ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πιερίας : Πλημμύρες και πάλι – το πρόβλημα των ακτών Παραλία και Ολυμπιακή Ακτή

84

Το Σάββατο 03 Δεκεμβρίου κλιμάκιο της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Πιερίας με επικεφαλής τον Γραμματέα της  Χατζηιωαννίδη Κωνσταντίνο και με συνοδεία του μέλους της ΚΕ Γκούνα Σάκη επισκέφθηκε την Παραλία και την Ολυμπιακή Ακτή Κατερίνης. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν το μέλος της ΝΕ και του ΣΓ Κυτίδης Γεώργιος, τα μέλη της ΝΕ Κουρνούτης Ιωάννης και Παπαδημητρίου Γεώργιος και ο Φασέκης Δημήτριος.

Με την έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών οι παράκτιες περιοχές του Δήμου Κατερίνης πλημμύρισαν και πάλι. Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα η Πυροσβεστική έλαβε πολλές κλήσεις για άντληση υδάτων στις οποίες ανταποκρίθηκε, τα μηχανήματα του Δήμου προσπάθησαν να κρατήσουν τα κανάλια ανοιχτά και το γνωστό σενάριο επαναλήφθηκε άλλη μια φορά.

Οι περιοχές Παραλίας και Ολυμπιακής Ακτής, στο παρελθόν ήταν βαλτώδεις περιοχές μέχρι και την Καλλιθέα. Απόδειξη του γεγονότος αυτού είναι η ύπαρξη των καναλιών αποστράγγισης που καταλήγουν στην θάλασσα. Η υψομετρική διαφορά μεταξύ στεριάς και θάλασσας είναι μικρή (σε πολλά σημεία είναι μηδενική), επομένως και η απορροή των λιμναζόντων υδάτων είναι αργή έως αδύνατη.

Η βροχή την ημέρα του συμβάντων μετρήθηκε σε 150χιλ νερού/τμ που μεταφράζεται σε 150κμ/στρέμμα, ή μερικά εκατομμύρια κμ στην περιοχή. Η ποσότητα επομένως του νερού είναι υπερβολικά μεγάλη για να απορροφηθεί ή και να αποχετευτεί με φυσική ροή κατά την διάρκεια του φαινομένου.

Το φαινόμενο είναι γνωστό και επαναλαμβανόμενο ανά δεκαετία περίπου. Τώρα θα συμβαίνει συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επομένως θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μία υδραυλική μελέτη προστασίας των κατοικημένων περιοχών με τάφρους, αντλητικά συγκροτήματα, διευθετήσεις ρεμάτων κλπ. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα ενίσχυσης της ακτής με άμμο, όπως προβλέπεται από τις μελέτες των περίφημων βραχιόνων που τοποθετήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κατασκευή του λιμανιού. Θα πρέπει να ισχύσουν νέες προδιαγραφές αφετηρίας υψών για τις νέες κατασκευές , όπως και μέτρα προστασίας των υπαρχόντων κατασκευών.

Τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται στη ρίζα τους και με λύσεις που αντέχουν στον χρόνο. Υπάρχουν παραδείγματα δυσμενέστερων περιοχών που κατοικούνται κι ας βρίσκονται σε στάθμες κάτω από αυτήν της θάλασσας, πχ Ολλανδία, Βενετία, παραποτάμιες περιοχές σε Γερμανία, ΗΠΑ κλπ.

Όσον αφορά στα άμεσα μέτρα, αυτά περιορίζονται σε μέτρα προβλεπόμενα από την Πολιτική Προστασία σε συνδυασμό με τους μηχανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μηχανισμούς αποζημίωσης ή ενίσχυσης πληγέντων, και ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης μετά τις ζημίες και όχι λύσης του προβλήματος.