2ο ημίχρονο και απλά περίμεναν στωικά την παράταση.

Ο στόχος τους επετεύχθη, έστω κι αν δεν βρήκαν εύστοχη τελική στο 90λεπτο. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο 2ο μέρος όμως, μπήκε υποψιασμένη στην παράταση και δεν δέχθηκε ευκαιρίες. Ο ρυθμός ήταν χαμηλός, η Βραζιλία είχε μεγάλη κατοχή αλλά δεν έβρισκε τους ίδιους χώρους και μάλιστα σε μία κόντρα παραλίγο να δεχθεί γκολ από τον Μαρτσέλο Μπρόζοβιτς.

Στις καθυστερήσεις του 1ου ημιχρόνου της παράτασης, η μαγική συνεργασία του Νεϊμάρ με δύο συμπαίκτες του τον έφερε στην περιοχή, όρθιο παρά το σπρώξιμο του Μπόρνα Σόσα, να περνάει και τον Λιβάκοβιτς και από πλάγια θέση να βάζει ένα ιστορικό γκολ, το 77ο με την εθνική ομάδα, όσα είχε και ο Πελέ.

Οι αλλαγές των δύο προπονητών είχαν διαφορετικό σκοπό. Αυτές του Τίτε τη διαχείριση, αυτές του Ντάλιτς το γκολ. Εν τέλει, ένας εξ αυτών δικαιώθηκε, σε μία αντεπίθεση στο 117′, όπου συνεργάστηκαν δύο αλλαγές και ο Μπρούνο Πέτκοβιτς μαζί με μια κόντρα του Μαρκίνιος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, στην πρώτη εύστοχη προσπάθεια των Κροατών.

Το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου ο Λιβάκοβιτς έπιασε την πρώτη βραζιλιάνικη προσπάθεια, του Ροντρίγκο. Οι δύο χώρες συνέχισαν με πετυχημένες εκτελέσεις μέχρι το 4-2, όταν ο Μαρκίνιος έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και την Κροαστία στα ημιτελικά.

Η εξέλιξη των πέναλτι

  • Ο Βλάσιτς εκτελεί στο κέντρο και κάνει το 1-0 για την Κροατία
  • Ο Λιβάκοβιτς πέφτει αριστερά και πιάνει την εκτέλεση του Ροντρίγκο
  • Ο Μάγερ εκτελεί κι αυτός στο κέντρο και κάνει το 2-0
  • Ο Καζεμίρο με δύναμη, ο Λιβάκοβιτς πέφτει σωστά δεξιά, όμως γίνεται το 2-1
  • Ο Μόντριτς εκτελεί, από αριστερά ο Άλισον, δεξιά η μπάλα για το 3-1
  • Ο Πέντρο κάνει μια αναπήδηση πριν σουτάρει, εξουδετερώνει τον Λιβάκοβιτς και μειώνει σε 3-2
  • Εξαιρετική εκτέλεση από Όρσιτς, τέρμα δεξιά και χαμηλά, ο Άλισον δεν είχε τύχη και γίνεται το 4-2
  • Ο Μαρκίνιος εκτελεί στο δεξί δοκάρι, η Κροατία προκρίνεται
Μουντιάλ 2022, Κροατία - Βραζιλία 4-2 πέν. (1-1): Η ασύλληπτη παρέα του Μόντριτς πέταξε έξω τη Σελεσάο
OPTA

ΚΡΟΑΤΙΑ: Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα (110′ Μπούντιμιρ), Μόντριτς, Μπρόζοβιτς (114′ Όρσιτς), Κόβατσιτς (106′ Μάγερ), Πάσαλιτς (72′ Βλάσιτς), Κράμαριτς (72′ Πέτκοβιτς), Πέρισιτς

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Άλισον, Μιλιτάο (106′ Σάντρο), Μαρκίνιος, Σίλβα, Ντανίλο, Πακετά (106′ Φρεντ), Καζεμίρο, Ραφίνια (56′ Άντονι), Νεϊμάρ, Βινίσιους (64′ Ροντρίγκο), Ρισάρλιζον (84′ Πέντρο)