«Καλάθι νοικοκυριού»: Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει η «εορταστική λίστα»

119
Έρχεται το εορταστικό «καλάθι» Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για το εορταστικό «καλάθι», σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα εφαρμοστεί από τα σούπερ μάρκετ για διάστημα τριών εβδομάδων, από την επόμενη Τετάρτη μέχρι και τις 4 Ιανουαρίου 2023, την περίοδο δηλαδή γίνονται οι αγορές των καταναλωτών για το χριστουγεννιάτικο και το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Ουσιαστικά οι κατηγορίες που υπάρχουν έως τώρα και βάσει των οποίων τα σούπερ μάρκετ διαμορφώνουν τις λίστες τους, θα αυξηθούν προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτές προϊόντα με αυξημένη εποχική ζήτηση. Ανάμεσα σε εκείνα που θα «μπουν» είναι γλυκίσματα όπως βασιλόπιτα, τσουρέκι και σοκολάτες ενώ οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μείνουν «εκτός» τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Επίσης θα διευρυνθούν τα προϊόντα στην κατηγορία του κρέατος ώστε οι καταναλωτές να έχουν περισσότερες επιλογές -πέραν του κοτόπουλου και του χοιρινού που υπάρχουν μέχρι τώρα στο «καλάθι» - για το γιορτινό τους τραπέζι. Αναμένεται λοιπόν να προστεθούν η γαλοπούλα και το μοσχάρι. Τι θα περιέχει το «καλάθι παιχνιδιών» Παράλληλα το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά και στη δημιουργία ενός ξεxωριστού «καλαθιού» για τα παιχνίδια, με τη συμμετοχή αυτή τη φορά των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των παιχνιδιών. Το νέο αυτό «καλάθι» θα εφαρμοστεί επίσης την περίοδο των γιορτών προκειμένου να βοηθηθούν οι καταναλωτές στις αγορές των χριστουγεννιάτικων δώρων για τα μικρά παιδιά. Στο «καλάθι» με τα παιχνίδια αναμένεται να υπάρχουν 9-10 κατηγορίες, από τις οποίες οι επιχειρήσεις θα επιλέξουν οι ίδιες τα προϊόντα καθώς και με πόσα θα γεμίσουν το καλάθι τους. Οι κατηγορίες ωστόσο που θα διαμορφωθούν θα είναι γενικές ενώ επειδή τα καταστήματα που πωλούν μόνο παιχνίδια δεν είναι τόσα πολλά όπως οι αλυσίδες σουπερμάρκετ, θα δίνεται η δυνατότητα να μπορούν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία ακόμη κι δεν έχουν όλες τις κατηγορίες των παιχνιδιών. Ανάμεσα στις κατηγορίες παιχνιδιών θα βρίσκονται, επιτραπέζια, παιχνίδια εκπαιδευτικά και δημιουργίας, παζλ, κούκλες, ποδήλατα και βρεφικά.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» ανανεώνουν σήμερα τις λίστες με τα προϊόντα τους, ενώ οι πρωτοβουλίες στις οποίες προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης ενόψει των γιορτών, το εορταστικό «καλάθι» και το «καλάθι παιχνιδιών» αναμένεται να ανακοινωθούν και επίσημα, ώστε να τεθούν σε ισχύ στις 14 Δεκεμβρίου.

Με βάση την πρώτη ανάλυση των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, για τα «καλάθια» των σούπερ μάρκετ την έκτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, όπως επεσήμανε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο twitter το βράδυ της Τρίτης, «από τα 816 προϊόντα σε 16 αλυσίδες, 70 είχαν αύξηση (9%), 154 μείωση (19%) και τα υπόλοιπα παραμένουν ίδια (72%)».

«Σε σύνολο αξίας καλαθιού έχουμε σημειώσει νέα χαμηλότερα ρεκόρ» υπογραμμίζει ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι τα αναλυτικά στοιχεία θα δοθούν σήμερα.

Έρχεται το εορταστικό «καλάθι»

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για το εορταστικό «καλάθι», σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα εφαρμοστεί από τα σούπερ μάρκετ για διάστημα τριών εβδομάδων, από την επόμενη Τετάρτη μέχρι και τις 4 Ιανουαρίου 2023, την περίοδο δηλαδή γίνονται οι αγορές των καταναλωτών για το χριστουγεννιάτικο και το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Ουσιαστικά οι κατηγορίες που υπάρχουν έως τώρα και βάσει των οποίων τα σούπερ μάρκετ διαμορφώνουν τις λίστες τους, θα αυξηθούν προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτές προϊόντα με αυξημένη εποχική ζήτηση. Ανάμεσα σε εκείνα που θα «μπουν» είναι γλυκίσματα όπως βασιλόπιτα, τσουρέκι και σοκολάτες ενώ οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μείνουν «εκτός» τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες.

Επίσης θα διευρυνθούν τα προϊόντα στην κατηγορία του κρέατος ώστε οι καταναλωτές να έχουν περισσότερες επιλογές -πέραν του κοτόπουλου και του χοιρινού που υπάρχουν μέχρι τώρα στο «καλάθι» – για το γιορτινό τους τραπέζι. Αναμένεται λοιπόν να προστεθούν η γαλοπούλα και το μοσχάρι.

Τι θα περιέχει το «καλάθι παιχνιδιών»

Παράλληλα το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά και στη δημιουργία ενός ξεxωριστού «καλαθιού» για τα παιχνίδια, με τη συμμετοχή αυτή τη φορά των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των παιχνιδιών. Το νέο αυτό «καλάθι» θα εφαρμοστεί επίσης την περίοδο των γιορτών προκειμένου να βοηθηθούν οι καταναλωτές στις αγορές των χριστουγεννιάτικων δώρων για τα μικρά παιδιά.

Στο «καλάθι» με τα παιχνίδια αναμένεται να υπάρχουν 9-10 κατηγορίες, από τις οποίες οι επιχειρήσεις θα επιλέξουν οι ίδιες τα προϊόντα καθώς και με πόσα θα γεμίσουν το καλάθι τους. Οι κατηγορίες ωστόσο που θα διαμορφωθούν θα είναι γενικές ενώ επειδή τα καταστήματα που πωλούν μόνο παιχνίδια δεν είναι τόσα πολλά όπως οι αλυσίδες σουπερμάρκετ, θα δίνεται η δυνατότητα να μπορούν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία ακόμη κι δεν έχουν όλες τις κατηγορίες των παιχνιδιών.

Ανάμεσα στις κατηγορίες παιχνιδιών θα βρίσκονται, επιτραπέζια, παιχνίδια εκπαιδευτικά και δημιουργίας, παζλ, κούκλες, ποδήλατα και βρεφικά.